Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Ми відповідаємо за тих, кого приручили

Дата: 19.04.2016 15:30
Кількість переглядів: 2655

Фото без описуПитання безпритульних тварин у Новопскові завжди було актуальним і залишається таким досі. Щодня, проходячи повз сміттєві баки, дрібні магазини та ринки, можна зустріти чиїхось колишніх домашніх улюбленців чи тварин, які взагалі не знали людської ласки. Зраджені, покинуті напризволяще, вони блукають вулицями селища у пошуках їжі та прихистку, викликаючи у жителів різні емоції. Одні просто проходять повз чотирилапих безхатченків, інші підгодовують тварин, треті їх остерігаються, а дехто взагалі може познущатися над «братами нашими меншими». Лише одиниці готові взяти у свою сім'ю тварину з вулиці.

 

Що зроблено на даний момент?

Хоча способів вирішення проблеми з бездомними тваринами є безліч, найкращий з них, – не викидати своїх чотирилапих улюбленців, наче набридлі іграшки, на вулицю. Дієвий метод, який не одразу, проте, ефективно допомагає боротися з бездомністю тварин, це стерилізація.

І українські, і зарубіжні зоозахисники стверджують, що це найкращий спосіб вирішити проблему безпритульних тварин. «Середня тривалість життя собаки або кішки на вулиці не більше десяти років. Взявши під контроль їх розмноження, можна сильно скоротити чисельність тварин гуманними методами», - вважає селищний голова Вадим Гаєв. Власне, саме так багато країн Євросоюзу вирішили проблему бродячих тварин.

Нещодавно селищною радою організовано відлов безпритульних собак. Залучили спеціалізовану фірму з Харкова. Спільно з волонтерами, спеціалістами ветеринарної лікарні частина безпритульних собак була виловлена, всіх їх обстежили, зробили щеплення, стерелізацію, одягли на кожну «бірку».

Приємно вразило чуйне ставлення до відловлених тварин працівників ветеринарної лікарні, які професійно та швидко спрацювали. Окремі слова вдячності висловлюємо волонтерам, котрі з п’ятої години ранку цілу добу допомагали нам у цій справі.

Стерилізувати можна не лише безпритульних собак та котів, а й домашніх, адже вони також можуть давати небажане потомство. Вартує процедура близько  200 гривень.

Можливо, охочих заплатити за стерилізацію, було би більше, однак складність полягає у тому, що після операції тварині необхідний догляд, а тримати у себе безпритульного пса погодяться далеко не всі. Але це питання можна вирішити. Пропонується наступний алгоритм спільних дій:  безпритульну собаку, яку підгодовують жителі мікрорайону чи багатоквартирного будинку ці ж жителі привозять до ветеринарної лікарні, там її стерилізують, роблять щеплення, біркування, а волонтери беруть на себе питання харчування та реабілітаційного утримання після операції. І вже потім цей же песик повертається до так званих «опікунів».

Новопсков – чи не єдиний населений пункт в області, де започатковано процедуру відлову, стерилізації та подальшого випуску на волю бродячих тварин.  Доречі, у Києві, Черкасах, Донецьку, Одесі, Луцьку, Хмельницькому, Кам'янці-Подільському міська влада вже давно уклала договори із державними ветклініками, у котрих за умови наявності посвідчення волонтера громадської організації стерилізацію роблять безкоштовно.

Як виявилося, частина господарів «можуть собі дозволити» випустити свого собаку без ошийника на вулицю, а потім майже  через добу «бити себе в груди» мовляв, не знав, що бігає по вулицях – і таке в нас було. Шановні господарі, коли у Вас виникає питання: «відпускати собаку чи вигулювати її?» пам’ятайте, що згідно зі ст. 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» домашніх тварин дозволяється утримувати у вільному вигулі лише на ізольованій, добре огородженій території, на прив’язі або без неї. Цей же закон дозволяє з’являтися з собакою поза межами її утримання, але зобов’язує власника супроводжувати домашню тварину.

І наостанок, хотілося б нагадати: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили», - сказав знаменитий Маленький Принц. У цій відомій у всьому світі фразі полягає вся суть людського гуманізму. Ми повинні завжди пам'ятати про тих живих істот, яких змусили повірити в нашу любов, і ніколи їх не розчаровувати. Тільки така висока ступінь свідомості і відповідальності є головним мірилом людяності. Люди, не кривдіть братів наших менших! Адже вони вірять в нашу доброту...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь