Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

В столиці України зараз вирішується питання правового регулювання статусу старост в об’єднаних територіальних громадах

Дата: 25.05.2016 17:48
Кількість переглядів: 1032

           Фото без описуНещодавно старости Новопсковської об'єднаної територіальної громади сіл Осинове і Макартетине разом із селищним головою Новопсковської об’єднаної територіальної громади прийняли участь в засіданні круглого столу щодо питань правового регулювання статусу старост в об’єднаних територіальних громадах у профільному парламентському комітеті.

           В Україні вже обрано 147 старост в об’єднаних територіальних громадах. І держава має всіляко стимулювати подальший процес створення цієї ланки місцевого самоврядування.

     Обрання старост убезпечує сільські населені пункти об’єднаної територіальної громади від вакууму влади. Адже при об’єднанні громад існуючі сільські, селищні ради та їхні виконавчі комітети припиняють свою діяльність, оскільки створюється єдина рада на всю громаду. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко на засіданні круглого столу. На його думку, введення інституту старост наближає адміністративні послуги до людей, дозволяє мешканцям сіл та селищ мати вплив на місцеву владу. «Громада матиме механізми контролю, прописані у відповідному положенні, зокрема щодо припинення повноважень старости, які не дозволять йому ігнорувати інтереси людей.», — зазначив Геннадій Зубко.  

       В ході круглого столу Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода зазначив наступне: «Інститут старост має розвиватися, оскільки це реальне наближення влади до людей в об’єднаних територіальних громадах. Дискусійними все ще залишаються питання вчинення старостами нотаріальних дій, рівня фінансування діяльності старости, а також автоматичної участі старости у виконавчому комітеті ради об’єднаної громади. Кожне з рішень, які пропонуються сьогодні для вирішення цих складних питань, мають свої сильні і слабкі сторони і значною мірою впливають на статус, позицію старости як на селі, так і у раді об’єднаної громади, його ефективність, спроможність вирішувати питання на місцях. Отже разом з народними депутатами, представниками місцевого самоврядування об’єднаних громад маємо концептуально визначитися з напрямками майбутніх змін і вже найближчим часом запропонувати конкретні рішення».

       Вадим Гаєв, голова Новопсковської ОТГ зазначив наступне: "Для мене особисто і для наших старост це був дуже важливий і корисний захід. Ми почули від представників центральних органів влади про важливість роботи лідерів на місцях - це старост, які сьогодні повинні виконувати важливі функції для мешканців об'єднаної громади в сільській місцевості. Людина повинна відчувати користь від місцевого самоврядування і отримувати якісні послуги і першою особою місцевого самоврядування, з якою вона стикається у своєму селі - це є староста. Це наша опора і наше обличчя - обличчя об'єднаної територіальної громади. Окрім того, ми обмінялися думками та досвідом роботи із іншими представниками ОТГ України".

Використані метеріали: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2371,  https://www.facebook.com/lug.office/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь