Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Обережно, грип

Дата: 23.02.2018 09:11
Кількість переглядів: 827

Фото без опису

Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Збудник – вірус трьох типів: А, В, С, вірус типу А найчастіше стає причиною спалахів хвороби. З приходом холодів зростає не тільки ризик захворювання, а й паніка серед людей. І якщо в минулому році цей серйозний вірус, зокрема свинячий грип типу А (H1N1), пройшов по країні в щадному режимі, то в сезон грипу 2017-2018 слід побоюватися саме цього штаму, а також його різновид - грип "Мічиган".

Всього у 2018 році в Україні циркулюватимуть три штами вірусу: свинячий грип (H1N1), гонконгський грип (H3N2) і вірус грипу типу В (Брісбен). Ці штами вже не раз відвідували нашу країну, а тому знайомі для нашої імунної системи, а значить, катастрофічних наслідків для українців грип 2018 нести не повинен. Проте, кожному із нас важливо усвідомлювати, що групи ризику людей при таких штамах вірусу можуть бути абсолютно різними. Наприклад, гонконгський і брісбенський грип серйозно загрожують дітям і літнім людям. А ось свинячий грип і його різновид грип "Мічиган", перш за все, несе небезпеку для молоді та людей працездатного віку. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику – це діти до 5 років (особливо – діти до 2 років), вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі на хронічні захворювання легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями. Також сюди належать професійні групи ризику - медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

         Перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу. Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом – коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів. При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома - щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку.Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах. З будь-якими з цих симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря - його слід викликати додому. Якщо йдеться про лікування грипу- то для цього є специфічні препарати, які може призначити тільки лікар, щодо ГРВІ- то лікування полягає у створенні умов, в яких організм зможе самостійно здолати інфекцію,тобто: інтенсивний питний режим (температура рідини = температурі тіла),не змушувати хворого їсти,часте провітрювання приміщення, температурний режим у приміщенні, де знаходиться хворий 18-20 градусів Цельсія, при цьому хворий тепло одягнений,повітря у приміщенні має бути вологе (50-70%),слизові зволожувати сольовими розчинами, рівень, при якому потрібно знижувати температуру тіла є дуже індивідуальним. Це залежить від стану хворого, віку, наявності супутніх захворювань. Найважливіше в лікуванні грипу будь-якого типу - рясне тепле питво, постільний режим і спокій. Саме перенесена на ногах хвороба дає ускладнення і може закінчитися трагічно. Обов'язково звернутись до лікаря, якщо: ви належите до груп ризику,відсутнє покращення на четвертий день хвороби,динаміка температури є негативною,погіршення після покращення,підвищена температура тіла, що утримується тиждень,поява задишки, блідості шкіри, втрата свідомості,посилення кашлю, зниження його продуктивності,температура практично не піддається зниженню препаратами. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів — небезпечно. 

         Передача ГРВІ найчастіше відбувається повітряно-крапельним шляхом. Під час чхання, так само як і при кашлі, з рота хворої людини вилітають дрібні частки слини і мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях. Зазвичай частки вологи з вірусами вдихаються іншою людиною не відразу (для цього потрібно перебувати в безпосередній близькості до хворої людини), а після того, як вони осядуть на підлогу, висохнуть і знов піднімуться в повітря з пилом. Варто знати, що,особливо добре вірусні частки зберігаються в побутовому пилі, тому так важливо робити регулярне вологе прибирання і провітрювати приміщення. Інший механізм передачі респіраторної інфекції — контактний. Тобто та сама хвора людина при чханні або кашлі прикриває рот рукою і вся колосальна маса вірусів, яка повинна була вийти у відкритий простір, осідає на руці цієї ж людини, яка розносить вірусну інфекцію, торкаючись дверних ручок, предметів побуту, «роздає» надалі вірусну інфекцію по руках друзів, колег і знайомих при рукостисканнях. Тому, так важливо часто мити руки, а при чханні прикривати рот серветкою, а не рукою.

Важливим є стан слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, де постійно утворюється слиз, що забезпечує функціонування так званого місцевого імунітету. Якщо слизові оболонки пересихають — робота місцевого імунітету порушується, віруси, відповідно, з легкістю долають захисний бар'єр і людина захворіє при контакті з вірусом із найбільшою вірогідністю. Головний ворог місцевого імунітету — сухе повітря. Тому важливо, щоб повітря в приміщенні було прохолодне і вологе (50-70%) - для цього можна використовувати зволожувачі повітря, а також слідкувати за станом слизових оболонок. Слизові оболонки потрібно часто зволожувати сольовими розчинами, які можна як придбати, так і зробити самостійно (1ч.л. солі/1 л кип'яченої води). Висока концентрація вірусів може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великими скупченнями людей: офісах, школах, дитячих садках, громадському транспорті, магазинах. Тому потрібно частіше провітрювати приміщення, більше часу проводити на свіжому повітрі, уникати місць скупчень людей.

          Найефективнішим засобом профілактики грипу є щорічна вакцинація – це специфічна профілактика. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні,жовтні). Якщо такої можливості не було, то щеплюватись можна і впродовж всього сезону. Це посилює здатність організму протистояти грипу. Розвиток імунного захисту починається з 2-го дня після вакцинації і сягає максимуму через 2-3 тижні. Імунітет зберігається від 6 до 12 місяців. Вакцинація показана лише за рекомендацією лікаря та проводиться тільки в лікувальному закладі.

          Ще є неспецифічна профілактика, це коли людина власними силами може захистити себе від захворювань на грип та ГРВІ. Для цього потрібно: уникати скупчень людей, користуватися одноразовими масками при необхідності, регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання, повноцінно харчуватися з введенням в їжу натуральних вітамінів, висипатися, уникати перевтоми, мати чисті руки, користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками, загартовуватись, займатись спортом, ходити більше пішки.

 Новопсковське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Луганській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь