Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Сьогодні депутатами затверджено офіційну символіку Новопсковської ОТГ

Дата: 28.03.2019 19:26
Кількість переглядів: 1805

З метою збереження історичної та культурної спадщини населених пунктів Новопсковської селищної територіальної громади, утвердження звичаїв і традицій народу  та в зв’язку із змінами територіального устрою, що пройшов внаслідок добровільного об’єднання територіальних громад, реалізації права громади на власну символіку, враховуючи результати конкурсу на створення офіційної символіки Новопсковської селищної територіальної громади, результати громадського обговорення конкурсних робіт 28 березня 2019 року депутати  селищної ради одностайно затвердили ескізи офіційної символіки Новопсковської селищної територіальної громади  та «Положення про зміст, опис герба і прапора та порядок використання офіційної символіки Новопсковської  селищної  територіальної громади».

Фото без описуГерб Новопсковської селищної територіальної громади (Автор ескізу - Іслямов Володимир Рефатович)

ВЕЛИКИЙ ГЕРБ

Герб являє собою геральдичний щит французької форми (чотирикутний, загострений до низу).

Великий герб вписаний у рослинний вінок: тринадцять листків дуба та два жолуді золотого кольору розташовані симетрично та зображені відносно один - одного дзеркально. Дубовий лист - символізує силу, могутність, міцність, боротьбу і перемогу.

Вінок перевитий стрічкою блакитного кольору. Щит застосовується зі щитотримачами, увінчаний декоративною золотою сільською короною з п'яти колосків.

Знизу щит оповивають колоски пшениці та ягоди калини. Внутрішнє оздоблення символізує, що наш край сільськогосподарський. Колос - символізує землеробство, багатство землі. Калина – символ українського народу та його безсмертя.

На позащитовій стрічці нанесено державною мовою текст офіційної назви гербоносія: стрічка під щитом блакитного кольору з написом білого кольору «Новопсковська селищна територіальна громада».

Щит обрамлений зеленим контуром, що символізує наше прикордонне положення.

Вгорі щита знаходиться фігурна заставка з сонцем посередині та шаблями зліва і справа. Вони символізують:

Сонце - символ істини, провидіння, багатства і достатку. Новопсковська громада знаходиться на сході України.

Козацькі шаблі - символ козацтва, ознака приналежності населених пунктів громади до козацького минулого, як і всієї Новопсковщини (Закам`янки).

Колір навколо зображень - жовтий; обрамлений зеленим контуром.

У щиті герба застосовано ділення: щит розділений двокольоровою стрічкою на три частини.

Стрічка білого та синього кольору символізує дві річки, Айдар та Кам’янку. Кам’янка впадає в річку Айдар саме в географічному центрі громади. Так як обидві річки течуть повз крейдяних пагорбів, то колір води, після дощів має білуватий відтінок, що характерно саме для нашого краю.

В лівій частині герба (щита) символізоване зображення церкви Успіння Святої Богородиці, збудованої у XVIII столітті і є видатною історичною пам’яткою нашого краю. Церква розташована в селі Осинове, яке входить до складу громади. Основа зображення білого кольору, саме зображення блакитного.

В правій частині щита - символічне зображення грамоти з указом дати створення громади. Булава та ручка з пером - як  символ (свідоцтво) надання громаді повноважень згідно Конституції та Законів України. Фон навколо грамоти - синій; грамота жовтого кольору. Булава, ручка з пером – коричневого кольору, дата на грамоті – чорного кольору.

В нижній частині гербового щита зображений ріг достатку наповнений плодами. Ріг достатку символізує природні багатства, одвічну родючість землі Слобожанщини та ті плоди, якими вона щедро годує працьовитих людей. Зображення рогу виконано в світло-сірому кольорі, загальний фон навколо малюнка-жовтий.

 

МАЛИЙ ГЕРБ

В якості малого герба Новопсковської селищної територіальної громади використовується головний елемент великого герба (за описом наведений вище), позбавлений поза щитових елементів - картуша, вінка і стрічок.

 

Фото без описуПрапор Новопсковської селищної  територіальної громади (Автор ескізу - Іслямов Володимир Рефатович)

Колір прапора – бірюзовий, символізує достаток.

Символіка прапора має окремі елементи герба: символічне зображення грамоти з указом дати створення громади; булава та ручка з пером - як  символ (свідоцтво) надання громаді повноважень згідно Конституції та Законів України. Наслідує і його кольорове забарвлення: грамота - жовтого кольору, булава і ручка з пером – коричневого кольору, дата на грамоті – чорного кольору.

Символіка прапора займає пропорційно ¼ частину площі та розміщена в центрі прапора.

Зворотна частина прапора має аналогічне (дзеркальне) зображення.

Співвідношення сторін прапора 2:3.

 

ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ СИМВОЛІКИ

Герб і Прапор Новопсковської селищної об’єднаної територіальної громади після їх затвердження на сесії селищної ради набувають легітимності.

Описи та еталонні зображення Герба і Прапора Новопсковської селищної  територіальної громади зберігаються у Новопсковської селищній  раді.

Репродукування та тиражування символів здійснюється у вигляді кольорового, чорно-білого, графічного а також об’ємного зображення довільного розміру (але з дотриманням пропорцій) у довільній техніці виконання та з різноманітних матеріалів.

Зображення Герба  Новопсковської селищної  територіальної громади може розміщуватися:

- на будівлі селищної ради;

- в залі, де проводяться сесії селищної ради;

- у службових  кабінетах селищного голови  та старост;

- на офіційних виданнях селищної ради;

- на покажчиках меж громади при в’їзді на її територію;

- в підприємствах, установах, організаціях,  що розташовані на території Новопсковської селищної  територіальної громади, громадських місцях.

 

Допускається використання Герба Новопсковської селищної територіальної громади:

- при оформленні території громади на честь свят, при проведенні спортивних, культурних та інших масових заходів;

- на грамотах, запрошеннях, посвідченнях та інших офіційних документах, що видаються владою громади;

- у краєзнавчих, наукових, науково-популярних виданнях;

- на офіційних паперах, що випускається владою;

- в експозиціях музеїв та виставок;

- на сувенірах, пам’ятних медалях, значках, що виготовляються на замовлення селищної ради;

- на почесних грамотах, вітальних листах.

 

Прапор Новопсковської селищної  територіальної громади може підніматися або встановлюватися:

- на вуличних флагштоках біля адміністративної  будівлі селищної ради, біля будівлі КЗ «Центр культури, дозвілля, туризму і спорту Новопсковської селищної ради» та на будівлях, де працюють старости;

- в залі, де проводяться сесії селищної ради;

- у службових  кабінетах селищного голови та старост;

 

Допускається використання Прапора Новопсковської селищної  територіальної громади:

- при оформленні території громади  на честь свят, при проведенні спортивних, культурних та інших масових заходів;

- на грамотах, запрошеннях, посвідченнях та інших офіційних документах, що видаються владою громади;

- в краєзнавчих, наукових, науково-популярних виданнях;

- в експозиціях музеїв та виставок;

- на сувенірах, пам’ятних медалях, що виготовляються на замовлення Новопсковської селищної ради, або уповноваженого нею органу.

 

За обставин, коли здійснюється одночасне підняття флагштоках Державного прапора України, прапора Ради Європи та прапора Новопсковської селищної територіальної громади, останній не може перевищувати за розмірами Державний прапор України, прапор Ради Європи і розміщується справа від них (з боку глядача).

Прапор територіальної громади може застосовуватися як звичайний прапор (з вертикальним кріпленням до древка), з додатковим горизонтальним кріпленням (у стаціонарних умовах – в сесійному залі чи кабінеті селищного голови) або як хоругви (тільки з горизонтальним кріпленням).

 

Інші випадки використання Герба і Прапора Новопсковської селищної територіальної громади визначаються лише за рішенням селищної ради.

Виключене право на використання герба та прапора належить Новопсковської селищній раді.

 

Використання офіційних символів Новопсковської селищної територіальної громади у комерційній діяльності проводиться лише з дозволу Новопсковської селищної ради або уповноваженого нею органу на визначених умовах.

Новопсковської селищна рада має право вимагати припинення несанкціонованого користування символами Новопсковської селищної територіальної громади і відшкодування заподіяної цим шкоди у порядку, встановленому чинним законодавством.

В разі порушення юридичними та фізичними особами цього Положення вони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Контроль за додержанням порядку використання символіки  Новопсковської селищної територіальної громади встановленого цим Положенням, здійснюється виконавчим комітетом Новопсковської селищної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь