Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Відпочинок просто неба

Дата: 27.07.2017 15:58
Кількість переглядів: 1311

Цікаво, що говорять про започаткований фестиваль в Новопсковській громаді "Музика PROSTONEBA"  регіональні та місцеві ЗМІ?

Вашій увазі нещодавній репортаж телеканалу ЛОТ про новий пісенний фестиваль, який збирає щосуботи на свіжому повітрі прихильників різноманітних музичних жанрів, та відгук глядачів, що був надрукований на сторінках інформаційного тижневика "Новопсковщина" в свіжому номері. 

 

 

Відпочинок просто неба

Влітку пляж не оминеш. 

У найбільш спекотну пору року, коли палаючий диск розпеченого сонця, зависаючи у блакитті бездонного неосяжного неба, пекучим промінням нестримної енергії несамовитих протуберанців розжарює все навколо – повітря та землю, будівлі й техніку, до неймовірних, подекуди критичних температур, новопсковський пляж стає об’єктом справжнього паломництва відпочивальників та місцем порятунку від неймовірної, дійсно таки пекельної спеки. Сюди приходять дружніми компаніями, згуртованими сім’ями, закоханими парами та поодинці, щоб насолодитися такою бажаною і без перебільшення дорогоцінною прохолодою, котру дарують візерунчасті тіні багатолітніх верб, кленів, в’язів і якою віє від нашого улюбленого Айдару. Занурюючись у досить таки свіжу як для липня воду, прозоро зеленувату, вздовж узбережжя вкриту смарагдовим лататтям, відчуваєш неймовірне задоволення, можна сказати – райську насолоду! І навіщо нам те «Баунті», коли поруч – рукою подати! - така божественна краса і радість, що дарує нам щедра матінка-природа…

Річка життя - таким Айдар став для багатьох поколінь місцевих жителів. На жаль, далеко не всі усвідомлюють, яка ж то насправді велика втіха: мати під боком ось таке природне водоймище. Адже є райцентри та, навіть, міста, де й близько немає подібної ж благодаті – річки або ж озерця. Зрозуміло, ті, в кого тугі гаманці, можуть дозволити собі відпочинок на Чорному чи Азовському морях, або ж навіть поїхати на закордонні курорти. Зараз подібне не дивина, дехто з місцевих «хазяїв життя» вже встиг добратися аж до Таїланду та інших подібних же екзотичних місць. Але в гостях добре, а вдома все ж таки краще, хто б не переконував у зворотному.

До того ж, останнім часом і на новопсковському пляжі додалось нехай і простеньких, не таких, як у велелюдних аквапарках, але від того не менш приємних розваг, які урізноманітнюють відпочинок. Це не лише популярні «катамарани», що з’явились кілька років тому. Віднедавна всі охочі мають можливість ще й розсікати річні хвилі на двомісних байдарках. Серед новинок чергового пляжного сезону – дитячі гірки, батут, аквазорб (надувна прозора куля на воді). Всі розважальні послуги надають приватні підприємці, вартість доступна, але то вже з області прихованої реклами.

Приємний настрій створюють й музичні програми, які відбуваються в рамках мистецького фестивалю «МУЗИКА PROSTONEBA», який відбувається з ініціативи та під патронатом Новопсковської об’єднаної територіальної громади.

 

Музика, гарний настрій…

Практично кожен пляжний тиждень завершується дзвінкоголоссям музичних заходів та концертних програм. Масштабним і яскравим, проведеним у кращих народних традиціях – з дівочими віночками на річці, великим вогнищем та всіма іншими традиційними фольклорними атрибутами і артистичними «родзинками», було свято Івана Купала. Веселим і гамірним – свято фарб, як би його не критикували – дітям воно сподобалось.

Ще у червні розпочався фестиваль «МУЗИКА PROSTONEBA», і якщо перші музичні вечори все ж таки більшою мірою були зорієнтовані, насамперед, на молодіжну аудиторію: це і виступ рок-гурту «Ілюзія», і програма за участю ді-джея і вечір акустичної музики, то саме останній концерт, влаштований під густо синім, вночі всіяним незчисленними зірками небом, присвячений шансону, – напевне цікавий для  широкого кола людей.

Ось і сходи, що ведуть до річки на лівому березі Айдару, де на верхньому майданчику організатори вже встановлювали апаратуру. Людей, вважаю, зібралося вдосталь: все ж таки на відміну від городян, новопсковці не розбещені зірковими видовищами, заїжджі гастролери прибувають до нас лише під час якихось громадських акцій та у період передвиборчих перегонів (згадаймо минулорічні виступи Павла Зіброва й інших музикантів). Тому глядачі охоче вмощувались в імпровізованому «залі» під відкритим небом, посідаючи місця, розташовані вздовж сходів або просто гуртуючись у компанії на вільних «п’ятачках» поруч. Звичайно, всі стільці на відкритому майданчику «Причалу» були «заброньовані» та зайняті заздалегідь.

Як і гадалося, аудиторія виявилась різновіковою. Зрозуміло, що переважали ті, «кому за тридцять…» Але й молоді та юнацтва теж вистачало. Виходить, що шансону «все возрасты покорны». Всі очікували на видовище. І концертна програма виправдала глядацькі сподівання!

 

Шансон збирає друзів

Відносно невелика, але згуртована і дружня «концертна бригада», яка складалась з Віктора Онищенка (ідейний натхненник та художній керівник), Любові Великохацької (чарівна ведуча та авторка сценарію), ще двох представниць кращої половини людства – Тетяни Котової та Інни Скіданенко (добре відомі та популярні у нас вокалістки), двох чоловіків, улюбленців жіночої аудиторії – Олександра Ващенка та Віктора Гончарова, створила атмосферу справжнього пісенного свята, пробудивши в глядачах найкращі почуття та емоції.

Нагадаю, що В.Онищенко, Л.Великохацька та О.Ващенко – професійні (в усіх розуміннях!) культпрацівники, тому їм, ні, не карти, - і мікрофони в руки! Це їхній «хліб з маслом», і в цьому вони справжні знавці, можна сказати – доки. А ось Т.Котова, І.Скіданенко та В.Гончаров – аматори, вони приділяють пісні своє дозвілля. Але вони самодіяльні виконавці лише за визначенням та не за рівнем пісенної майстерності, який в них – будь здоров! У всіх чудові потужні голоси, якими виконавці володіють досконало, є почуття мистецького смаку, вміння артистично триматися на сцені та розкуто спілкуватися з глядачами. У всіх – різноманітний та добре відпрацьований репертуар, апробований на публіці під час численних концертів. А ось Віктор Гончаров до всього ще й настільки органічний під час виконання шансону, що, здається, він наче народжений саме для цього жанру.

Як відомо, шансон має давню історію, що бере свій початок у Франції ще у період середньовіччя, уявіть собі! На батьківщині шансону його авторів (вони створювали вірші та музику) називали шансоньє. Загалом, це багатогранне явище, яке з часом стало одним з різновидів естрадного вокалу. Французький шансон більш тяжіє до авторської пісні, недарма одним з найбільш яскравих представників шансону його закордонні поціновувачі вважали Володимира Висоцького (відвідуючи закордоння разом із Мариною Владі, він неодноразово виступав перед тамтешньою публікою і навіть записав не один диск). Є любителі так званого «блатного» шансону, але то, вважаю, своя окрема субкультура. Також є шансон, котрий продовжує традиції «міського романсу», у цьому разі шансьньє вважається і Олександр Вертинський. Можна вести мову про жіночий шансон, найбільш яскравими представницями якого є Люба Успенська, Віка Циганова. На жаль, поки більш відомим та популярним є російськомовний шансон, хоча поступово розвивається й різновид україномовного шансону.

Під час новопсковського концерту виконавцями було представлено ціле сузір’я добре відомих та палко улюблених слухачами композицій. Відкриваючі програму, ведуча відзначила:

- Шансон – це пісня, яку слухають душею і серцем. Тож сьогодні ми здійснимо дивовижну мандрівку у світ душевної музики.

Першим було запрошено на сцену Олександра Ващенка. За своїм сценічним амплуа – це ліричний герой з відповідним репертуаром, можна сказати, наш місцевий Стас Михайлов, улюблениць жінок. Цього разу він подарував слухачкам «Только ты одна» и «Мне улыбнись». Як завжди, імпозантний Олександр заслужив добрячу порцію жіночих посмішок та оплесків. У другій частині програми О.Ващенко також виконав добре відому пісню – «Счастье ты мое голубоглазое».

Наступна учасниця концерту – Тетяна Котова, як ніхто інший, вміє передати найніжніші жіночі почуття і робить це тонко й делікатно, без будь-якого натяку на вульгарність. Змінивши на майданчику О.Ващенка, для початку Тетяна подарувала всім присутнім дві пісні – «Бессовестно счастливая» и «Любимый мужчина». Згодом у Тетяни було ще два виходи: з Віктором Гончаровим – «Калина красная» и сольний – «Только мой».

Енергійно запальними та емоційними були виступи Віктора Гончарова, який для початку закликав всіх чоловіків – «Подарите женщине шансон!», а згодом заспівав ще й «Самолетик», «У мужика», «Шансон». Слідом за ним виступив ще один метр естради - Віктор Онищенко, котрий чудово виконав «За милых дам» та «А, может быть, тебя оставлю я…»

І, нарешті, неперевершеним шармом та незрівняним тембром всіх полонила Інна Скіданенко. Її пісні – «Я вижу тебя» и суперпопулярний шлягер «Кабриолет», «Калина» знайшли відлуння в жіночих душах.

Програма була побудована так, що кожен з учасників мав можливість неодноразово виступити перед вдячною публікою, яка всіляко підтримувала співаків – оплесками та схвальними вигуками. Чимало охочих до танцю просто неба влаштували ще й імпровізований танцмайданчик. Тож позитивні енергії виконавців та слухачів ніби злилися воєдино, створивши незриму хвилю доброго настрою, що того вечора панував біля річки.

Глядачі раз по раз зустрічали і проводжали оплесками вокалістів, які, не шкодуючи голосових зв’язок, повністю викладалися під час виступів. Хто знає, якої майстерності та сил вимагало від Віктора Онищенка виконання відомого хіта Лепса «Рюмка водки на столе»? Адже як би не ставились до виконавців шансону вишукані естети, вокально складних пісенних творів вистачає і в цьому жанрі.

А чудовим завершенням концертної програми став спільний вихід всіх учасників, які подарували вдячним слухачам добре відомий шлягер минулих років, який колись виконувала нев’януча Едіта П’єха – «Песне ты не скажешь «До свиданья!», песня не прощается с тобой!»

Незважаючи на досить пізній час і те, що над Новопсковом нависла прохолодно синя літня темрява, розігріта концертом публіка аж ніяк не бажала розходитись по домівках – благо, вечір був суботній, можна було дещо розважитись і розслабитись. Тому після концерту ще й була дискотека для всіх, у кого бурхлива енергія аж переливалась через край.

Новопсковщина, №30 від 27 липня 2017р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь