Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

В Новопсковській ОТГ заборонили продаж алкогольних напоїв в нічний час

Дата: 28.11.2018 14:09
Кількість переглядів: 1815

Фото без описуНовопсковською селищною радою встановлено заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) з 22.00. (двадцять другої години) до 07.00. (сьомої години) в межах території адміністративно-територіальних одиниць Новопсковської селищної територіальної громади:  

- селище міського типу Новопсков;

- село Осинове;

- село Макартетине;

- село Ікове;

- село Хворостяне.

 

Рішення прийнято з метою недопущення поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, пияцтва, порушень громадського порядку та дотримання тиші у нічний час доби, у відповідності до Закону України від 22.03.2018 № 2376 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових», ч.9 ст.15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», звернення Луганської обласної державної адміністрації від 13.04.2018 № 6/31-2145, враховуючи рекомендації постійних комісій селищної ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства та комунальної власності, з питань містобудування, будівництва, земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, промисловості, підприємництва та сфери послуг, з питань прав людини, законності, депутатської діяльності і етики.

 

Законом встановлено адміністративну відповідальність за торгівлю пивом та алкоголем у заборонений органом місцевого самоврядування час доби.

 

Ознайомитися з повним текстом рішення Новопсковської селищної ради "Про встановлення заборони продажу алкогольних напоїв на території Новопсковської селищної територіальної громади" №53/14 від 22.11.2018р.  ТУТ

 

 

Прийняття цього рішення зумовлене факторами, вирішити які за допомогою ринкових механізмів не є можливим. Необхідні заходи муніципального регулювання.

Щороку в Україні через алкоголізм та пияцтво помирають понад 40 тисяч осіб, а за рівнем споживання алкоголю Україна посідає одне з перших місць у світі. Особливе занепокоєння викликає масове вживання алкоголю дітьми та молоддю.

Згідно інформації правоохоронних органів Луганської області, протягом 2017 року до суду направлено 633 обвинувальних актів за результатами розслідування злочинів, вчинених особами у стані алкогольного сп’яніння.

 Окрім того, виявлено 6615 адміністративних правопорушень, передбачених ст.178 КУпАП. Від жителів нашої громади надходять звернення щодо порушення тиші і громадського правопорядку у нічний час в місцях, розташованих поруч із підприємствами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, у яких постійно збирається молодь та інші групи людей і які вживають алкоголь на вулицях.

Варто звернути увагу на те, що обмеження продажу алкоголю успішно діють у таких країнах як Латвія, Данія, Норвегія, Швеція. Прийняття цього рішення є найдоцільнішим способом встановлення справедливого балансу інтересів суб’єктів господарювання, територіальної громади та органу місцевого самоврядування.

Правовою підставою рішення став Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових».

Цим законом внесені зміни до кількох законодавчих актів, зокрема до Законів  України «Про місцеве самоврядування» та «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Асоціація міст України підтримала відповідний законопроект, наголосивши, що запропонований підхід відповідає курсу на децентралізацію та підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування, а доцільність прийняття закону не викликає сумніву.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь