Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Душа народу у його піснях

Дата: 17.05.2017 09:35
Кількість переглядів: 1375

Фото без опису

Широко анонсований у засобах масової інформації, у соціальних мережах концерт славетно відомого заслуженого ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка» з міста Київ відбувся 15 травня у селі Осинове-ІІ. Приїзд столичних артистів такого рівня став неймовірним, надзвичайним подарунком для мешканців Осинове та інших населених пунктів, які отримали змогу почути «живе виконання» від майстрів сцени світового рівня. Глядачі зі сльозами на очах, у щирому захваті слухали українські пісні, аплодували, не шкодуючи долонь, всміхалися, коли звучали жартівливі твори, і увесь час скандували: «Браво! Дякуємо! Молодці!»

Село Осинове-ІІ стало місцем проведення концерту «Дарничанки» не випадково. Голова СВОК «Слобожанський» Микола Олексійович Романченко, закоханий у своє рідне село, шанувальник його історії, вже тривалий час робить усе від нього можливе, щоб моральні, духовні цінності виходили наперед, мали вплив на життя громади, розвиток молоді, справжньої культури. Втіливши свою мрію про відродження у селі Свято-Архангело-Михайлівського храму, він не зупинився лише на цьому. Вже впродовж декількох років триває щоденна клопітка робота з благоустрою території довкола храму. З часом вона стала справжньою садово-парковою зоною відпочинку для місцевих мешканців. Тут від трави викошуються галявини, розбиті квіткові клумби та живі огорожі з багатолітніх рослин, висаджено багато декоративних та плодових дерев, серед яких дуби, осики, сливи, яблуні, встановлені прекрасні лавочки. Та й це ще не все. Микола Олексійович продовжує втілювати свій задум зі створення тут Духовно-просвітницького центру. Перші кроки вже зроблені і є позитивний результат. Осинівські діти мають можливість безкоштовно навчатися грі на баяні у музичній студії, для місцевих жителів влаштовуються концерти, у яких беруть участь не лише юні баяністи, а й всі творчо обдаровані діти, які навчаються в Осинівській №2 загальноосвітній школі. Кожній дитині за участь у концерті – смачне заохочення або подаруночок, і батьків дітей пригощають солодощами. Осинівчанка, молода матуся двох діток Катерина Зубейко з захватом розповідала мені, як потрапила на академічний концерт юних музикантів, як привела свого Артемка на заняття до музичного керівника студії Володимира Павловича Андрущенка, про успіхи дитини і що трирічна Марійка вже брала до рук інструмент, і вона сподівається, що донечка також виявить свого часу бажання його освоїти.

Володимир Павлович Андрущенко радіє, що музичні інструменти для студії придбав Микола Олексійович, пишається, що приміщення студії взимку гарно опалюється і діткам комфортно займатися, що спеціально для концертних виступів директор СВОК «Слобожанський» придбав цифровий баян (міні-оркестр) відомої фірми «Roland».

Особисте знайомство В.П. Андрущенка, керівника народного хору «Слобожани», з Петром Олександровичем Андрійчуком – українським диригентом, композитором, заслуженим працівником культури України, художнім керівником заслуженого народного ансамблю пісні і танцю «Дарничанка» посприяло приїзду цього уславленого колективу на Новопсковщину. А Микола Олексійович Романченко зробив цей приїзд матеріально можливим.

Зустрічав гостей у районі ввечері 14 травня Новопсковський селищний голова Вадим Вікторович Гаєв, був увесь час поряд, аж поки вже пізно ввечері, 15 травня, автобус з гостями не вирушив додому. А Микола Олексійович як дбайливий господар подбав, щоб смачними обідом і вечерею пригостити артистів, провів екскурсію рідними місцями, розповів їм історію нашого слобожанського краю. Розпорядився для виступу «Дарничанки» побудувати літню сцену, яка тепер також стане в нагоді для проведення заходів у Духовно-просвітницькому центрі Осинове-ІІ. Організував безкоштовне підвезення на концерт мешканців прилеглих населених пунктів.

Прогноз погоди протягом тижня передрікав на понеділок дощ, і без варіантів. І дощ впав на землю, але легенький, зранку, а потім заясніло сонечко і від цього подвійна радість, що концерту ніщо не завадить. Так і сталося.

Враження від учасників ансамблю «Дарничанка» - неймовірні! З перших хвилин вразили сценічною культурою. Коли вони виходили на сцену – спини рівнесенькі, носочок у червоних чобітках тягнуть, усмішки чарівні не сходили з вуст, голови гордовито підняті, кожний рух вивірений. Костюми сценічні красиві, протягом концерту перевдягалися (а в голові думка свердлить – отож би нашим артистам такі костюми – вишивка на оксамиті!). І так до душі припало звернення Петра Олександровича до присутніх лагідним, проникливим голосом: «Шановне панство!»

Була нетривала офіційна частина: поздоровлення від Ольги Петрівни Лішик, заступника голови Луганської ОДА, яка від імені керівника області Ю.Г. Гарбуза вручила почесну грамоту художньому керівнику «Дарничанки», вітальне слово від селищного голови В.В. Гаєва. Гості піднесли величезний коровай М.О. Романченку, а дещо згодом, коли стало відомо, що цього дня керівник СВОК «Слобожанський» святкує день народження, вишитого власноруч рушника від солістки столичного хору. Були ще виступи, бо піднесена атмосфера сприяла тому, що багатьом хотілося висловитися, були приємні даруночки імениннику від колективу «Слобожани», фото і відеозйомку вели не лише люди, які мали це робити за своїми професійними обов’язками, а й всі присутні не випускали з рук  фотокамери, смартфони тощо. До речі, під час робочого візиту на Новопсковщину Ю.Г. Гарбуз 12 травня вручив М.О. Романченку подяку як успішному сільгоспвиробнику, підписану Премєр-міністром України В.Гройсманом.

Так би мовити перше відділення концерту «Дарничанка» розпочала з виконання творів, що входять до концертної програми «Єднаймося, люба родино!» До неї включені твори митців з Волині, Черкащини, Тернопільщини, Київщини… Заспівували лауреати пісенних фестивалів Світлана Кузнецова, Світлана Чумакова, Віктор Роспоп, Віктор Дубина. Справжній шок глядачі отримали, коли почули у виконанні хору пісню «А льон цвіте», бо заспівував володар неймовірного тенору Геннадій Ноженко. Шалені оплески змусили повторити на «Біс!»

Розпочали ж свій виступ артисти «Дарничанки» з пісні «Зелене жито», надалі були «Їхав козак з гори в байрак», «Сурми кличуть в бій», «Дайте, мамо, шклянку рому…», «Їхав козак з України», «Пісня про хліб», «Гуляв я три роки», «Їхали козаки яром, долиною», «Хай живе вільна Україна!», «Єднаймося, люба родина!» та багато, багато інших. Сподобалися глядачам жартівливі пісні на слова П.Глазового.

Щоб гості мали можливість перевести подих, В.П. Андрущенко вивів на сцену своїх вихованців, які впоралися із хвилюванням і зіграли музичні твори на баяні, а потім свою майстерність продемонстрував і їхній наставник. Все це було дуже зворушливо, а діткам дасть додатковий поштовх опановувати інструмент.

Наприкінці концерту на глядачів чекав сюрприз - спільне виконання пісень двома колективами: «Дарничанки» та «Слобожан», це було просто чудово! Петро Олександрович Андрійчук диригував зведеним колективом, а Володимир Павлович був концертмейстером разом з Віталієм Бондаренком, який до цього протягом майже трьох годин акомпанував колегам. А ще П.О. Андрійчук повідомив новину, що «Слобожани» запрошуються в місто Кривий Ріг на музичний конкурс.

Приємні спогади про «Дарничанку» ще довго не даватимуть про них забути. Тепер, побачивши їх на екрані телевізору, сприйматимемо як добрих друзів.

Н. Кривошей

«Новопсковщина» №20 від 18 травня 2017р.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь