Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Про робочу поїздку голови Новопсковської ОТГ до Вінниці

Дата: 20.09.2016 15:56
Кількість переглядів: 1045

ЄВРОКОМІСАР Й. ГАН ТА ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ В. ГРОЙСМАН У ВІННИЦІ ДАЛИ СТАРТ МАСШТАБНОМУ ПРОЕКТУ З ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ «U-LEAD З ЄВРОПОЮ». Безпосередню участь в заході взяв і Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв разом з головою Луганської обласної державної адміністрації - керівником обласної військово-цивільної адміністрації  Юрієм Гарбузом та  координатором офісу реформ Луганської області Ігорем Агібаловим в рамках робочої поїздки до Вінниці.

15 вересня до Вінниці з’їхались голови обласних державних адміністрацій більшості регіонів України, керівники регіональних офісів реформ, представники об’єднаних територіальних громад, ряду міжнародних організацій (GIZ, DESPRO та ін). Комісар ЄС  з питань європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йоганнес Ган та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман їм презентували проект програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Децентралізація в Україні набирає нових обертів. Уряд спільно з Європейською Комісією запускає новий масштабний проект, спрямований на підтримку місцевого самоврядування. Перебуваючи у Вінниці Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав, що в 2015 році було розпочато фінансову децентралізацію. І сьогодні можна констатувати факт, що бюджети об’єднаних громад збільшились від двох, п’яти, а навіть і в 7 разів!»  

А вже відсьогодні в Україні стартує програма ЄС «U-LEAD з Європою», на яку Європейська Комісія виділяє більше 100 млн євро фінансової допомоги. Кошти підуть на реформу децентралізації в Україні на період до 2020 року. На думку її ініціаторів, ефективність реформи залежить від спроможності об'єднаних територіальних громад в Україні за підтримки офісів реформ та агенцій регіонального розвитку адаптуватися до нових форм управління міським та регіональним розвитком.

Першим містом, де розповіли про деталі Програми «U-LEAD з Європою», стала Вінниця. Участь у презентації взяли голови ОДА 18 регіонів України, представники об’єднаних територіальних громад та координатори  регіональних офісів реформ, а також представники різних міжнародних організацій, які працюють по проектах міжнародної технічної допомоги для України.

«Цей проект, який сьогодні розпочинається, дорівнює більше 3 млрд грн. І буде спрямований на те, щоб підтримати місцеве самоврядування, надати нові знання, реалізувати нові інфраструктурні проекти, підвищити спроможність громад.  Цей процес пішов, і ніхто його не зможе зупинити. Сьогодні центральна влада має абсолютну політичну волю передачі і повноважень, і ресурсів, і, беззаперечно, відповідальності. Я наголошую – я вірю в те, що ця реформа змінить нашу країну! І хочу побажати усім, щоб ми на цьому шляху були успішними. Я хочу сказати вам, як людина, яка ініціювала цю реформу: я буду кожного дня боротись за успіх цієї реформи, боротись за те, щоб захищати децентралізацію. З вашою підтримкою ми отримаємо спільний успіх», - сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 

На думку Єврокомісара, починаючи від 2014 року Україна добилася значного успіху: децентралізація вже дозволяє місцевим бюджетам отримати фінанси і відповідні гроші на соціальну структуру, систему освіти, систему охорони здоров'я. Але потрібно використовувати нові можливості, продовжувати надавати нові повноважними місцевим владним структурам. 

Йоганнес Ган зазначив, що реалізація програми «U-LEAD з Європою» буде здійснюватися спільними зусиллями, а також додав: «До нашого проекту підключились Німеччина, Данія, Польща і Швеція, ми координуємо свої зусилля зі Сполученими Шатами, Канадою І Швейцарією. Загалом ідеться про допомогу в розмірі більше 100 мільйонів євро. Наші партнери будуть працювати з українською владою для того, щоб підвищити навички і знання виборних представників, адміністративних працівників, ідеться про фінансовий менеджмент, прозорість, систему залучення громадськості, підвищення можливостей міністерств у співпраці з місцевою владою. І, зрештою, ми на місцевому рівні будемо створювати нові можливості, аби вони могли користуватися міжнародними ресурсами».

Презентація Програми «U-LEAD з Європою» завершилась підписанням Меморандуму між всеукраїнськими асоціаціями, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та проектом GIZ про створення Центру підтримки розвитку місцевого самоврядування.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь