Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Поки дорослі готуються до вибору, старшокласники його зробили

Дата: 22.03.2019 14:51
Кількість переглядів: 615

Фото без описуБезумовно, головними подіями цьогорічного політичного життя стануть виборчі перегони – спочатку президентські, потім парламентські. То й не дивно, що останніми тижнями майбутні вибори стали основною темою теледебатів, багатьох газетних публікацій, обговорень у соціальних мережах і, зрозуміло ж, у повсякденному спілкуванні. «Ви за кого будете голосувати?», «А ви кому віддасте свій голос?», «Мені подобається той-то», «А ми з дружиною симпатизуємо іншому!» і так далі. Всі ті обговорення триватимуть до кінця березня, а у разі другого туру - то й надалі, а згодом відновляться восени.

Але своєрідною «родзинкою» нинішнього політичного сезону стало те, що вперше, нехай і неофіційно, але висловити свою думку отримали право неповнолітні – старшокласники загальноосвітніх закладів. Протягом тижня – з 15 до 23 березня, в Україні триватиме імітаційна гра-моделювання президентських виборів «Я обираю Президента України».

Це справедливо, логічно і доречно. Адже мине не так-то й небагато часу – всього два-три роки, і на виборчі дільниці прийдуть нинішні учні 9-11-х класів, які згідно з виборчим законодавством на той час вже отримають право обирати і бути обраними. Тож, аби вони заздалегідь виявились готовими до цієї важливої політичної події, ініціатори акції провели один із її етапів на базі Новопсковської загальноосвітньої школи. Сталося це минулої п’ятниці, 15 березня, тож гадаю, що для школярів той день виявився незвичайним: якщо не «червоним», то забарвленим певним емоційним піднесенням, вони ж на якийсь час відчули себе самостійними, відповідальними і дорослими. Варто підкреслити той факт, що саме Новопсковський заклад загальної середньої освіти I-III ступенів (віднедавна школи отримали таку назву) став єдиним в області, учні якого взяли участь у виборчій акції М18.

Фото без описуГасло акції: «Ми повинні грати у політику сьогодні, щоб завтра політики не гралися нами».

Що таке М18?

Вибори М18 – це моделювання участі дітей та юнацтва, молодшого за 18 років, у виборчому процесі. Проводиться у формі імітаційної гри напередодні «справжніх» виборів відповідно до всіх демократичних процедур.

Хто бере участь?

Усі рольові позиції – члени виборчих дільниць, екзитпол, спостерігачі та виборці – займають діти.

Як ведеться підготовка?

Для підготовки до свідомого вибору й посилення обізнаності щодо політичної системи та виборчого процесу активістами програми проводяться семінари, тренінги, навчання.

Для довідки: міжнародний проект «М18: ми можемо більше!» було започатковано у 2015 р. Його мета - підвищення громадянської активності дітей та молоді, формування демократичної культури юного покоління в Україні. У межах проекту вперше відбулися вибори М18 для дітей і молоді спочатку в трьох регіонах, нині ж це станеться у всій країні, разом із тим регулярно здійснювалися навчальні візити та тренінги для представників громадських молодіжних організацій і навчальних закладів. У 2016 р. було проведено три регіональних українсько-німецьких семінари, в ході яких пройшли підготовку майже 100 активістів громадянського суспільства та освітян, які мали нагоду також взяти участь у навчальних візитах до Німеччини, Грузії та інших країн. У 2017-2018 рр. основним завданням проекту було проголошено розвиток громадянської активності дітей та молоді у Східній Європі, а найважливішою подією стало проведення першого Київського дитячо-юнацького форуму «М18: Ми можемо більше!».

Фото без описуІмітаційній грі передувала підготовча кампанія, що тривала протягом лютого. Проведення акції в Новопскові ініціювали члени Молодіжної ради Новопсковської ОТГ. Їхній представник, випускник Новопсковської школи, а нині студент Харківського університету імені Каразіна Іван Недовєсов відвідав підготовчі курси у Києві, та повернувшись додому, поділився здобутим досвідом з учасниками проекту. Додам, що з боку Новопсковської ОТГ куратором проекту виступала керуюча справами виконавчого комітету Новопсковської селищної ради Тетяна Червенко. З боку школи координаторами проекту були заступник директора з виховної роботи Ольга Сурніна та вчитель історії Надія Гапотченко. Представники Новопсковської ОТГ підготували та надали все необхідне: методички, буклети, посвідчення, надрукували програмні положення, бюлетені та все інше. Також подбали про виборчу урну для бюлетенів – справжню, прозору, таку, якою користуватимуться під час наступних президентських і парламентських виборів на виборчих дільницях нашого селища. Силами робітників школи було облаштовано виборчу кабінку. Під керівництвом педагогів діти підготували інформаційні стенди. Словом, усе було чин-чином, як і належить.

Важливою складовою підготовки, яка відбувалась під гаслом «Обираємо владу свідомо!», стали заняття з основ політичної системи України, виборчого права, ознайомлення з політичними програмами гіпотетичних кандидатів та партій (їх зашифрували як «кандидат А, Б, В, Г, Д і так далі). Для голосування було обрано 10 передвиборчих програм представників різних політичних напрямів, прихованих за літерами. Кожна з програм складалась із кількох положень, включаючи такі: «Роль Президента у конституційній моделі влади», «Стратегія зовнішньої політики України та методи її реалізації», «Стратегія безпеки та оборонної політики України», «Стратегія економічного розвитку України», «Гуманітарна політика».

Фото без описуТож діти отримали змогу зробити свій вибір, орієнтуючись саме на зміст цих програм. То був важливий психологічний момент соціальної зрілості: у своєму виборі школярі керувалися не особистими симпатіями/антипатіями, як це нерідко відбувається навіть із дорослими виборцями, а орієнтуючись на програмні положення, визначаючи їхню актуальність, доцільність, потенційну ефективність. Тож школярі вчилися аналізувати, критично осмислювати і максимально об’єктивно оцінювати пропозиції кандидатів на головну державну посаду та в народні достойники. Впевнений, що цей досвід знадобиться юнакам та дівчатам у майбутньому.

Учні самотужки сформували виборчу комісію, до складу якої увійшли десятикласники Дарина Бухова, Альбіна Віннікова, Ангеліна Радько, Вероніка Недовєсова. Спостерігачами стали Олександр Ряпалов, Владислав Петров, Віталій Могирьов, а проведенням екзитполу опікувалась Олена Скребцова. Всі вони, як і належить, отримали посвідчення, були ознайомлені зі своїми обов’язками та правами.

Фото без опису О десятій ранку виборча дільниця, розташована у 310-й аудиторії, відчинила двері перед юними виборцями. Відвідуваність виборців була настільки високою, що вже у перші дві години дільницю відвідало понад сорок школярів. І надалі цей потік не припинявся, тож у підсумку на п’ятнадцяту годину – час закриття дільниці, яка діяла п’ять годин, було зафіксовано майже стовідсотковий показник. Як за радянської доби! І це без будь-якого примусу або тиску на дітей з боку дорослих.

Судячи з відгуків, залишених учасниками цього виборчого процесу, всі вони залишились вельми задоволеними тим дійством.

 

«Здорово! Ми відчули себе дорослими і самостійними та водночас – однією дружною спільнотою. А разом ми – сила!».

Фото без опису«Участь у проекті допомогла навчитися аналізувати, вивчати, осмислювати програми кандидатів, звертати увагу не на особу, а на цілі й наміри політика».

«Круто! Прийду додому, розкажу старшому братові, що я крутіший за нього, бо хоча він і старший, але жодного разу ще не голосував».

«Участь у таких, хоча і неофіційних, виборах розвиває критичне мислення, руйнує стереотипи, надалі будемо знати, як запобігти маніпуляціям».

Незалежно від того, яка з програм набрала найбільшу кількість дитячих голосів, гадаю, що перший їхній виборчий досвід не виявиться марним. У дитячі серця посіяно зернятка громадянської свідомості, які надалі заколосяться добрими сходами. Юність робить свій вибір, і це вибір майбутнього.

Г. ВЛАСЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь