Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Спалювати опале листя категорично заборонено

Дата: 28.09.2016 10:17
Кількість переглядів: 2076

Осіння пора це пора масового листопаду та спалювання опалого листя, сухої трави, гілля. Повітря в місті стає важким і гірким, особливо у вечірній та нічний час. Найчастіше випадки паління багать спостерігається на території приватних домоволодінь. Наші мешканці навіть не замислюються над питанням щодо шкоди спалювання рослинних залишків для здоров’я людини та довкілля. А шкода від спалювання листя та сухої трави надзвичайно небезпечна!

При згорянні рослинних залишків у повітря вивільняється дим, до складу якого входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин. Також з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і викликаючі респіраторнні захворювання оксиди сірки. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Шкідливі домішки, при попаданні в органи дихання разом з повітрям, стають причиною виникнення захворювань дихальних шляхів, серцевих нападів, алергічних реакцій. Часто біля вогнищ можна побачити дітей, вплив диму на їх організми особливо небезпечний. Спалювання сміття може спричинити інші довгострокові проблеми зі здоров’ям. Тому спалювати опале листя в Новопсковській ОТГ категорично заборонено. Альтернативою спалювання листя є його компостування, що безпечно та не шкодить здоров’ю людей та довкіллю.

Новопсковська селищна рада закликає працівників підприємств, установ та організацій, мешканців громади не допускати спалювання опалого листя, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу задимленого повітря. 

Звертаємо увагу,  що спалювати  листя, траву та інше заборонено законом в ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Згідно Правил благоустрою території ОТГ Новопсковської селищної ради п.5.2.1.4 спалювання листя. гілля та ін. забороняється. Відповідальність за спалювання залишків рослинності визначається ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає штраф від 170 до 1190 грн.

Віктор Верховод, інспектор з благоустрою Новопсковської селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь