Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Інформація про практику Новопсковської ОТГ - переможця цьогорічного Всеукраїнського конкурсу "Кращі практики місцевого самоврядування"

Дата: 19.12.2018 13:55
Кількість переглядів: 937

Фото без описуНазва практики - "Створення умов для включення різних соціальних груп до розбудови громади".

Тематика  - Інклюзивність регіонального та місцевого розвитку.

Період впровадження практики  - Січень 2016 року - грудень 2017 року.

Короткий зміст практики:  Впродовж 2016-2017 років в Новопсковській ОТГ вдалося створити оптимальні умови для включення різних соціальних груп до розбудови своєї громади. Одночасно з відбудовою приміщень, вдалося налагодити ефективний діалог між Новопсковською селищною радою й громадськістю, залучити різні категорії населення до формування інклюзивного середовища.

 Передумови

Низька поінформованість жителів про роботу місцевої влади, зневіра мешканців в позитивні зміни й відсутня їх мотивація до включення в процеси розбудови громади. Не враховані потреби різних вікових та соціальних груп громади органами влади, не комфортні умови для культурного розвитку й дозвілля жителів громади. Місцева влада в повній мірі не володіла проблематикою жителів, соціальні групи не мали, де зібратися озвучити свої проблеми або просто корисно і змістовно провести вільний час.

У власності Новопсковської селищної ради є будівля селищного будинку культури, яка була збудована в 70-х роках минулого століття. Ремонтів з того часу не проводилося. В приміщенні було холодно, сиро й некомфортно. Будівля розташована в географічному центрі громади, має багато вільних кімнат, однак всі вони потребували капітальних ремонтів. Так було до 2015 року. До створення Новопсковської ОТГ.

 

Опис практики

Новопсковська ОТГ Луганської області – перша створена в Україні об’єднана територіальна громада (дата створення - 13 липня 2015 року).

Перше, що зробили – провели зустрічі з громадськістю, опитування різних вікових та соціальних груп з визначення потреб і надання пропозицій до Стратегії, електронні консультації з громадськістю. Спільно з громадою, депутатами селищної ради при підтримці експертів Луганського регіонального відділення Асоціації Міст України та ООН-Жінки визначилися, в якому напрямку рухатися. В Стратегії розвитку Новопсковської ОТГ до 2025 року, прийнятій в 2016 році, одним із головних напрямків визначили – розбудовувати інфраструктуру ОТГ з урахуванням потреб громади та створити умови для надання якісних послуг громадянам.

Впродовж 2016-2017 років селищною радою створено комфортні умови для зустрічей з громадськістю, різних навчальних тренінгів для громадських активістів, спільних просвітницьких і святкових заходів. Цього досягли завдяки співпраці селищної ради і громадських організацій. Разом писали проекти. Капітально відремонтовану будівлю колишнього селищного будинку культури було перетворено на «Центр культури, дозвілля, туризму і спорту Новопсковської селищної ради». Центр сучасно оснащений иі відкритий для кожної із соціальних груп для активної роботи і розвитку.

На початку 2016 року з метою доступності до інформації всіх верств населення  громади створили офіційний сайт Новопсковської ОТГ https://novopskovrada.gov.ua, офіційну сторінку у фейсбуці https://www.facebook.com/npsrada, уклали угоду з місцевою газетою про створення тематичної сторінки «Офіційний вісник Новопсковської ОТГ».

В лютому 2017р. створено Координаційну раду з гендерних питань Новопсковської селищної ради (далі – ґендерна рада) з метою забезпечення ґендерної рівності та сприяння в реалізації ініціатив місцевого самоврядування та громади з ґендерних питань на території Новопсковської ОТГ.

З метою психологічної підтримки жінок, які виховують дітей з особливими потребами та створення умов для дозвілля їх дітей, актив ґендерної ради з числа представників громадської організації «Моя Новопсковщина»  та групи самодопомоги «Джерело»  заручившись підтримкою  Новопсковської селищної рад виграли грант від  Українського жіночого фонду. Проект «Вірити, любити, співчувати – жити!» активісти реалізували протягом жовтня 2017 року до квітня 2018 року. В рамках проекту для жінок були проведені терапевтичні заняття з відпрацювання методів медитації, пошуку власних життєвих ресурсів та відпрацюванні навичок бізнес-комунікації для участі в грантових програмах партнерів. Доки матусі спілкувалися на тренінгах з дітьми працювали спеціалісти, проводили заняття та розважальні програми.

З метою удосконалення діалогу між владою і громадою, активізації місцевих ініціатив жителів Новопсковської селищної ради щодо участі у бюджетному процесі на основі впровадження інноваційних механізмів, залучення громадськості до розподілу коштів селищного бюджету для вирішення соціально значущих питань в 2016 році була вперше в громаді впроваджена Програма бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі).

В 2017 році вперше залучили жителів громади до формування проекту бюджету на 2018 рік. Було проведено широку інформаційну кампанію та зібрано численні конструктивні пропозицій від громадян. Провели їх громадське обговорення і за результатами значна частина пропозицій була включена до реалізації на рік наступний. В 2018 році цю успішну практику продовжили.

Окрім того, з метою розвитку людського потенціалу, активізації місцевих жителів Новопсковська ОТГ в 2017 році була учасником телевізійного шоу «Громада на мільйон» на телеканалі 1+1. В проекті Новопсковська громада спрацювала єдиною командою і показала всій Україні, як варто об’єднувати свої зусилля задля свого кращого майбутнього і що реформа децентралізації в повній мірі цьому сприяє.

Переглянути ПРЕЗЕНТАЦІЮ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь