Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

"Великий син великого народу"

Дата: 24.03.2016 16:53
Кількість переглядів: 1655

В 2016 році, з ініціативи виконавчого комітету Новопсковської селищної ради, в плані культурно–масових заходів по Новопсковській об’єднаній громаді був започаткований селищний марафон, присвячений Дню народження Т.Г.Шевченка, під назвою: «Великий син великого народу». Відкриття цього заходу відбулося 9 березня в селі Осиново біля погруддя Тараса Шевченка святковим флешмобом. Урочистості почалися з покладання квітів великому Кобзарю. В флешмобі взяли участь представники районної державної адміністрації,Новопсковської селищної ради, громадських організацій Новопскова, освітніх і дитячих закладів, які знаходяться на території громади, клубних установ і просто небайдужі громадяни. З великим піднесенням читали свої вірші молоді поети, звучали патріотичні пісні і палкі промови, на які надихнула ідея свята.                                                                                             

20 березня в коммунальному закладі «Селищний Будинок культури смт Новопсков» відбувся літературний вечір «Українська мова - яскрава квітка в вінку всесвітніх мов», яким завершився селищний марафон, присвячений Дню народження Тараса Григоровича Шевченка  «Великий син великого народу» і Всесвітньому дню поезії. Така подія в Новопскові вперше, тому були запрошені почесні гості - колектив  студентів ЛНУ ім.. Т.Г.Шевченка на чолі з заступником декана факультету української філології та соціальних комунікацій соціально – гуманітарної роботи Карловою Надією Миколаївною. Вони представили новопсковському глядачу літературно-музичну композицію «Живий поет у пам’яті  людській». Великою любов’ю до  рідної мови і української культури був просякнутий  сценарій заходу. Відкривав вечір заслужений корифей аматорської сцени – хор народної пісні «Слобожани», під керівництвом Володимира Андрущенка. З надзвичайним піднесенням у їхньому виконанні прозвучала легендарна пісня, на вірші Кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкий». На свято запросили самодіяльних поетів Новопсковщини, як досвідчених так і початківців. З щирим задоволенням глядачі слухали виступи таких митців, як почесний громадянин Новопскова Катерина Сергіївна Должкова, Іван Тимофійович Кущов, Тетяна Федорівна Скіпа. Зауважимо, що їхні прекрасні поетичні твори увійшли до друкованої збірки «Поетичні скарби Новопсковщини» присвяченої 370–річчю утворення Новопскова, виданої Новопсковською селищною радою у 2008 році. У творах, які вони презентували слухачам на літературному вечорі основними темами стали: любов до рідної землі, патріотична і громадська позиція українців, чистота української літературної мови. Естафету творчості в цей святковий день  із завзяттям перейняли молоді музи нашої громади – переможці  конкурсу поетів «Хай квітне Україна в рамках селищного марафону. Це Вадим Ахундов і Олексій Василенко, які посіли  І і ІІ місця, Іванна Барабаш з віршем своєї матусі Ірини Барабаш. Небайдуже ставлення до подій на сході України, відповідальність за долю Батьківщини, любов до природи рідного краю – ось актуальні теми поезій молодих виконавців. Не зайвим на вечорі було слово хранителів мовних і культурних скарбів – Новопсковського районного товариства «Просвіта» в особі голови товариства Чорнухи Олександра Володимировича, який поздоровив всіх присутніх з визначною подією в культурному житті селища.

Творчим здобутком до Дня народження Тараса Григоровича Шевченка можна вважати перемогу учасників хореографічної студії «Едельвейс» комунального закладу «Селищний Будинок культури смт Новопсков» на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Обдарована молодь України 2016» який проходив у м.Старобільськ, де вони отримали почесне ІІ місце. Художній керівник Ганна Доканьова та її чудовий колектив були нагороджені Подякою від Новопсковської громади за активну участь в культурному житті селища та великим тортом.  Вітав усіх присутніх зі святом та вручав заслужені нагороди Новопсковський селищний голова Гаєв Вадим Вікторович.

  До щирих побажань добра, здоров’я і творчих успіхів учасникам програми вечора зі своїми пісенними подарунками приєднались неперевершені естрадні солістки Тетяна Котова, Наталія Федоренко, Тетяна Андрущенко. У їх виконанні звучали сучасні патріотичні пісні. Зачарувало присутніх і виконання української народної пісні жіночим тріо хору «Слобожани» у складі Валентини Васильєвої, Євгенії Борисенко, Марії Овчіннікової. Приємною фінальною нотою став виступ колективу ЛНУ ім. Т.Г.Шевченка. Його учасники майстерно декламували вірші Кобзаря, вміло поєднували поетичні складові частини композиції з українськими естрадними піснями. Яскраві сценічні образи, вміла подача поетичного і музичного матеріалу, доброзичливий настрій викликав у новопсковців багатотривалі оплески. Із великим задоволенням селищний голова Гаєв Вадим Вікторович вручив цьому неперевершеному колективу подяку від селищної громади за участь у Шевченківському марафоні, та духмяний коровай.

Літературний вечір, як одна з масових форм клубної роботи викликав багато приємних вражень і побажань побільше їх проводити, як у присутніх на заході, так і у гостей свята. Творчий потенціал наших земляків невичерпний. Тож надихаймося новими поетичними ідеями і звертаємось до селищних рад, клубних установ з проектами нових творчих заходів.

 

              Світлана Онищенко,

                                                  директор  КЗ «Селищний будинок культури смт Новопсков»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь