Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Пам'ятка до Водохреща

Дата: 17.01.2019 12:36
Кількість переглядів: 528

19 січня – день, коли відзначають велике свято – останнє різдвяне свято, відоме як Хрещення Господнє.

Водохрещення починається ввечері 18 січня після вечірньої служби у церквах. За традицією, вранці, після урочистої церковної служби  людми виходять на річки, щоб прийняти саме в цей день «хрещення» крижаною водою, що підіймає тонус, надає нових сил та заряджає бадьорістю. Також на річці заздалегідь робиться ополонка для купання (часто у вигляді хреста).

Ще з давніх-давен вважається, що саме на Водохреща вода стає цілющою, і якщо у ній скупатись, то покинуть погані сили та хвороби, а організм очиститься і рік пройде добре. Багато людей цього дня йдуть на водойми, річки, щоб освятити воду та скупатись в ополонці.

Фото без описуКоли говорять про цілющий вплив купання в ополонці, то мають на увазі, перш за все, систематичне моржування.

Якщо людина загартовується систематично (приймає контрастний душ, ходить босоніж по снігу, відвідує сауну), то і зимове купання буде для неї корисним.

Регулярні процедури тонізують судини, регулюють кров'яний тиск, покращують обмін речовин і підвищують захисні функції організму. Людина відчуває себе більш бадьорою, повної сил, до неї перестають "чіплятися" застудні захворювання. 
Загартовування корисно для всієї судинної системи, не тільки для артерій, але і для вен (профілактика варикозного розширення).
Короткочасний вплив холоду викликає викид в кров біологічно активних речовин і гормонів (зокрема, гормонів радості ендорфінів і серотоніну - ось чому, вийшовши на берег, чоловік буквально літає від щастя).

Як показує практика, більшість людей, які вирішали занурюватись в ополонку - люди, які інші 364 дні на рік про моржування навіть не замислюються.

Якщо ж ви вирішили 19 січня за традицією зануритись в ополонку, то напередодні сходіть на профілактичний огляд до терапевта або сімейного лікаря. Спеціаліст оцінить поточний стан вашого здоров'я.

При наявності захворювань нервової системи, цукрового діабету, стенокардії, гіпертонії, аритмії, тромбів, проблем з серцем, легеневих захворювань, будь-яких хронічних запальних процесів, в тому числі і в репродуктивній сфері, купання в ополонці забороняється.


При зануренні необхідно дотриматись таких правил:


Краще купатися в спеціально обладнаних місцях. По-перше, вони пристосовані для заходу у воду і виходу з неї, а по-друге, на Водохреща там, як правило, чергують карети швидкої допомоги, і в разі необхідності медичні працівники зможуть оперативно надати допомогу.


З собою необхідно взяти зручне взуття, махровий рушник, сухий теплий одяг, термос з теплим чаєм.


При купанні швидко зануритися з головою, тут же вийти на берег, розтертися махровим рушником і переодягнутися в сухий теплий одяг. Рекомендується зробити кілька фізичних вправ, випити чаю або какао.


Пам'ятайте: якщо після виходу з води спостерігається почастішання серцебиття, відчувається нестача повітря (людині важко дихати), слід якомога швидше звернутися до медичного працівника. Ці ознаки можуть вказувати на розвиток серцевого нападу.

Забороняється занурюватись у воду знаходячись у стадії сп’яніння! 


Шановні громадяни! Будьте уважними і обережними, бережіть своє життя і здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь