Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Дотримання правил добросусідства допоможе зберегти  взаєморозуміння і повагу між сусідами

Дата: 22.03.2017 15:17
Кількість переглядів: 6237

21 березня узгоджувальною комісією селищної ради було розглянуто межовий спір між землевласниками по вулиці Магістральна селища Новопсков.

Нагадаємо, що узгоджувальна комісія селищної ради, відповідно до Земельного кодексу України та в межах своєї компетенції, розглядає спори щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, додержання громадянами правил добросусідства.  

Правила добросусідства досить прості і зрозумілі

Насамперед зазначимо, що Земельним кодексом України встановлені загальні правила, якими зобов’язано землевласників і землекористувачів співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них, використовувати земельні ділянки із запровадженням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та охорони земель, обирати такі  способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам і землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдаватиметься найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). Зокрема, кожен з них повинен дотримуватись сівозмін, сприяти раціональній організації території, встановленню та зберіганню межових знаків, в разі необхідності – обміну земельними ділянками.

Як бачимо, загальні правила добросусідства побудовані на основних вимогах: обов’язкове використання земельної ділянки за її цільовим призначенням, завдання якнайменше незручностей власникам та землекористувачам сусідніх земельних ділянок, не допущення забруднення навколишнього природного середовища. Нехтування ж цими вимогами неодмінно призводить до конфліктів.

Окремо про межу

За статистикою, одними із найбільш розповсюджених земельних спорів є спори з приводу спільної межі сусідніх земельних ділянок. Тому це питання потребує окремого розгляду.

 Слід зауважити, що відповідно до чинного земельного законодавства, основою для визначення меж земельної ділянки є дані земельно-кадастрової документації. При оформленні права на земельну ділянку проводиться комплекс робіт (кадастрова зйомка), які включають, у тому числі, погодження меж ділянки з суміжними власниками та землекористувачами.

Роботи зі встановлення меж земельних ділянок відбуваються відповідно до  Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок на місцевості та закріплення їх межовими знаками, затвердженої наказом Держкомзему України від 18.05.2010 №376.

Згідно з даною Інструкцією закріплення межовими знаками меж земельної ділянки на місцевості здійснюється виконавцем робіт (має в своєму складі сертифікованих інженерів-землевпорядників), у присутності власника (користувача) земельної ділянки та власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноважених ними осіб. Попередження власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки на місцевості здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку цих робіт.

Після виконання робіт із встановлення меж земельної ділянки на місцевості та закріплення їх межовими знаками обов’язково складається акт прийому-передачі межових знаків на зберігання, який містить підписи суміжних землевласників (землекористувачів). Цей акт є невід’ємною складовою  землевпорядної документації про відведення земельної ділянки.

Таким чином, власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права самостійно визначати чи змінювати межі земельної ділянки, оскільки такі протиправні дії приведуть до порушення прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів.

Якщо ж під впливом часу встановлені межі зникли, перемістились або стали невиразними,  власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки відновлення межових знаків, або встановлення твердих меж.

Якщо дерева на межі

Земельний кодекс України встановлює спеціальні правила використання дерев, які ростуть на межі суміжних земельних ділянок. По-перше, слід знати, що такі дерева, а також їх плоди власники суміжних земельних ділянок мають право використовувати у рівних частинах. По-друге, кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Однак, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева, сусіду, який вимагає ліквідувати дерева на спільній межі, доведеться в односторонньому порядку нести витрати по їх ліквідації. По-третє, забороняється ліквідація дерев (кущів) на вимогу одного із сусідів, якщо ці насадження слугують межовими знаками і залежно від обставин не можуть бути замінені іншими межовими знаками.  

До яких інстанцій звертатись

При виникненні земельного спору, який не вдається вирішити так би мовити полюбовно, можливе вирішення конфлікту органами місцевого самоврядування, центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин, або судом. 

Розгляд земельного спору відбувається за відповідною заявою однієї із сторін спору у тижневий строк з дня подання заяви за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання, розгляд спору переноситься. Повторне відкладення розгляду спору може мати місце лише з поважних причин. Відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.

Пам’ятайте, що дотримання правил добросусідства - це надійний шлях побудови дружніх, взаємовигідних відносин між сусідами і водночас захист особистих прав та інтересів кожного з них.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь