Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Децентралізація влади - неминучий процес

Дата: 30.06.2016 08:51
Кількість переглядів: 808

Вчора, 29 червня, голова Новопсковської об’єднаної територіальної громади Вадим Гаєв взяв участь у засіданні Луганської регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування на тему: «Обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади».

Захід проведено у Луганському РВ АМУ в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (?#‎ПУЛЬС)», який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У роботі платформи взяли участь народний депутат України В.Курило, який є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, регіонального розвитку та місцевого самоврядування, керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ю. Гарбуз, представники обласної державної адміністрації, голови міст-членів регіонального відділення, представники ЗМІ.

У вступному слові керівник ЛОВЦА Юрій Гарбуз зазначив, що децентралізація влади неминучий процес, але особливо важливо побудувати системну роботу в області з даного питання, у тому числі спільно із Асоціацією міст України. Важливо також перейняти досвід передових областей з цього питання та вивчити на місцях роботу із створення та функціонування ОТГ, наприклад, Тернопільської та Полтавської областей. Це важливо ще й для того, щоб не повторювати помилок, а рухатися вперед.

Народний депутат України Віталій Курило зазначив, що Верховна Рада України прийняла цілий пакет законів України, які дозволяють сьогодні проводити децентралізаційну реформу. В Луганській області створено 4 ОТГ, на жаль, з яких дві не пройшли вибори по причині небезпечності проведення виборів на даних територіях. Основною перепоною створення ОТГ – є протидія з боку районних рад та районних адміністрацій. Особливо важливим для подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування, і про що не дуже активно говорять, є Закон України «Про співробітництво територіальних громад». Дуже важливим є вивчення практики втілення цього закону в інших областях, зокрема Полтавської області, яка вже має 40 укладених договорів на підставі цього Закону.

Начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації ЛОДА Вадим Лазніков представив учасникам презентацію загального огляду запропонованих змін до Конституції України.

Експерт з правових питань Асоціації міст України Сергій Тихоновський зробив огляд реформування місцевого самоврядування в Луганській області та зупинився на основних проблемах створення ОТГ: близькість зони АТО, протидія з боку керівництва районних рад та районних адміністрацій, сільських голів та слабка поінформованість населення з питань децентралізації влади. Далі відбулась дискусія. 

Окремо учасники заходу обговорили також питання розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері реформи освіти, надання адміністративних послуг, охорони здоров’я та соціального захисту населення.

За результатами заходу учасники засідання регіональної платформи підтримали Звернення Асоціації міст України до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України, прийнятого на ХІІ Українським муніципальним форумом 21 – 23 червня 2016 року у місті Одесі та об’єдналися навколо прискорення процесу внесення змін до Конституції України, що сприятиме подальшому розвитку місцевого самоврядування Асоціація міст України

Фото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь