Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Коли школи передадуть громаді?

Дата: 13.07.2017 15:58
Кількість переглядів: 3002

Жодні аргументи, позитивні приклади, авторитетні поради і прохання не вплинули на позитивне рішення щодо передачі шкіл Новопсковською районною радою до Новопсковської територіальної громади.

Процес передачі закладів освіти ініціювали ще навесні, адже витрати бюджетних коштів вимагають певної обов’язкової процедури, а хотілося встигнути провести комплекс енергозберігаючих заходів, щоб взимку школярам було так само тепло і затишно, як вихованцям чотирьох дошкільних навчальних закладів Новопсковської ОТГ.

Депутати селищної ради сьомого скликання подали Звернення (затверджено рішенням Новопсковської селищної ради від 2 березня 2017р.) до Новопсковської районної ради. Посилаючись на Закони України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, а також (це важливо!-ред.) на спільний лист голови районної ради та голови РДА від 17.02.2017р. про надання ФІНАНСОВОЇ ПІДТРИМКИ РАЙОННОМУ БЮДЖЕТУ з бюджету селищної ради, депутати селищної ради попрохали на черговій сесії Новопсковської районної ради розглянути питання щодо безоплатної передачі з спільної власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району в комунальну власність Новопсковської селищної ради. Мотивували: з метою забезпечення належного фінансування закладів освіти на території Новопсковської ОТГ. У переліку об’єктів зазначалися заклади освіти та майно, зокрема: Новопсковська школа мистецтв, дві селищні, дві осинівські та макартетинська школи.

Відповідь від Новопсковської районної ради надійшла у листі, датованому 25 квітня 2017 року. У ньому, зокрема, зазначено, що виконавчим апаратом Новопсковської районної ради були опрацьовані лист від 14.03.2017р. з доданими до нього Зверненням депутатів селищної ради та відповідним рішенням Новопсковської селищної ради.

Насамперед виконавчий комітет районної ради визнав неможливим розгляд питання, бо у листі з селищної ради написано «…що до нього додається рішення Новопсковської селищної ради від 02.03.2017 року №22/19 «Про передачу майна з спільної власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району в комунальну власність Новопсковської селищної територіальної громади», а фактично такого рішення немає, а додано рішення з назвою «Про затвердження звернення до Новопсковської районної ради про передачу майна з спільної власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району в комунальну власність Новопсковської селищної територіальної громади». Тобто перепоною стала відмінність у назві, усього декілька слів. І якби цілі обох сторін співпадали, це не стало б перепоною у справі.

Далі виконавчий комітет вказує, що посилання на пункт Бюджетного кодексу є «недоречно і невірно», «що передача здійснюється у власність об’єднаних територіальних громад, а не до комунальної власності Новопсковської селищної ради». Тобто, знову гра на певних технічних помилках чи описках, термінології, які жодним чином не вплинули б на результат, якби районна рада насправді прагнула б до позитивного результату.

І насамкінець основне: об’єкти передачі, зазначені в Зверненні депутатів селищної ради, «не перебувають на балансі Новопсковської ради. Балансоутримувачами є відповідні відділи Новопсковської районної державної адміністрації».

Отримавши таку відповідь, селищна рада звертається з відповідним листом до Новопсковської районної державної адміністрації. Відповідь надходить 8 червня 2017р.

«На ваше письмове звернення від 11.05.2017 №667 щодо передачі навчальних закладів, які знаходяться на території Новопсковської об’єднаної територіальної громади, Новопсковська районна державна адміністрація повідомляє, що Новопсковська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новопсковська газопроводська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Осинівська ЗОШ№1 І-ІІ ступенів, Осинівська ЗОШ №2 І-ІІ ступенів, Макартетинська ЗОШ І-ІІ ступенів знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району. Згідно з пунктом 1.3 статутів вищезазначених установ, їх власником є Новопсковська районна рада. У пункті 5.2 статутів навчальних закладів зазначено, що майно установ є спільною власністю сіл, селищ Новопсковського району і закріплене  за ними на правах оперативного управління відповідно до чинного законодавства.

Відділ освіти є балансоутримувачем навчальних закладів і здійснює  управлінську діяльність відповідно до повноважень, делегованих районною радою райдержадміністрації. Згідно з пунктами 2.1.3, 2.2 Положення про відділ освіти Новопсковської РДА, основними функціями та завданнями відділу є здійснення управління навчальними закладами та координація діяльності цих навчальних закладів. Рішення про передачу комунальних закладів освіти приймається власником виключно на пленарних засіданнях».

Все. Коло замкнулося.

Та все ж селищна рада продовжувала пошуки методів впливу. Для цього зверталися безпосередньо до голови Луганської обласної державної адміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації Ю.Г. Гарбуза. Від нього було протокольне доручення голові Новопсковської райдержадміністрації, депутату районної ради С.П. Бєліку ініціювати винесення питання передачі шкіл на сесію районної ради. Крім того, на одній з обласних нарад Сергій Бєлік звітував щодо створення комісії, яка почала опрацьовувати варіанти передачі. І одним з варіантів було передати будівлю однієї школи – Новопсковської ЗОШ І-ІІІст., але такий варіант не влаштовує селищну територіальну громади. Школи мають бути передані всі п’ять.

До останнього Новопсковська селищна рада сподівалася, що здоровий глузд переможе, адже депутати районної ради - представники широких верств населення району, у них є діти, онуки, тож їм добре відомо, настільки обмежене споживання енергоносіїв під час опалювального сезону в загальноосвітніх школах. Діти – елементарно мерзнуть, хворіють. Тож чому не передати освітні заклади, якщо є можливість через відповідні програми здійснити комплекс енергозберігаючих заходів. Минулого опалювального сезону в дитячих садках громади було тепло і зекономили на опаленні чималі кошти. Так саме сталося б і у школах. Зрозуміло, що ніхто і ніколи не дозволить здійснювати ремонтні роботи під час навчального процесу, коли у школі перебувають діти. Тому так поспішали ще навесні. Остання надія була на пленарне засідання 16-ї сесії Новопсковської районної ради, що відбулося 27 червня. Але дива не сталося. Питання не виносилося на порядок денний. Була можливість «вскочити» до останнього вагону потягу, що почав рух, але нею не скористалися.

Що лишалося вдіяти селищній раді? Подбати, щоб кошти, які могли запрацювати на користь освітянських закладів, пішли на користь громаді. Тож 6 липня Новопсковська селищна рада сьомого скликання зібралася на позачергову 26 сесію і на ній депутати затвердили проекти будівництва – капітальні ремонти ФАПів в селах Осинове, Ікове, Макартетине, а також проект «Придбання відвалу для покращення благоустрою у громаді». Адже Новопсковській об’єднаній територіальній громаді в цьому 2017 році виділяється інфраструктурна субвенція в розмірі 2 млн. 463 тис.грн.

- Ми планували утеплити школи, однак, вони до цього часу не передані на баланс громади. За умовами постанови КМУ №200 пріоритетним напрямком інфраструктурної субвенції є напрямки підтримки закладів охорони здоров’я та адміністративних будівель під розміщення ЦНАПів. Зважаючи на те, що будівлі ФАПів є власністю громади і те, що в будівлі Новопсковського селищного будинку культури буде розміщено незабаром ЦНАП, послугами якого користуватиметься вся громада, є можливість направити конкурсній комісії при Мінрегіонбуді саме ці проекти, - звернувся до депутатів Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв.

Зміни на краще, що відбулися і продовжують відбуватися в Новопсковській громаді, усе менше лишають приводів для скептиків демонструвати свою зневіру. І, звичайно, не на користь розвитку такий спротив з боку районної ради.

- Ми єдина територіальна громада в області, де склалася така ситуація, - говорить Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв. – До Білокуракинської, Чмирівської ОТГ освітні заклади передали. Швидше за все, до нового навчального року школи нам вже не передадуть. Навіть якщо це й станеться наприкінці липня-серпні, час вже згаяно. Зривати навчальний процес не дозволяється нікому. Тож тепер треба, щоб школи районна рада передала хоча б до 1 січня 2018 року, щоб ми спланували бюджет і розуміли, які капітальні видатки будуть і на утримання, і на капітальний ремонт. У школах обсяги незрівнянно більші, ніж у дитячих садочках. Сподіваємося на порозуміння батьків, громадськості. Чи підтримують вони врешті-решт селищну раду у тому, чого вона хоче? Слід бути вже більш активними. Хотілося б почути позицію районної ради: чому таке тривале непорозуміння, для чого маніпулювання думками людей, що передача шкіл призведе до закриття, звільнення працівників освітянської галузі? Від райдержадміністрації чекаємо допомоги у створенні відділу освіти, у напрацюванні спільної методики, плану передачі шкіл.

Децентралізаційний процес у Новопсковській громаді незворотній, громадські інститути пропонують організувати збір підписів батьків під колективним зверненням до районної ради щодо передачі шкіл у громаду. Тож, сподіватимемося, що хоча б наступного року школи будуть утеплені і відремонтовані.

 «Новопсковщина», №28 від 13 липня 2017р.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь