Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

ПРАВДА  ПРО  ГОЛОДОМОР

Дата: 26.11.2018 13:10
Кількість переглядів: 501

Фото без описуНапередодні сумних і трагічних роковин в Осинівському музеї народного побуту було відкрито тематичну виставку, на якій представлені історичні плакати, підбір літератури українських і зарубіжних авторів, унікальні архівні і фотодокументи про місцевих заможних селян, які чинили спротив насильницькій колективізації.

Особливе зацікавлення відвідувачів музею викликала книга «Врятована пам`ять», видана обласною асоціацією дослідників голодоморів, де опубліковані спогади про страшні голодні роки декількох жителів жителів Осинове і Макартетине. Окрім того, в архівних і фотодокументах люди побачили відображені матеріали карної справи 1930-1931 років щодо заможних селян села Макартетине тодішнього Осинівського району, які чинили збройний спротив політиці розкуркулювання.

В один із днів роботи музейної виставки, місцева осинівська поетеса Лідія Петрівна Глухова продекламувала власний скорботний вірш про голодне лихоліття 30-х років.

Фото без описуНа виставці також були розміщені зв`язані колоски пшениці, кетяги калини та лампадка зі свічкою на тлі ікони Спасителя. Тут можна було вшанувати пам`ять невинно убієнних і переглянути списки померлих жителів сіл Осинове і Макартетине.

24 листопада на кладовищі смт. Новопсков та с. Осинове біля жалобного хреста зібралися представники влади та громадські активісти, які вшанували пам`ять 1932-1933 років жертв голодомору, а ввечері взяли участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку пам`яті».

 

 

О.Чорнуха, керівник історико-етнографічного гуртка КЗ «Новопсковський ЦКД»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь