Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Ювілей районної «Просвіти»

Дата: 14.11.2018 16:11
Кількість переглядів: 725

Фото без опису

     Витоки районного осередку товариства «Просвіта» ведуть в роки перебудови, гласності, пробудження національної самосвідомості кінця 80-х років минулого століття. Наслідком процесів демократизації суспільства стало створення громадських патріотичних організацій.

Восени 1989 року було створено Новопсковське районне товариство української мови. Його осередки формувались в основному в середніх школах району. Їх очолили учителі української мови та літератури: Кононенко Надія Іванівна (Білолуцька середня школа), Роменська Валентина Семенівна (Можняківська середня школа), Бур`ян Володимир Стефанович (Новобілянська середня школа). Головою районного товариства було обрано Золотарьова Валентина Івановича - завідуючого методичним кабінетом районного відділу освіти.

Активісти товариства перш за все організували обговорення Закону «Про мови в Українській РСР» від 28 жовтня 1989 року, який забезпечував державність української мови. Вони також виступили з ініціативою створення в школах і дитячих садочках етнографічних куточків, збирали і поширювали методичні матеріали про народні звичаї, традиції, обряди.

В листопаді 1993 року районне товариство української мови було реорганізоване в районне товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка. На установчих зборах, які зібралися в приміщенні районної дитячої бібліотеки, було сформоване правління районного товариства. До його складу увійшли: краєзнавець Золотарьов Валентин Іванович, вихователь дитячого садка «Теремок» Дем`яненко Тетяна Тимофіївна, журналіст Козлов Віктор Сидорович.

З нагоди ювілею районного товариства - 25-річчя з дня створення, його активісти збиралися в селі Осинове, біля погруддя Тараса Шевченка. Після урочистого мітингу поклали до підніжжя памятника осінні квіти.

В Осинівському сільському музеї народного побуту просвітяни оглянули святкову виставку «Фотолітопис громадських справ», ознайомилися з літературою і періодикою з літературної спадщини творчої інтелігенції Луганщини.

Олександр Чорнуха, голова районного товариства «Просвіта»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь