Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

В Новопсковській ОТГ створено опорний заклад освіти

Дата: 09.07.2019 16:25
Кількість переглядів: 2559

Фото без описуРеформування шкільної освіти в Україні відбувається стрімко. Одним із позитивних зрушень та одночасно однією зі складових сучасних освітянських змін стало створення опорних шкіл. Головна мета опорних шкіл — забезпечити дітям рівні можливості доступу до якісної освіти.

Відомо, що в сільській місцевості навчається приблизно третина українських дітей. Водночас випускники сільських шкіл (загалом в Україні) мають найгірші результати ЗНО.

Саме цю проблему мають усунути опорні школи. По суті, опорні школи — це школи, які оснащені всім необхідним для сучасного навчального процесу. Тобто школи, в яких кабінети та лабораторії повню мірою обладнані усім необхідним для проведення занять з фізики, хімії, біології, географії, математики тощо.

Конкурс на визначення опорного загальноосвітнього навчального закладу Новопсковської селищної ради було проведено з 26 квітня 2019 року  по 26 травня  2019 року відповідно до рішення Новопсковської селищної ради №60/2 від 25 квітня 2019 року.

Конкурс проводився з метою створення належних умов для забезпечення якісної освіти учнів, рівного доступу до якісної загальної середньої освіти, підготовки конкурентоспроможного випускника сучасної школи, виявлення, підтримки творчо працюючих педагогічних колективів, їх керівників, концентрації наявних ресурсів для покращення матеріально-технічної та навчальної бази закладів загальної середньої освіти.

Завдання Конкурсу: виявлення ефективної моделі опорної школи в освітньому просторі Новопсковської селищної ради, діяльність якої спрямовується на створення умов для здобуття громадянами якісної загальної середньої освіти, упровадження допрофільної підготовки і профільного навчання, поглиблене вивчення окремих предметів, забезпечення всебічного розвитку особистості; визначення кращих проектів опорної школи від конкурсантів; поширення перспективного педагогічного досвіду кращої опорної школи.

Так, переможцем конкурсу на створення опорного закладу освіти став Новопсковський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Новопсковської селищної ради. Відповідно до рішення Новопсковської селищної ради від 26 червня № 63/9 було створено на базі Новопсковського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Новопсковської селищної ради опорний заклад освіти «Новопсковський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Новопсковської селищної ради» з філіями: Осинівська № 1, Осинівська №2, Макартетинська.

Було прийняте рішення про реорганізацію закладів загальної середньої освіти шляхом приєднання - тобто визначення одного ЗЗСО як опорного та приєднання до нього інших ЗЗСО як структурних підрозділів - філій.

Проте створення опорного закладу супроводжується чутками у селах, де школи стали філіями,  в яких добре працює «зіпсований телефон». Батьки і вчителі боялися, як вогню, що в їхньому селі просто закриють школу. А немає школи - вмирає село. Це не так! Школи в громаді не закривають!

Проблема всіх малих шкіл у тому, що і учні, і педагоги перебувають майже у вакуумі, їм навіть за бажання важко зростати. Як учневі зробити проект, якщо у класі тільки він та ще троє? Як учителеві поділитися сумнівами чи думками, коли він позбавлений кола професійного спілкування? Вочевидь, у малих школах неможливо досягнути якісного освітнього середовища.

Зі створенням опорної школи її філії лише втрачають статус юридичної особи, директори шкіл стають завідувачами філій, їхній тарифний розряд залишається той самий, втрачаються лише певні повноваження. Зокрема, можливість приймати на роботу педагогічних та технічних працівників філії.

Тож опорна школа цілком вписується у вимоги нового закону "Про освіту", в концепцію Нової української школи.

Філії будуть збережені, на їхнє утримання виділяються доволі великі кошти, розпочато капітальні ремонти санітарних приміщень, виділено кошти на встановлення системи очищення питної води для Осинівської філії №2, такі ж проекти розробляються для інших філій. Адже реформа системи освіти в Україні передбачає лише такі зміни, які, за умови ефективної їх реалізації, спроможні принести докорінні позитивні зрушення в систему шкільної освіти.

 

Відділ освіти Новопсковської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь