Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Управляти системою освіти в своїй громаді

Дата: 21.03.2017 11:36
Кількість переглядів: 2144

На 22 сесії сьомого скликання Новопсковської селищної ради, що відбулася 2 березня 2017 року, депутати селищної ради прийняли рішення звернутися до Новопсковської районної ради з питанням щодо передачі майна з спільної власності територіальних громад сіл, селищ у власність Новопсковської селищної територіальної громади для подальшого ефективного фінансування. Мова йде про заклади освіти. Адже, як відомо, на території Новопсковської селищної територіальної громади знаходяться п`ять загальноосвітніх шкіл, а саме: Новопсковська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новопсковська Газапроводська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Осинівська №1 ЗОШ І-ІІ ступенів, Осинівська №2 ЗОШ І-ІІ ступенів, Макартетинська ЗОШ І-ІІ ступенів.

Фото без опису

В 2016 році заклади освіти повністю фінансувалися за рахунок освітньої субвенції. Адже Новопсковська селищна територіальна громада отримує освітню субвенцію на школи, які знаходяться на її території. Надалі кошти передаються до районного бюджету. Але це лише до того часу, поки не відбудеться передача із спільної власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району у власність Новопсковської селищної територіальної громади. Щодо цього маємо рішення селищної ради від 23 грудня 2016 року «Про бюджет Новопсковської селищної територіальної громади на 2017 рік», у якому, зокрема, зазначені суми фінансування для кожної школи до кінця бюджетного 2017 року: Новопсковська ЗОШ І-ІІІ ступенів  - 1732,497 тис.грн; Газопроводська ЗОШ І-ІІІ ступенів - 1078,79 тис.грн; Осинівська №1 ЗОШ І-ІІ ступенів  - 534,883 тис.грн; Осинівська №2 ЗОШ І-ІІ ступенів - 685,007 тис.грн. На фінансування Макартетинської ЗОШ І-ІІ ступенів (малокомплектної школи, яка не фінансується за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету, тому всі витрати фінансуються за рахунок місцевого бюджету) - 779,711 тис.грн.

Слід додати, що до Новопсковської селищної ради надійшов лист з відділу освіти Новопсковської райдержадміністрації від 14 березня 2017 року щодо забезпечення гарячим харчуванням учнів. На черговій сесії Новопсковської селищної ради буде розглянуте питання щодо виділення додаткових коштів для забезпечення гарячим харчуванням учнів початкових класів до кінця навчального року в сумі 95,0 тис.грн.

Отже, всі поточні видатки загальноосвітніх шкіл, які знаходяться на території Новопсковської громади, фінансуються з бюджету Новопсковської селищної територіальної громади.

Фото без описуВажливо також зазначити, що неочікуваною новацією 2017-го стало те, що у нинішньому році кошти освітньої субвенції спрямовуватимуть усім навчальним закладам лише на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників. Їх отримують обласні, районні бюджети і бюджети об’єднаних територіальних громад. Тобто, тепер не передбачені в освітній субвенції, зокрема видатки на оплату праці з нарахуваннями не педагогічних працівників; на оплату комунальних послуг і енергоносіїв.

Одразу ж постає запитання: як у такому разі фінансуватимуть решту поточних видатків закладів освіти?

 

Для цього у 2017 році передбачено додаткову дотацію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з держбюджету видатків з утримання закладів освіти. Але і цих коштів недостатньо в повному обсязі для забезпечення життєдіяльності закладів освіти.

Фото без описуУ Новопсковської громади є можливість понад розміри субвенції та дотації фінансувати роботу закладів освіти – вкладати власні кошти, залучати кошти субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ та кошти Державного фонду регіонального розвитку у модернізацію шкільних будівель: утеплення фасадів та дахів, встановлення вікон та дверей, капітальні ремонти шкільних  приміщень, як це було зроблено в нашій громаді минулого року на прикладі дитячих садочків. Громада, спрямовуючи фінансовий ресурс на першочергові завдання ОТГ, зобов’язана скеровувати кошти на власні комунальні освітні заклади. Оскільки головне завдання сьогодні – надання якісної освіти.

 

Враховуючи вимоги сьогодення та з метою формування в Новопсковській  ОТГ власної системи забезпечення освітніми послугами селищною радою розпочато процедуру створення власного, окремого, органу управління освітою, вже оголошено конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу освіти селищної ради.

Новопсковська селищна територіальна громада разом з отриманням бюджетних преференцій та управлінських повноважень бере на себе складне завдання та відповідальність за створення ефективного управління системою освіти в своїй громаді.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь