Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Коротко про історії успіху НОВОПСКОВСЬКОЇ ОТГ 2015-2017

Дата: 23.01.2018 14:24
Кількість переглядів: 705

 

13 липня 2015 року внаслідок об'єднання однієї селищної та однієї сільської рад першою в Україні була утворена Новопсковська об’єднана територіальна громада.

Кількість громад, що об'єднались  в ОТГ - 6 населених пунктів. Чисельність населення громади - 12 432  осіб.

 

СПІВПРАЦЯ З МІЖНАРОДНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

Співпраця з міжнародними організаціями допомагає налагодити ефективне партнерство громади, громадських організацій та бізнесу. Це в першу чергу дозволило активізувати проектну та грантову діяльність Новопсковської громади, а також отримати  інформаційну, консультаційну та методичну допомогу. 

  • ПРООН Проект «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» (реалізовані численні проекти енергозбереження та освітлення в громаді);
  • ПРООН компонент: Місцеве самоврядування та реформа децентралізації Програми з відновлення та налагодження миру ПРООН (створення ЦНАПу в ОТГ, навчання співробітників якісному наданню адміністративних послуг, навчальні візити)
  • ПРООН Програма «Верховенство права та правосуддя на рівні громад у постраждалих від конфлікту районах України» (RoL)» (реалізовано чотири проекти по безпеці в громаді);
  • ПРООН компонент з надання малих грантів програми обміну для зміцнення організаційних структур спільно з УАРОР (робота трьох експертів в ОТГ, придбання комп’ютерної техніки);
  • ПРООН - Програма з відновлення та розбудови  миру (актуалізація Стратегії розвитку ОТГ, розробка  плану організаційного розвитку, а також навчально-консультаційний супровід процесу планування  організаційного розвитку; проведено тренінги з проектного менеджменту);
  • Програма ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні» Проект «Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об'єднання територіальних громад в Україні» Луганського регіонального відділення Асоціації міст України (розроблена Стратегія розвитку ОТГ);
  • ПРООН та ООН Жінки (гендерне бюджетування);
  • Українська Фундація громадського здоров’я спільно з ООН Жінки та ПРООН «Відновлення управління та примирення на територіях, постраждалих від кризи в Україні» (проведено 6 міжвідомчих зустрічей та фокус-групових досліджень щодо надання гендерно-чутливих послуг особам, які постраждали в наслідок конфлікту, проведені тренінги в громаді та сформовані профіль громади);
  • Дитячий Фонд ООН в Україні (ЮНІСЕФ)  - експертний супровід розробки та впровадження Моделі Інтегрованої Системи Надання Соціальних Послуг на території Новопсковської ОТГ (громада відібрана пілотною в Луганській області);
  • USAID Проект «Підтримка розвитку громади зсередини» в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI) «Запуск регіонів» (участь представників селищної ради та громадських організацій в навчальних тренінгах з підготовки інвестиційних  проектів);
  • USAID Проект міжнародної технічної допомоги «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку в Україні»(Проект «Агросільрозвиток») (розвиток сільських територій, підготовка економічної стратегії ОТГ);
  • International Research and Exchanges board (IREX) Проект «Єдина громада» (тренінгові програми з примирення);
  • Норвежська рада у справах біженців «Активна та спроможна громада» (робота з внутрішньо переміщеними особами).

 

СТРАТЕГІЯ

Новопсковською селищною радою рішення про підготовку дороговказу громади було прийнято майже одразу після об’єднання. За два роки третину запланованого вдалося реалізувати, тому на сьогодні вже затверджений актуалізований стратегічний документ, який був доповнений новими цілями та завданнями.

Мета Стратегії Новопсковської громади до 2025 року полягає у вирішенні спільних проблем мешканців усіх селищ та сіл, які увійшли до складу ОТГ та реалізації спільних завдань щодо економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності, інвестиційної привабливості, якості життя у громаді через ефективне використання  ресурсів та реалізацію спільних інтересів влади, громади та бізнесу. Саме людина є центром та пріоритетом економічного розвитку об’єднаної громади на тривалу перспективу.

 

ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

Новопсковська ОТГ співпрацювати почала з ПРООН вже відносно давно. Тільки-но створили об'єднану громаду в 2015 році й одразу пощастило - ще тривала фаза міжнародної технічної допомоги в рамках програми розвитку Європейського Союзу проекту ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". В тісній співпраці з громадськими організаціями "Моя Новопсковщина" та "Осинівська" при підтримці мешканців громади реалізували перші проекти - утеплили частину будівлі дитячого садка  «Дзвіночок» в Новопскові. Саме це стало точкою старту на нелегкому шляху з енергомодернізації всіх дитячих садочків громади.

В 2016 році в  громаді утеплили всі дошкільні навчальні заклади: садочки красиві, теплі та енергоефективні. Завдяки реалізації селищною радою проектів капітальних ремонтів будівель всіх ДНЗ за рахунок коштів субвенції з державного бюджету,  виділеної  на розвиток громади (2 млн 480 тис. грн), коштів обласного бюджету (803,7 тис. грн) та бюджету розвитку селищної ради (1 млн 122 тис. грн.) було утеплено фасади п’яти будівель чотирьох дитячих садків громади та замінено покрівлі. Зараз дошкільнята знаходяться в теплих кімнатах, граються і навчаюся в комфортних умовах. Утеплення  вже дає свої економічні результати - спостерігається економія бюджетних коштів.

В 2017 році у  ДНЗ "Дзвіночок" за кошти обласного бюджету виконали завершальні роботи з капітального ремонту та утеплення даху (108,352 тис. грн). У ДНЗ "Світлячок" провели капітальний ремонт приміщень одноповерхової будівлі садочка за кошти місцевого бюджету (334,792 тис. грн), кошти обласного бюджету (107,466 тис. грн). Облаштували тротуарні доріжки за кошти обласного бюджету (97,018 тис. грн.) за співфінансування з місцевого бюджету (6,919 тис. грн). Довгострокове обладнання для чотирьох ДНЗ Новопсковської ОТГ (мультимедійне обладнання, обладнання для харчоблоку та пральні) придбали за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (726,909 тис. грн).

 

 

ОСВІТЛЕННЯ

2016 рік.  В усіх селах громади реалізовано  Проект будівництва вуличного освітлення за інноваційними технологіями. Встановили  фотомодулі на опорі на 1 млн 380 тис.грн, проект був профінансований з  Державного фонду регіонального розвитку. Додатково в селі Осинове установили 12 фотомодулів за співфінансування Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».  А в найвіддаленішому селі Макартетине змонтували лінію вуличного освітлення на ЛЕД ліхтарях, закуплених в рамках реалізації відповідного проекту за кошти державної субвенції на розвиток інфраструктури обєднаних територіальних громад на 83 тис.грн.

2017 рік. Капітальний ремонт вуличного освітлення в Новопсковській громаді – 1 млн 346,699 тис. грн. за кошти ДФРР. Встановлено 826 ліхтарів LED. За кошти ПРООН реалізовано три проекти «Нове будівництво вуличного освітлення за інноваційними технологіями». Як результат було встановлено в громаді 72 фотомодуля на опорі  завдяки партнерству з  ГО «Осинівська» (2015р. -  12шт, 2016р. - 50 шт, 2017 р. – 12 шт).

 

ДОРОГИ

2017 рік. Капітальний ремонт асфальтобетонного покриття частини дороги по вул. Урожайна смт Новопсков – за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (1 млн 148 тис. грн.), співфінансування з місцевого бюджету (11 тис. грн). Розпочали будівництво комунальної дороги з твердим покриттям по вул. Богдана Хмельницького смт Новопсков: 2 млн 814 тис. грн. - кошти ДФРР, 312,7 тис. грн. - місцевий бюджет.

 

РОЗДІЛЬНИЙ ЗБІР ТПВ

В Новопсковській селищній територіальній громаді діє два комунальних підприємства: КП «Новопсковжитло» та КП «Новопсковблагоустрій», останнє було створене в 2016 році.

В 2016 році для комунальників громади придбали новий сміттєвоз  завдяки субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад (1 млн 200 тис. грн)   при співфінансуванні селищної ради (198 тис грн).

В 2017 році вдалося успішно реалізувати проект «Будівництво майданчиків під контейнери для запровадження системи роздільного збирання твердих побутових відходів»  за кошти обласного бюджету в розмірі 827,128 тис. грн. встановили 14 майданчиків в смт Новопсков. Придбали баки для побутових відходів – за кошти місцевого бюджету 94,5 тис. грн.) та за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (93,6 тис. грн.)

2017р. Для покращення благоустрою у громаді придбали відвал (150,0 тис. грн), снігоприбиральну машину, косарку дорожню, обладнання для комунального транспорту  -гідропідйомник, ківш та відвал (274,922 тис. грн). На це витратили кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

 

СТВОРЕННЯ ЦНАПу.

Облаштовується новий сучасний ЦНАП завдяки тристоронній угоді між Програмою розвитку ООН, ГО «Моя Новопсковщина» та селищною радою. Вартість проекту становить 1 млн 870 тис. грн. Витрати передбачені за рахунок Програми, що фінансується країнами Європейського Союзу в Україні. Новопсковською селищною радою забезпечено співфінансування з місцевого бюджету на розробку проекту - 50 тис. грн, 2 тис. грн – на державну експертизу проекту, також гарантовано видатки на  авторський, технічний нагляд, документів для введення об’єкту в експлуатацію у сумі – 46,8 тис. грн.

Центр працюватиме за принципом "єдиного вікна", тобто прийом документів та видачу результатів обслуговування здійснюватимуть адміністратори та спеціалісти Центру. На початку планується надавати 40 адмінпослуг.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій для Центру надання адміністративних послуг придбано  систему "Смарт-черга" за 153,9 тис. грн.

 

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ

За кошти цільової державної субвенції наприкінці 2017 року було придбано за 254,8 тис. грн. соціальне житло для дітей-сиріт, які незабаром повертаються в громаду після досягнення 18-річчя.

 

МЕДИЦИНА

В 2017 році за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад були проведені  капітальні ремонти адмінбудівель фельдшерсько-акушерський пунктів на загальну суму 1 млн 19,415 тис. грн. Будівлі утеплили, замінили і утеплили покрівлі, провели внутрішні ремонти.

 

КУЛЬТУРА

В 2017 році капітально відремонтували фасад будівлі комунального закладу "Селищний будинок культури" смт Новопсков Новопсковської селищної ради із застосуванням енергозберігаючих технологій – 945,984 тис. грн. Це кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

За кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій залучили 1 млн 467,512 тис. грн. на капітальний ремонт глядацької зали комунального закладу «Селищний будинок культури смт. Новопсков» та 304,477 тис. грн – на капітальний ремонт прилеглої території СБК.

 

СПОРТ

В 2017 році придбали огорожу для облаштування майданчика для пляжного футболу в районі місця відпочинку біля р.Айдар) – 197,832 тис. грн.  це кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Презентація ОТГ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь