Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Новопсковську громаду відвідали гості з Донеччини

Дата: 24.09.2016 17:26
Кількість переглядів: 945

Фото без описуЖіноча делегація з Покровського району Донецької області цілий день провела в Новопсковській об’єднаній громаді: переймали досвід, знайомилися з нашим краєм та людьми. Було безліч запитань, на всі отримали вичерпні відповіді. Поїздка була організована Програмою Розвитку ООН спільно з Швейцарською Конфедерацією. 

Візит по обміну досвідом на тему: «Діалог: соціальна єдність для вирішення проблем громад за принципом «з низу до гори» видався різноплановим в активному режимі, адже намагалися якомога більше показати наглядно, як і чим живе наша об’єднана громада, які питання стоять в пріоритеті, що планується і хто в цьому допомагає.

Після сніданку в кафе на березі мальовничої ріки Айдар, донецькі гості пройшли сходами, розмальованими українським орнаментом, оглянули нові дитячі та спортивні майданчики, ознайомилися з робою Новопсковської селищної ради, завітали до дитячого садочку «Теремок», в якому зараз тривають роботи з утеплення фасаду будівлі  і заміни покрівлі.

Під час огляду переліченого Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв розповів гостям, що Новопсковська ОТГ за чисельністю населення – це майже половина району, за розміром – від сили його п’ята частина. Вона об’єднала два територіальні утворення – селищну Новопсковську і сільську – Осинівську ради. Решта територій очікують і спостерігають: чим же обернеться цей відчайдушний експеримент.

«В людях раніше були дуже сильні зневіра і недовіра, які треба було долати щоб почати діалог і залучити всю громаду до співпраці, до праці на самих себе. Це відбудеться лише, якщо вони побачать, що є своя місцева влада, котра робить конкретні справи, виконує свої обіцянки, не краде, а заощаджує та ефективно використовує ресурси. Громадяни починають розуміти пріоритети свого місцевого самоврядування  і вже  допомагають рухатися у визначених напрямках»- підкреслив Вадим Вікторович.

 - Які ж пріоритети обираєте ви? – запитала директор Петрівської школи.

- Відновлення інфраструктури, енергозбереження, благоустрій. Мені сподобався вислів одного знайомого мера, що визначив ціль дуже просто: добре жити, працювати, відпочивати. Тобто все, що пов’язано із цими «процесами», в своїй громаді будемо вдосконалювати. Вже почали. І, знаєте, молодь до нас долучається… Наводять лад у селищному сквері, в інших громадських місцях, - відповів селищний голова.

- А що в перспективі?- запитала начальник управління економіки Красноармійської райдержадміністрації.

- Вчора на сесії депутати затвердили Стратегію розвитку Новопсковської об’єднаної громади. Ми передбачаємо створення рекреаційних зон, об’єктів і маршрутів «зеленого туризму». Майбутнє ОТГ – це міцне сільгоспвиробництво, ефективне використання природних, земельних ресурсів.

Питали й про старосту в селі. На що голова ОТГ відповів: «Староста знаходиться в приміщенні колишньої сільради, веде прийом громадян, має помічника, володіє широкими повноваженнями. Я не бачу ніякої проблеми з тим, що людям, начебто, нікуди звернутися. Ми взагалі дозволили собі  певну розкіш. На території ОТГ працює двоє старост, один з них базується у найвіддаленішому селі нашої громади - Макартетине. Всього ж до громади увійшли 5 сіл і одне селище міського типу, власне Новопсков.»

- Як це все Вам вдається? – неодноразово запитували гості.

- У нас з’явився ресурс, можливість ним розпоряджатися, приймати рішення. В вже наші люди починають дивитися на життя сучасним поглядом і вірити в майбутнє Новопсковської громади. Допомагати нам. А це дорогого вартує.

Окремим блоком було продемонстровано успішні результати партнерства з ПРООН, а саме: утеплений фасад частини будівлі ДНЗ «Дзвіночок» в Новопскові, ремонт ДНЗ «Ромашка» та освітлення села Осинове за сучасними технологіями. Громадські організації «Моя Новопсковщина» та «Осинівська» презентували свою діяльність, розповіли як спільними зусиллями з ПРООН, громадою змогли реалізувати ці соціально значущі проекти, що дозволило не тільки покращити стан самих об’єктів, а й зменшити витрати на енергоносії.

Відвідали сільськогосподарський кооператив «Слобожанський». На сьогодні кооператив зберіг спеціалізацію на тваринництві, що є досить унікальним на Луганщині - це 600 голів великої рогатої худоби, 200 свиней, 200 овець. Займається також рослинництвом. Кооператив забезпечує населення 70 робочими місцями.

Основним механізмом відтворення українських традицій та розвитку села директор СВОК «Слобожанський» Микола Романченко вважає необхідність застосування соціального партнерства, яке активно впроваджується в Новопсковській ОТГ. За рахунок такого партнерства в селі Осинове сьогодні запроваджена нова система опалення в ЗОШ І-ІІ ст., побудований Свято-Михайлівський храм Успенської церкви, при якому відкритий музичний гурток по навчанню грі на баяні. Побудована котельня при церкві на дров'яному котлі. Побудована свердловина артезіанської води в селі надає безоплатну воду селянам. Серед планів Микола Романченко вбачає необхідність активізації роботи із громадою, а для цього необхідно встановити літню сцену та відновити парк. Особливо важливо - духовне виховання молоді, долучення до церкви, створення духового оркестру.     

Крім всього переліченого гості відвідали Свято Успенську церкву, Новопсковський краєзнавчий музей, відоме цілюще джерело «Солонку» та в дусі назви робочого візиту «З низу до гори» вже ввечері зійшли на гору Пристин, захоплюючий вид з якої є візитівкою Новопскова.

Заряджені енергією новопсковської землі, вражені нашими мальовничими краєвидами  та з повними легенями свіжого повітря всі вони щасливі поїхали додому на Донеччину, аби там розповісти про дружніх, працьовитих людей Новопсковської об’єднаної громади.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь