Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Як правильно оформити договір оренди землі

Дата: 02.08.2018 10:55
Кількість переглядів: 857

Все частіше села на Луганщині стають епіцентрами земельних протистоянь. Недобросовісні сільгосптоваровиробники користуються юридичною безграмотністю селян і порушують їх право розпоряджатися земельними паями.

Нерідко власники земельних паїв, підписуючи договір оренди, навіть не читають його, або не наполягають на отриманні свого примірника договору. За деякий час після укладання договору починають виникати проблеми. Але вплинути на ситуацію доволі важко. Адже з’ясовується, що орендар жодних умов не порушував. Отож, як правильно оформити договір оренди, за яких умов його можна розірвати та на що варто звертати увагу пайовикам у першу чергу,  в рамках проекту «Я маю право!», пояснюють спеціалісти Головного територіального управління юстиції у Луганській області.

По-перше, договір оренди землі укладається у письмовій формі та за бажанням однієї зі сторін, може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 р. № 220 зі змінами внесеними постановами КМУ № 1724 від 13.12.2006, № 780 від 03.09.2008, № 843 від 23.11.2016 року, № 890 від 22.11.2017.

По-друге, у договорі має обов’язково міститися інформація про об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування, цільове призначення та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендну плату (розмір, індексація, спосіб та умови розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду, відповідальність за її несплату).

За згодою сторін, у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови. Земельна ділянка за договором оренди землі вважається переданою орендодавцем орендареві тільки з моменту державної реєстрації права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

По-третє, мінімальний строк оренди для земельних ділянок сільськогосподарського призначення становить 7 років, для земельних ділянок сільськогосподарського призначення на яких проводиться гідротехнічна меліорація, строк дії договору не може бути меншим 10 років, а максимальний строк оренди не може перевищувати 50 років. Розмір орендної плати за землю встановлюється за згодою сторін. Проте ця сума не може бути меншою, ніж 3% вартості земельної ділянки.

Необхідно знати, що зміна умов договору оренди землі чи розірвання цього договору здійснюється лише за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору чи його добровільного розірвання спір вирішується в судовому порядку. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, окрім випадків, коли така можливість прописана у самому договорі.

За додатковою консультацією ви можете звертатися  до Головного територіального управління юстиції у Луганській області за адресою: м. Сєвєродонецьк, вул. Єгорова, 22, тел./факс: (06452) 4-22-16, e-mail: vdrp@lugjust.gov.ua.

За матеріалами Головного територіального управління юстиції у Луганській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь