Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Пам'ятка до Водохреща

Дата: 17.01.2019 12:36
Кількість переглядів: 552

19 січня – день, коли відзначають велике свято – останнє різдвяне свято, відоме як Хрещення Господнє.

Водохрещення починається ввечері 18 січня після вечірньої служби у церквах. За традицією, вранці, після урочистої церковної служби  людми виходять на річки, щоб прийняти саме в цей день «хрещення» крижаною водою, що підіймає тонус, надає нових сил та заряджає бадьорістю. Також на річці заздалегідь робиться ополонка для купання (часто у вигляді хреста).

Ще з давніх-давен вважається, що саме на Водохреща вода стає цілющою, і якщо у ній скупатись, то покинуть погані сили та хвороби, а організм очиститься і рік пройде добре. Багато людей цього дня йдуть на водойми, річки, щоб освятити воду та скупатись в ополонці.

Фото без описуКоли говорять про цілющий вплив купання в ополонці, то мають на увазі, перш за все, систематичне моржування.

Якщо людина загартовується систематично (приймає контрастний душ, ходить босоніж по снігу, відвідує сауну), то і зимове купання буде для неї корисним.

Регулярні процедури тонізують судини, регулюють кров'яний тиск, покращують обмін речовин і підвищують захисні функції організму. Людина відчуває себе більш бадьорою, повної сил, до неї перестають "чіплятися" застудні захворювання. 
Загартовування корисно для всієї судинної системи, не тільки для артерій, але і для вен (профілактика варикозного розширення).
Короткочасний вплив холоду викликає викид в кров біологічно активних речовин і гормонів (зокрема, гормонів радості ендорфінів і серотоніну - ось чому, вийшовши на берег, чоловік буквально літає від щастя).

Як показує практика, більшість людей, які вирішали занурюватись в ополонку - люди, які інші 364 дні на рік про моржування навіть не замислюються.

Якщо ж ви вирішили 19 січня за традицією зануритись в ополонку, то напередодні сходіть на профілактичний огляд до терапевта або сімейного лікаря. Спеціаліст оцінить поточний стан вашого здоров'я.

При наявності захворювань нервової системи, цукрового діабету, стенокардії, гіпертонії, аритмії, тромбів, проблем з серцем, легеневих захворювань, будь-яких хронічних запальних процесів, в тому числі і в репродуктивній сфері, купання в ополонці забороняється.


При зануренні необхідно дотриматись таких правил:


Краще купатися в спеціально обладнаних місцях. По-перше, вони пристосовані для заходу у воду і виходу з неї, а по-друге, на Водохреща там, як правило, чергують карети швидкої допомоги, і в разі необхідності медичні працівники зможуть оперативно надати допомогу.


З собою необхідно взяти зручне взуття, махровий рушник, сухий теплий одяг, термос з теплим чаєм.


При купанні швидко зануритися з головою, тут же вийти на берег, розтертися махровим рушником і переодягнутися в сухий теплий одяг. Рекомендується зробити кілька фізичних вправ, випити чаю або какао.


Пам'ятайте: якщо після виходу з води спостерігається почастішання серцебиття, відчувається нестача повітря (людині важко дихати), слід якомога швидше звернутися до медичного працівника. Ці ознаки можуть вказувати на розвиток серцевого нападу.

Забороняється занурюватись у воду знаходячись у стадії сп’яніння! 


Шановні громадяни! Будьте уважними і обережними, бережіть своє життя і здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь