Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту

Дата: 27.05.2019 16:45
Кількість переглядів: 543

Фото без опису

20-22 травня у м. Дніпрі відбувся перший семінар-тренінг «Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні об’єднаних територіальних громад (ОТГ)», організований в рамках Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення», що впроваджується Міністерством соціальної політики за підтримки Світового банку.

Учасниками стали 40 пілотних ОТГ, які впроваджують моделі адміністрування надання послуг соціальної підтримки за принципом «єдиного вікна». Впроваджена в ОТГ методологія, що розроблена Мінсоцполітики, дозволяє мешканцям найвіддаленіших сіл отримати адміністративні послуги соціального характеру без зайвого клопоту, за місцем проживання, та зекономити час, зусилля та кошти, адже раніше доводилося для збору та подачі документів неодноразово подорожувати до районного центру. Важливою складовою моделі адміністрування у сфері соціального захисту населення в 11 пілотних ОТГ є пілотне впровадження програмного комплексу «Соціальна громада», що передбачає сучасний електронний документообіг між ОТГ та структурними підрозділами соціального захисту райдержадміністрацій.

Генеральний директор Директорату соціальної підтримки та сім’ї Мінсоцполітики Віталій Музиченко окреслив актуальні питання та перспективи у сфері організації соціального захисту на рівні ОТГ в умовах децентралізації, поінформував про затвердження наказом Мінсоцполітики переліку інформаційних карток щодо 39 адміністративних послуг соціального характеру: «Таким чином, оптимізовано, скорочено та оприлюднено чіткий перелік документів, які мають подаватися для отримання допомоги чи оформлення документів, що засвідчують соціальний статус громадянина. Відтепер чиновники усіх регіонів мають керуватися цим наказом і не вимагати у громадян зайвих документів, збір яких забирав багато зусиль та часу. А для фахівців інформаційні картки є зручним інструментом, який надає важливі підказки та пришвидшує обслуговування громадян».

Генеральний директор Директорату соціальних послуг та інтеграції Мінсоцполітики Юлія Гайдаржи презентувала нову редакцію Закону України «Про соціальні послуги» (вступає в дію з наступного року), який відкриває перспективи для впровадження інтегрованої моделі надання соціальних послуг з використанням технології ведення випадку, що підвищує результативність виведення осіб та сімей із складних життєвих обставин. 
Керівників структурних підрозділів соціального захисту ОТГ, спеціалістів ЦНАП  навчали як визначати та працювати з  сім’ями, що потрапили в складні життєві обставини, як мотивувати їх до подолання негативних обставин, відпрацьовували навички спілкування.

Керівники ОТГ вчилися визначати пріоритети громади відповідно до її соціального профілю та залучати позабюджетні ресурси для соціального розвитку. Вони відвідали та надихнулися досвідом однієї з найуспішніших громад в Україні – Слобожанської селищної ОТГ, обмінялися власним досвідом, обговорили як зробити середовище громади доступнішим для маломобільних мешканців, зокрема літніх людей, осіб з інвалідністю, сімей з маленькими дітьми та інших.

Загалом навчанням було охоплено понад 100 представників ОТГ.

Семінар у Дніпрі є стартом навчання керівників та персоналу ОТГ, структурних підрозділів регіональних органів виконавчої влади, установ і закладів для підвищення їх обізнаності і набуття практичного досвіду щодо нових повноважень і функцій у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей в умовах децентралізації, що відбуватиметься у два етапи.

Загалом, навчальними заходами для близько 896 громад буде охоплено понад 1200 учасників з усіх регіонів країни. Під час восьми  міжрегіональних семінарів-тренінгів буде поширено набутий досвід пілотного проекту та ознайомлено з сучасними інформаційними технологіями та офісними програмами для обробки і передавання документів заявників з питань соціального захисту населення від бек офісу до фронт офісу, основними засадами впровадження інтегрованої системи соціального захисту населення та захисту прав дітей, організації надання комплексних соціальних послуг на базовому рівні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь