Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Про відкритий чемпіонат з шахів Новопсковської ОТГ

Дата: 12.12.2017 15:18
Кількість переглядів: 847

Фото без описуЧорно-білі перехрестя шахових ходів

Радо й гостинно зустріли гостей зі Старобільського та Білокуракинського районів шахісти Новопсковщини, які минулої неділі влаштували відкриту першість Новопсковської ОТГ з шахів в особистому заліку. Зрозуміло,  що спочатку приділили увагу організаційним питанням, провели жеребкування та заступили до з’ясування того, хто ж із сусідів все ж таки найбільш обізнаний  у хитросплетіннях чорно-білих шахових комбінацій. Але й про гарячий чай із солодощами господарі також не забули: вже після четвертого туру, десь о другій дня (змагання розпочались об одинадцятій) організували спільне чаювання, що о зимовій порі було вельми доречним.

Відзначу, що прихильників мудрої стародавньої гри, яку вигадали в Індії ще понад півтора тисячоліття тому, у нас вистачає. Вони вже неодноразово проводили і районні змагання, й різноманітні турніри. Навідувалися в гості до старобілян, де активно діє шаховий клуб, розташований в приміщенні тамтешнього РБК. Можливо, й по-доброму заздрили сусідам, які мають свій притулок та можливості для спілкування однодумців і спортивного вдосконалення. Та незважаючи на відсутність більш-менш постійного місця «дислокації» і більш частих, ніж нині, спортивних зустрічей, наші шахісти теж не пасуть задніх на чорно-білих шахових полях: вони вже неодноразово доводили свою майстерність і не раз і не два ставали призерами обласних змагань, тож не дивно, що наших шахістів поважають, з ними рахуються навіть досвідчені суперники з різних міст і районів. Словом, суперники виявилися гідними один одного, адже серед білокуракінців та старобілян були й неодноразові учасники обласних турнірів, а  старобільських шахістів то й взагалі очолювали такі аси шахових баталій, як кандидат у майстри у спорту Михайло Свірін (він навіть заснував шаховий турнір «Кубок Свіріна», у проведення якого вкладає свої гроші та благодійницькі кошти) і бронзовий призер обласної першості зі швидких шахів, які проводяться в режимі бліц, Олексій Нотченко. Тож рівень змагань був вельми представницьким і повною мірою відповідав статусу міжрайонних, якщо не обласних.

Фото без описуНовопсковську ОТГ представляли добре відомі вболівальникам і землякам Віталій Івановський (також він виконував обов’язки головного судді змагань), неодноразовий переможець районних спартакіад Іван Пульний, Віктор Тарасенко та Роман Скороход, які, окрім шахів, захоплюються й іншими видами спорту, знана гравчиня у шахи й шашки, призерка багатьох турнірів Тетяна Власюк (всі – Новопсков), ще один багаторазовий переможець і призер всіляких турнірних перегонів Володимир Головашич з Кам’янки та не менш титулована Ольга Солонина із Закотного. Як бачите, практично всі вони – випробувані різними змаганнями й досвідчені турнірні бійці. Звичайно, хтось з представників ОТГ (фактично – району) провів більше шахових поєдинків, розпочавши свій шлях у спорті ще у шкільні роки та продовживши в студентську пору й не полишив улюбленої гри навіть незважаючи непрості службові навантаження і сімейні обов’язки, хтось поки зіграв трішки менше, але кожен має досить велику ігрову практику і чималий потенціал.

Але й суперники виявилися далеко не новачками. Так само сотні разів сідали за шахові дошки і здобували численні перемоги кращі шахісти Білокуракинського району Олег Стогнієв, Анатолій Бутко та Геннадій Заїка. Але все ж таки найбільш представницькою виявилась старобільська делегація, до складу якої увійшли: вже згадуваний кандидат у майстри спорту з шахів Михайло Свірін, першорозрядники – переможець цьогорічної першості Старобільського району Едуард Гросс, провідні гравці з бліц-шахів Володимир Савченко та Олексій Нотченко, неодноразовий переможець турнірів з класичних шахів Микола Непочатов та Геннадій Синенко (він встигав і грати, і надавати вельми кваліфіковану допомогу в суддівстві).

Ледь не вперше на такому рівні суперників визначали за допомогою комп’ютерної програми, тому повністю виключався бодай якийсь суб’єктивний фактор і вже не можна було нарікати хоча б на мінімальну упередженість з боку суддів. Змагання проводились по швейцарській системі, за якої у кожному наступному турі зустрічаються супротивники з однаковою або близькою кількістю очок. Зазвичай за швейцарською системою проводяться змагання з досить великою кількістю учасників у разі, коли недоцільна система вибування. Зокрема, саме так проводяться провідні шахові турніри, включаючи шахові Олімпіади. Протягом ігрового дня кожен учасник відкритої першості Новопсковської ОТГ мав провести по сім поєдинків. Тож гравці по кілька годин поспіль (з невеличкими паузами) перебували за шаховими дошками, випробуючи на міць себе і суперників. Так що змагання виявилися досить тривалими - до четвертої опівдні, коли надворі вже сутеніло, та виснажливими. Перемоги здобували найбільш майстерні, підготовлені та витривалі. Треба сказати, що вже на такому рівні гравці добре обізнані у тактиці й стратегії гри, вони знають чимало напрацьованих дебютів, добре діють в міттельшпілі та ендшпілі, вміють комбінувати і наполегливо торують шляхи до перемоги.

Нагадаю.Фото без опису Що раніше чоловіки та жінки змагалися окремо. Але свого прорив, здійсненний феноменальними сестрами Полгар з Угорщини, призвів до того, що жінок почали допускати й до змагань з чоловіками, причому, без будь-яких послаблень і поблажок: хочете суперничати з чоловіками – грайте на рівних! І цього разу жінки вже вкотре довели, що не поступаються чоловікам в інтелектуальних перегонах. Т. Власюк та О. Солонина на рівних змагалися із суперниками та навіть перемагали їх і зуміли відібрати у шахістів-чоловіків половину залікових очок, покаравши тих за поверхневе ставлення до представниць чарівної статі. Що й казати, чудовий показник!

 

Фото без описуЗагальну перемогу у турнірі, як і належить, все ж таки здобув об’єктивно найбільш майстерний і досвідчений кмс Михайло Свірін зі Старобільська. Так що тут обійшлося без несподіванок, хоча суперники й чинили гідний опір фавориту, дещо попсувавши йому нерви. Друге місце посів наш земляк Іван Пульний, який трішки поступився більш іменитому переможцеві, а замкнув чільну трійку ще один представник сусіднього міста - Микола Непочатов. Серед жінок перше-друге місце закономірно поділили між собою Тетяна Власюк та Ольга Солонина. Але так сталося, що вони навіть не зустрічалися між собою: заліковими стали їхні результати, продемонстровані в шахових поєдинках з чоловіками. Ось такі примхи «швейцарки», як звуть цю систему шахісти.

Фото без описуУ рамках турніру відбувалися й змагання дітей. Зрозуміло, що дітей виявилось значно менше. але приємно, що представники юного покоління захоплюються шахами і є надія, що добрі традиції місцевої шахової школи продовжуватимуться й надалі. Серед найменших шахістів не було рівних учню Новопсковської газопроводської ЗОШ Кирилу Тарабановському, другим призером став Дмитро Рожков (Новопсковська ЗОШ), а третім – Костянтин Чумаков з Осинове.

Переможцям та призерам було вручено почесні грамоти, оригінальні медалі та подарунки. Приємною та дружньою була атмосфера змагань, шахісти підтримували один одного, охоче спілкувалися між собою і врешті-решт домовились, що подібні шахові зустрічі мають відбуватися якомога частіше, принаймні, такі змагання мають стати регулярними.

Власюк Г.В.

 

Таблиця результатів відкритого чемпіонату Новопсковської селищної територіальної громади з шахів.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь