Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Організація культурного дозвілля в громаді. Новопсковський СБК

Дата: 25.10.2017 08:53
Кількість переглядів: 2895

Напередодні професійного свята працівники культури Новопсковської громади звітують про свою роботу. Першою відзвітувала директор комунального закладу «Селищний будинок культури смт Новопсков» Ірина Кондратюк. На цій посаді Ірина Миколаївна 10 місяців. Про підсумки роботи закладу культури вона доповіла сьогодні під час засідання виконавчого комітету. Що зроблено, хто допомагав і які плани на найближчій час? Про це і не тільки читайте нижче.

Фото без описуНовопсковський СБК об’єднує людей різного віку, які свої здібності, мистецькі нахили бажають проявляти у творчості, брати участь у підготовці та проведенні культурно-мистецьких заходів, розвивати свій талант, демонструвати його широкому загалу, цікаво організовувати власне дозвілля.

Певна робота, спрямована на об’єднання людей за творчими інтересами, велася у СБК постійно. Популярністю користується зразкова хореографічна студія «Едельвейс», керівник Г.А. Доканьова. Учасниками студії є понад вісімдесят дітей. Здійснює творчу діяльність народний хоровий колектив «Слобожани», під керівництвом заслуженого працівника культури України В.П. Андрущенка.

Робота з створення відповідних умов для репетицій, мистецьких проявів, згуртування людей у години дозвілля за інтересами, продовжилася у нинішньому році. Рок-гурт «Ілюзія», керівник В.М. Коробченко, був створений три роки тому. Але колектив не мав приміщення для репетицій, і це, звичайно, заважало їм працювати над репертуаром, повною мірою знайомити глядачів з своєю творчістю. На даний час таке приміщення колективу надали у селищному Будинку культури, він отримав можливість виступати перед публікою.

Фото без описуХореографічній студії «Фольк Модерн Стиль», керівник І.А. Буркацька, яку відвідують діти Новопсковської громади, надано приміщення для занять, відкрито клубне формування, надана можливість брати участь у культурних заходах громади та району. Так само й для ансамблю народних інструментів «Калинонька», керівник С.П. Черкасов, було надано базу для занять. Виступ ансамблю включили у концертні програми, тепла і щира підтримка глядачів надає учасникам творчої наснаги.

Для мешканців громади, які надають перевагу здоровому способу життя, створено гурток для занять фітнесом «Фітнес-б’юті», в якому займаються переважно жінки, та активізовано роботу спортивного гуртка «Здоров’я», якому перевагу надають чоловіки. Відновив роботу гурток художнього слова «Експресія», керівник В.О. Онищенко, - це можливість готувати талановитих ведучих для проведення різноманітних заходів.

У вересні працівники СБК влаштували інформаційно-агітаційні виступи у загальноосвітніх закладах громади. Як наслідок, створилися гуртки гри на гітарі, керівник С.П.Черкасов, вокальний гурток, керівник І.М. Кондратюк, відкриті клубні формування, сформовані графіки занять, до яких залучено молодь та дітей шкільного віку.

З 30 жовтня на базі СБК починає працювати гурток йоги «Око відродження», керівник В.М. Верховод, відкрито клубне формування, сформований графік занять та надана можливість жителям громади оздоровлюватися.

На даний час ведеться необхідна підготовча робота, щоб найближчим часом запрацювали гуртки прикладного мистецтва та театральний.

Фото без описуМаючи на меті відродження та збереження національних, культурних традицій нашого краю, народних свят та обрядів, були організовані святкування «Масляної», вперше влаштували свято на «Івана Купала», яке отримало дуже багато схвальних відгуків.

Значна увага у селищному Будинку культури приділяється вихованню у підростаючого покоління патріотизму, любові до Батьківщини, свого народу, рідної мови. Організовано та проведено патріотичний флешмоб до Дня Соборності України, з розгортанням 20-метрового стягу України через річку Айдар, започатковано святкування Дня вишиванки. Всі заході в СБК проводяться на державній мові, репертуар концертів формується у співвідношенні допуску репертуару пісень на іноземній мові лише десять відсотків. Триває робота з підготовки патріотичного куточка української символіки, який відкриється, щойно ремонт буде закінчено.

Зрозуміло, що організація змістовного, різноманітного та креативного дозвілля і відпочинку різних вікових категорій населення – важливий напрямок у роботі закладу культури. Тож ми відродили клубне формування ветеранів «Вогник», тепер засідання клубу проходять щомісяця.

Цього літа започатковано новий музичний фестиваль «Простонеба», який проходив на березі річки Айдар та на території Новопсковської громади, в рамках якого було охоплено різні вікові категорії і проведено 12 заходів на різну тематику. Це і рок-концерти, дискотеки, вечірній шансон, вечір гумору та української пісні, вечори для дорослих «Кому за…» та інші…

Започаткована співпраця з різними творчими колективами, майстрами, підприємцями та виконавцями. Так, на базі СБК творчий колектив з Сєвєродонецька провів ігровий дитячий захід «Козацькі розваги», в рамках фестивалю «Простонеба» гості провели «Фест-фарб Холі», а виступити на святкуванні Дня селища була запрошена Заслужена артистка України Олена Білоконь.

Фото без описуСлід зазначити, нинішнього року поліпшено матеріально-технічну базу Будинку культури. Для роботи спеціалістів придбано ноутбук та принтер; для народного хорового колективу «Слобожани» електронний баян фірми «Роланд» з зарядним пристроєм та сценічні костюми; для зразкової хореографічної студії «Едельвейс» музичний центр та сценічні костюми.

Проведено поточні ремонти хорового класу, туалету на першому поверсі, частково відремонтовано хореографічний клас, а саме замінено батареї та труби опалення, проводиться ремонт стелі. На даний час здійснюється утеплення фасаду закладу, до кінця поточного року заплановано ремонт частини приміщення на першому поверсі, розміщення ЦНАПу, реконструкція та заміна входу, пандусу, ремонт коридору та відкриття туалетів для відвідувачів закладу СБК та ЦНАПу.

На даний час оголошення та звітні статті про заходи, які проводяться у СБК, розміщуються на сайті об’єднаної громади, але паралельно йде розробка та впровадження сайту СБК, на якому буде висвітлюватись вся існуюча інформація про заклад, колективи та графік роботи, оголошення тощо.

У планах подальше укріплення матеріально-технічної бази. А це й закупівля костюмів, музичних інструментів, техніки та меблів для СБК, проведення ремонтів. Написано проект щодо ремонту великої зали, ремонту танцювальної зали та інших приміщень СБК. В співпраці з активістами та громадськими організаціями написані проекти щодо ремонту зали-трансформеру, створення хаб-центру як платформи для спілкування та взаємодії задля створення цілісного інформаційно-культурного простору громади та району.

Фото без описуУ звітний період проводилися свята, концерти, фестивалі, конкурси: відбулися сольний концерт народного хору «Слобожани» (на сцені РЦКД), ювілейний творчий вечір з В.П. Андрущенка, також «Слобожани» брали участь у концерті заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка» (на літній сцені СВОК «Слобожанський»).

Хореографічна студія «Едельвейс» взяла участь в фестивалі-конкурсі «Таланти 21століття», м.Харків, посівши два перших місця. Новопсковський СБК взяв участь в районному огляді-конкурсі «Новопсковська слобода», сприяв організації виставки декоративно-ужиткового мистецтва, в якій взяли участь понад двадцять майстрів саме громади. Учасники художньої самодіяльності СБК успішно показали свою творчість в обласному фестивалі-конкурсі «Луганщина - світанок України».

Протягом звітного періоду укладено понад більше двадцяти договорів оренди щодо надання приміщення для проведення різноманітних концертів, зустрічей, тренінгів та семінарів, які були організовані активними громадянами, громадськими організаціями та підприємствами.

Фото без описуПротягом  2016 року було проведено 26 культурно-масових заходів, в 2017 році станом на сьогодні вже проведено 32 таких  заходи. І як позитивне можна відзначити, що закладені кошти з бюджету громади надали можливість матеріально заохочувати учасників масових культурно-мистецьких заходів.

Перелічене вище стало можливим завдяки тісній, злагодженій роботі всіх працівників культури, творчих колективів і аматорів Новопсковської громади, апарату селищної ради, творчих волонтерів, підприємців та безпосередній активній участі в підготовці перелічених заходів сектору культури, спорту та туризму селищної ради. 

 

Маєте пропозиції, як ще покращити культурне життя в громаді? Надішліть їх на ел. пошту info@novopskovrada.gov.ua з позначкою "Розвиток культури в Новопсковській ОТГ". 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь