Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Пам’ятка пожежної безпеки населенню

Дата: 18.04.2018 15:28
Кількість переглядів: 829

Фото без опису18 квітня в селі Осинове зусиллями добровільних пожежних дружин смт Новопсков та села Осинове за підтримки СВОК «Слобожанський» та ПП Татарченко О.В.  було ліквідовано пожежу спричинену займанням сухої трави. 

Лише протягом квітня на території Новопсковської ОТГ було зафіксовано 4 випадка  займання сухої трави в селах Осинове, Ікове та смт Новопсков.

Згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

З настанням весни мешканці виходять на природу: розпочинаються весняно-польові роботи в полі, на присадибних ділянках та городах. Люди їдуть подихати свіжим повітрям, поспілкуватися з друзями біля вогнища, помилуватися пробудженням природи тощо. Все це є чудовим відпочинком.

Часто невід’ємною частиною подібного дозвілля стає вогнище, в якому спалюють торішнє листя, суху траву, дрібне сміття.

Прикро тільки, що деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Через їхню необачність під загрозою опиняються багатовікові дерева, рідкісні рослини, гинуть звірі та комахи. Адже недбало кинутий недопалок цигарки, іскорка від погано залитого багаття, небезпечні пустощі з вогнем можуть стати причинами виникнення масштабних пожеж, ліквідовувати які нерідко доводиться силами  добровільних пожежних дружин та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, знищуються гнізда птахів та їх молодняк, страждають дикі звірі (зайці, лисиці та інші).

 

Шановні громадяни!

Не спалюйте суху траву та сміття! Не завдавайте шкоди  здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

Щоб не трапилось лиха, варто дотримуватись елементарних правил поведінки.

Слід бути особливо обережними з вогнем:

очищати місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля;

не розкладати багаття поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодняках, серед  сухого очерету;

не залишати вогнище без нагляду;

не залишати місць відпочинку, не переконавшись,  що вогонь погашено.

Невеликі займання, які виникли, наприклад, в результаті викиду з вогнища жаринок, необхідно гасити негайно, заливаючи водою, засипаючи піском, землею, накриваючи брезентом, затоптуючи взуттям, збиваючи мокрими ганчірками, віниками, в крайньому випадку – одягом. Бити краще збоку, за напрямом вогню, з невеликим  притисканням після удару.

Пам’ятайте! Зупинити   початкове   розповсюдження  вогню  значно   легше,  ніж   загасити   велику   пожежу.

Якщо ви помітили пожежу, що починається, намагайтеся загасити її самі підручними засобами. Іноді досить просто затоптати полум’я.

Якщо пожежа набрала сили і ви не можете погасити її самотужки, терміново зателефонуйте в оперативно-рятувальну службу за номером «101».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь