Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Питання передачі шкіл громаді

Дата: 29.03.2018 09:29
Кількість переглядів: 2088

Фото без описуАби розставити всі крапки над «і» Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв та в.о.начальника відділу освіти селищної ради Ольга Акименко зустрілися в понеділок 26 березня з адміністрацією Новопсковської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Питань, які хвилюють колектив школи, багато, як і багато роботи, яку потрібно швидко, якісно та спільно зробити.

 

Отже, перше питання: Що буде з атестатами випускників?

Аби атестат був дійсним мають співпадати назва школи, вказана в атестаті, та реальна назва закладу. Коли змінюється власник, змінюється назва закладу, отже, інформацію про будь-які зміни треба було подати до Департаменту освіти і науки облдержадміністрації не пізніше 23 лютого 2018 року.

А рішення Новопсковської районної ради про передачу закладів освіти було прийняте лише 20 лютого 2018 року!

Два дні!

За ці два дні ми повинні були здійснити приймання-передачу всього майна п’яти шкіл, внести зміни до усіх статутів та затвердити їх на сесії селищної ради, при цьому дотриматися регламенту, всіх інструкцій та нормативів, виготовити нові печатки та штампи, зареєструвати статути в державного реєстратора. І це все за два дні!

 

Що це означає?

Новопсковській районній раді було добре відомо про строки подачі замовлень на виготовлення документів про освіту. Виникає питання: чому не врахували всі ризики приймаючи рішення саме в цей час? 

А це означає, що районна рада свідомо поставила під загрозу отримання документів про освіту випускниками 9 та 11 класів, порушуючи тим самим права здобувачів освіти, гарантовані ст. 40 Закону України «Про освіту» та ч.5 ст. 34 Закону України «Про загальну середню освіту».

В цих умовах приймання-передача можливі лише після дати вручення документів про освіту випускникам 9 та 11 класів, а саме – 23 червня 2018 року.

 

Чи буде Новопсковська селищна рада відшкодовувати витрати на утримання загальноосвітніх закладів, які знаходяться на території громади, до моменту фактичної передачі цих шкіл в громаду?

 Сьогодні розглядається можливість відшкодування витрат на енергоносії, заробітні плати вчителям та технічним працівникам, продукти харчування учнів 1-4 класів, придбання предметів, матеріалів, оплату послуг.

 

Ходять чутки, що шкільний автобус, який був у Новопсковській ЗОШ, не підвозитиме учнів до школи. Чи це правда?

Певне занепокоєння з цього приводу є. Питання відкрите. Як могло статись, що в переліку майна  Новопсковської ЗОШ І-ІІІ ступенів, яке підлягає передачі із спільної власності територіальних громад сіл, селищ Новопсковського району  у комунальну власність Новопсковської селищної об’єднаної територіальної громади (затвердженому рішенням Новопсковської районної ради сьомого скликання №21/9 від 20 лютого 2018 року),  відсутній шкільний автобус та інформація щодо його вартості?

До Новопсковської селищної ради надходять звернення стурбованих такою ситуацією батьків,  вчителів, адміністрації школи, адже 57 дітей з сіл Осинове та Заайдарівка проживають на відстані понад 3 км від школи і підвозяться цим автобусом. Невже депутати районної ради мають намір позбавити учнів гарантованого ст.13 Закону України «Про освіту» права на безоплатне підвезення до закладу освіти?

Сподіваємось, що переможе здоровий глузд!

 

Чи зможуть учні, які не проживають на території громади відвідувати Новопсковську школу?

Селищний голова запевнив, що не бачить в цьому жодних проблем. Такі діти зможуть і надалі відвідувати обраний заклад освіти. Відшкодовувати кошти за їхнє навчання не потрібно. Адже переважна більшість батьки цих дітей працюють в Новопскові, податки сплачують до бюджету ОТГ.

 

Що планується з будівлями школи? Адже збудовані вони в минулому столітті та всі  потребують капітальних ремонтів.

В цьому році планується всю інфраструктурну субвенцію витратити на школи. За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури ОТГ ми плануємо зробити капітальні ремонти покрівель Осинівських загальноосвітніх шкіл №1 та №2, частково покрівлі Новопсковської та Новопсковської Газопроводської  ЗОШ І-ІІІ ст.

Одночасно ведеться робота з розробки проектів капітального ремонту самих будівель шкіл – утеплення фасадів, горищ, заміну вікон та дверей, внутрішні ремонти, в пріоритеті – ремонти шкільних туалетів.

Разом з тим, закликаю адміністрацію шкіл не чекати, а надавати свої пропозиції до селищної ради. Оскільки, працюючи не один десяток років в школі, ви краще знаєте, чим потрібно наповнювати свої школи.

Перший приклад вже є. Ініціативна група Новопсковської ЗОШ І-ІІІ ст. на чолі з вчителем фізичної культури Денисом Знов’яком підготували проект для участі в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку. Загальна вартість проекту становить 184 тис. грн. Цей проект стосується створення безпечного освітнього середовища через встановлення камер відеоспостереженні в школі. Подали цей проект до селищної ради. Нещодавно депутати селищної ради його підтримали й виділили 83 тис. грн на  його співфінансування. В разі перемоги проекту з обласного бюджету буде виділено майже 92 тис.грн.

Окрім того, всі колективи дошкільних навчальних закладів вже два роки є співавторами проектів, спрямованих на енергоефективність та покращення умов для дошкільнят.

Лише спільними зусиллями селищної ради, колективів шкіл, жителями громади ми зможемо створити новий освітній простір, простір комфортний для дітей, для їх навчання та розвитку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь