Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Луганське регіональне відділення АМУ повідомляє

Дата: 27.02.2019 15:59
Кількість переглядів: 560

Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» місцевим бюджетам з державного бюджету передбачена додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я (далі – додаткова дотація).

Відповідно до бюджетного законодавства, вона спрямовується на фінансування навчальних закладів (крім зарплат педпрацівників) та на оплату комунальних послуг і енергоносіїв медичних закладів. Для Луганської області сума цієї дотації визначена у розмірі 468,3 млн.грн.

Нещодавно Уряд прийняв розпорядження, яким погодив обласним державним адміністраціям розподіл додаткової дотації, відповідно до якого Луганщина отримала майже 468,3 млн. гривень, з них на обласний бюджет – 233,3 млн. грн. (50 % від загальної суми), на районні бюджети — 151,2 млн. грн. (32% від загальної суми), на бюджети міст обласного значення – 37,2 млн.грн (8% від загальної суми), на бюджети 8 із 9 об’єднаних територіальних громад – 46,3 млн. грн. (10 % від загальної суми).

"Згідно з Бюджетним кодексом України розподіл додаткової дотації між відповідними місцевими бюджетами в областях має здійснюватися у порядку, визначеному обласними державними адміністраціями, та затверджується рішенням про обласний бюджет. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації "Про затвердження обласного бюджету на 2019 рік" додаткова дотація розподілена усім 9 об’єднаним територіальним громадам області в сумі 47,3 млн.грн. (у 2018 році 6 об’єднаним територіальним громадам області додаткова дотація розподілена в сумі 32,5 млн.грн.). Обласна державна адміністрація не залишила жодну територію без державної фінансової підтримки" - повідомляє регіональний консультант Асоціації міст України з бюджетних питань у Луганській області Людмила Євсєєва.

Таким чином у Луганській області всім містам обласного значення і об’єднаним територіальним громадам розподілили додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, але, нажаль, така ситуація спостерігається не у всіх областях України.

За інформацією експертів Асоціації міст України 45% додаткових дотацій перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%. А для міст обласного значення, які утримують майже 70 % всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації, для об’єднаних територіальних громадам, в яких проживає чверть населення нашої держави, - лише 13,5 %.

Асоціація міст України з прикрістю вимушена констатувати, що тенденції несправедливого розподілу цієї дотації збереглися з попередніх років і як захисник та представник інтересів громад звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням відмінити вищезазначене рішення Уряду (Розпорядження від 16.01.2019 №14-р) та повернути його на доопрацювання для забезпечення об’єктивного і демократичного розподілу коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків.

 

 

Наприкінці січня Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках», якою заборонив до кінця 2019 року розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках. Проект був підготовлений Міністерством фінансів України.

 

Але це нововведення не тільки протирічить Бюджетному кодексу України, але й негативним чином впливає на функціонування бюджетної та фінансово-кредитної систем країни у коротко- та середньостроковій перспективі.

По-перше, це призведе до розбалансування банківської системи та підвищенню інфляційних процесів. По-друге, постраждає місцевий економічний розвиток, тому, що кошти накопичувалися для реалізації середньо- та довгострокових інфраструктурних програм та проектів, що фінансуються з державного бюджету на умовах співфінансування з місцевими бюджетами. Втрати в частині недоотримання відсотків за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках можуть досягти орієнтовно 1,5 млрд грн. А це все якість життя в наших громадах. А відсутність в подальшому вільного фінансового ресурсу примусить ОМС брати позики на покриття тимчасових касових розривів.

За даними Державної казначейської служби, з початку 2018 року місцеві бюджети розмістили на банківських депозитах 18 млрд грн коштів загального фонду, та майже 8 млрд грн спецфонду. Ставка за депозитами становила 9-10%.

В умовах децентралізації та збільшення ресурсів ДФРР для розвиткових проектів є нелогічним позбавлення ОМС коштів для капіталовкладень.

За оцінкою виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана ? зміна «правил гри» в односторонньому порядку в бік обмежень прав органів місцевого самоврядування викликає недовіру органів місцевого самоврядування до подальших кроків Уряду в частині реформування місцевого самоврядування та системи управління державними фінансами. Крім того, він прогнозує, що не виключені масові судові позови, адже міста підписали договори з банками.

Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана з проханням відмінити рішення Уряду від 23 січня 2019 року про прийняття постанови «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь