Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Осинівські активістки відвідали Полтавщину

Дата: 21.03.2018 11:10
Кількість переглядів: 680

Фото без описуЗ 13 по 16 березня відбувся обмін досвідом між групами самодопомоги з громад Луганської та Донецької областей та громадами Полтавської області, який був організований в рамках спільної програми ООН Жінки-ПРООН «Відновлення управління та сприяння примиренню в постраждалих від кризи громадах України», яка фінансується Євросоюзом.

Представники Новопсковської ОТГ відвідали Полтавщину, ознайомилися з кращими практиками об’єднаних громад та привезли найкращі ідеї аби втілити їх в життя у себе. 

Активні осинівчанки Тетяна Андрущенко, Альона Омельченко, Вікторія Пасько та Лідія Березіна із захопленням розповідають про візит на Полтавщину:

«Протягом минулого тижня ми взяли участь в навчальному обміні до громад  Полтавської області. Вразило все – як спільно працюють, як зуміли налагодити взаємопорозуміння між  владою, бізнесом та громадськістю, як дбають за свої земляків, яка активна там молодь.

Першого дня була зустріч в Мачухінській ОТГ. Нас зустрів директор музею Гейко А. розповівши нам цікаву історію про село Мачухи. Потім приєднався голова селищної ради Білоконь Валерій Васильович. Тема зустрічі була про управління та співпрацю з громадою, створення робочих місць з урахуванням потреб жінок.

В цій бесіді ми зрозуміли, що голова тісно співпрацює з громадою залучивши депутатський корпус, який працює враховуючи інтереси громади через опитування, що сподобалось нашому депутату Андрущенко Т.Л. Також не погана ідея з залученням асоціації пасічників, щоб вони здійснювали свою діяльність на території ОТГ, та оплати за оренду залишались на місці  для розвитку громади. Особливо були вражені роботою над створенням молодіжної ради. Ми вважаємо дуже важливо перейняти таку практику для своєї громади.

Були в захопленні від зеленого туризму на Полтавщині і від родин, які цим займаються! До речі, в нашій рідній громаді - Новопсковській, також заплановано розвивати зелений туризм. Ми цей напрямок готові підтримати. Адже у нас на території  дуже багато різних видатних пам’ятних місць та різноманітність місцевої краси, якою ми дуже пишаємось.          

Дуже гарний приклад Мачухінської ОТГ зі створенням «Інтерактивного музею історії олії». Але особливо вразило і дуже сподобалась ідея "виростити свого підприємця". 

Відвідали діючу амбулаторію, яка функціонує від обласної лікарні, але знаходиться на території Мачухінської ОТГ в селі Калашніки. В ньому веде прийом громадян сімейний лікар, сімейна медсестра та на пів ставки лікар стоматолог. Враховуючи потреби жителів громади є можливість отримати первинну допомогу, на місті їм випишуть доступні ліки, буває й доставлять за місцем проживання тим жителям, які не здатні самостійно пересуватися.

З села Калашніки був переїзд в село Плоське, де нас зустріли в.о.старости Галушко Володимир Іванович та організатор культурно-дозвіллєвої діяльності Денисенко Галина Олександрівна, де запропонували маленьку екскурсію по будинку дозвілля. В ньому знаходиться більярна, тенісна та тренажерна кімната, студія «Мій рідний край», соціальні послуги, тобто перукарня та швейна кімнати. В актовому залі, де проводилася наша зустріч, Володимир Іванович продемонстрував електричне опалення (УФО на стелі). Їхня головна мета - зберегти всі мережі від закриття.

Відстань від міста Полтава до села Плоського всього 30 км, але це не є перепоною для відкриття автобусних 12 маршрутів на день. Громада підтримує традиції своїх прадідів та продовжує проводити святкування села за рахунок місцевих підприємців.

Другого дня відвідали до Омельницьку громаду. Нас зустріла перший заступник голови ОТГ Світлана Анатоліївна Нелейко. Спершу вона нам представила презентацію своєї громади, де було показано чого досягла за два роки Омельницька ОТГ. Музей хліба, музей села, які знаходяться в опорному закладі «Омельницька загальноосвітня школа I – III ступенів». Дуже на великому рівні знаходиться культура, залучено 98 чоловік колективів та аматорів села.  Після ліцею ми відвідали Полтавський обласний соціальний центр «Матері та дитини», в якому розраховано місць на десять сімей, який відповідає всім стандартам і нормам. Загалом дуже активна громада.

Третій візитний день розпочався з зустрічі в Полтавському ЦППК з членами ГО « Інституту розвитку територіальних громад Полтавщини «Дудкою Іриною Анатоліївною,  Осиповою Наталією Михайлівною та головою наглядової ради фонду розвитку громади « Ініциатива «Іваніною Олександром Васильовичем. Де було досконально проведений діалог на одному подисі з учасницями візиту про розвиток громадської активності, та сприяння реалізації громадських ініціатив на користь формування активних, дієвих громад.

Далі нас чекала зустріч з секретарем міської ради міста Полтава Деркач Оксаною Анатоліївною, яка поділилася своїми багаторічними набутими досягненнями. Наприкінці нашого візиту був переїзд до ГО «Світло Надії». Нас зустріла радник з питань політики розвитку ініціатив для жінок Надія Тимошенко. Вона ознайомила нашу групу з особливостями роботи з жінками вразливих груп. Далі ми відвідали «Кризовий центр адаптації жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах», який відремонтовано та облаштовано в рамках проекту «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб».

Нас дуже вразила поїздка до Полтавщини. Щиро вдячні організаторам та приймаючий стороні за теплу атмосферу  та змістовні заходи. Ми на власні очі переконалися в тому, що можливо все – було б бажання та підтримка! Знаємо в якому напрямку нам рухатися далі!»

 

Запрошуємо переглянути фотозвіт поїздки та незабаром розповімо, який саме з "підглянутого досвіду" буде реалізовано в Новопсковській громаді. 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь