Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Мурал «Натхнення»  – змінюємо світ навколо себе

Дата: 03.08.2018 12:58
Кількість переглядів: 1529

Фото без опису"Треба вміти об’єднуватися і робити. Ми не можемо змінити весь світ, але зможемо змінити світ навколо себе!" - Марина Богун.

2 серпня 2018 року в глядацькій залі Новопсковського селищного будинку культури відбулася творча зустріч GROMADA TALKS з творцями першого муралу Новопскова.

Ця подія об'єднала навколо себе багато творчих людей, саме тому оргаанізатори вирішили влаштувати зустріч, аби поговорити: чому мурал і чому мистецтво переходить з галерей на вулиці, про творчість і захоплення, про подорожі і музику, про щастя і насолоду від кожного дня, виклики і натхнення.

Спочатку з вступним словом звернувся до присутніх Новопсковський селищний голова Вадим Гаєв: «Дуже вдячний організаторам за такий подарунок!  За створення першого сучасного  арт-об’єкту в Новопскові. Впевнений, що мурал «Натхнення» надихне нашу громаду на продовження ініціативи!».

Фото без опису«Я дуже щаслива! Завдяки мрійництву у моєму рідному селищі Новопсков з'явився мурал. І виношувала я цю мрію-ідею як дитину, довго і відповідально. І зображення шукала, і смисли, і ресурси, і нарешті все вдалося реалізувати з Andrey Palval Vadym Gaev Надя Каламєєць і звісно нічого б не відбулося без активної підтримки громади!» - розповіла Марина Богун - ініціаторка проекту, засновниця і співорганізатор літературно-музичного фестивалю "Дорога на Схід”, солістка мюзіклу "Got to be free", навчалася в місцевих закладах культури, активно представляла Новопсков на Всеукраїнських пісенних конкурсах і фестивалях, а зараз мешкає в Києві.

Харківський художник, виконавець муралів Шевченка та Скрябіна в Харкові, Джона Ленона в Ізюмі, Грушевського в Києві та баготьох інших робіт не тільки в Україні, а й поза межами Андрій Пальваль подякував громаді Новопскова за теплий прийом і розповів як саме створювався перший мурал в Новопскові:

«Для мене це було технічним викликом. Авторське зображення непросто намалювати. Чим більше я малював, тим більше я розумів, що це картина саме для Новопскова.

Мурал підходе під атмосферу селища!

Тут у вас дуже красиво і затишно!

Ліс, річка та унікальні рельєфні пейзажі разом з рослинністю  на крейдяних схилах Пристіну. Відчуваєш себе «дуже  по-свіжому, де тиша та спокій надихають, такий собі куточок релаксації. Новопсковська ОТГ має всі передумови стати туристичною громадою! Тут багато геологічних місць, про які мало відомо. Вони мають інтерес для локального туризму».

Фото без описуАвторка зображення, художник (понад 200 робіт), ілюстратор (ілюстрації Надії прикрашають 16 дитячих книжок), творець креативних речей з Києва Надія Каламєєць дала практичні поради для молоді, як себе реалізувати: «Найголовніше - це натхнення, мати свій неповторний стиль, цікаві ідеї і бажання малювати. Треба створювати картини і показувати їх світу, робити виставки своїх робіт. Кожна картина є історією. Зображена на муралі моя картина символізує такі фундаментальні цінності, як: кохання і ніжність, теплоту та щирість стосунків між чоловіком і жінкою, повагу до гідності людини, творчість і любов. Вона є ілюстрацією до збірки «Вікна» поетеси Ірини Мельник.»

В ході бесіди з’ясувалося, що при виборі картини, серце Марини не підвело її. Рівненська поетеса Ірина Мельник була в Новопскові в травні минулого року на днях вшанування творчості Великого Кобзаря. Ось такий містичний збіг!

Учасники заходу цікавилися, чи легко було працювати та який гарантійний термін муралу. Андрій дуже детально та доступно розповів про техніку, яка використовувалася та фарби, та запевнив, що картина буде радувати своїми яскравими кольорами не один рік: «При нанесенні самого муралу на будівлю, потрібно було  врахувати дві складові – ресурс і люди. Умови для роботи були створені громадою оптимальні. Тут я вперше відчув, як це ГРОМАДА, як люди разом включаються до організації процесу -  у нас у великому місті, цього не побачиш. Мені дуже важливо було почути відгуки від жителів, які живуть в цьому будинку та дітей, які ходять в школу навпроти. Я зрозумів, що людям сподобалося, хоча вони не очікували такого сюрпризу. Мені було дуже легко працювати!»

Всі активні учасники творчої зустрічі GROMADA TALKS отримали приємні подарунки від Марини Богун, взяли автографи та сфотографувалися з митцями.

Фото без описуМурал «Натхнення» символічно відкрили ввечері цього ж дня яскравими виступами талановитих вокалісток Новопскова - Орини Радченко, Марії Мірошниченко, Альвини Гапотченко, Дар’ї Несвіт, Діани Потапенко, фотографуванням з авторами на фоні муралу та гарним настроєм всіх присутніх.

Жителі гучними оплесками, щирими посмішками та обіймами дякували Марині та її творчій команді за такий естетичнно-емоційний подарунок своїй малій Батьківщині.

Розчулена ініціаторка проекту гордо зазначила: «Від сьогодні наш Новопсков долучається до міст і селищ України, на території яких є витвори вуличного мистецтва. Хочеться, щоб цей арт-об’єкт став нагадуванням вам про ваші таланти, самобутню культуру, про родинні цінності і любов. Мурал "Натхнення" - моя подяка до тих талановитих і неймовірних людей, які працюють в культурі, освіті та вкладають в наше майбутнє вже сьогодні!»

Запрошуємо переглянути фоторепортаж від Олександра Ізюмського

Фото без опису

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь