Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Чотири роки виповнюється першій створеній об’єднаній територіальній громаді України

Дата: 11.07.2019 14:38
Кількість переглядів: 1187

Фото без опису

З 2014 року в Україні триває реформа децентралізації. За цей час було утворено 899 ОТГ. Першою в Україні на шлях децентралізації зважилася стати Новопсковська об’єднана територіальна громада.

13 липня 2015 року в Луганській області об’єдналися смт Новопсков та 5 сіл Осинівської сільради, це понад 12 тисяч людей. Зважилися на такий крок, бо на цих територіях, як і на більшості в Україні, десятками років не бачили нормальних доріг, тротуарів, навіть вуличного освітлення. Об’єднання в територіальну громаду давало надію і можливості.

По-перше, кожне село обирає свого старосту та своїх депутатів, які представляють інтереси людей в громаді. Тож що ремонтувати, будувати чи відновлювати, люди вирішують, насамперед, самі. Кожен мешканець стає активним учасником життя громади.

Фото без описуПо-друге, ОТГ отримує фінансову самостійність. Якщо раніше коштів, приміром, на ремонт садочка, потрібно було шукати в районній раді, а та, в свою чергу, просила їх в обласному бюджеті, доводилося чекати роками. Тепер громада зі своїми питаннями звертається безпосередньо до державного бюджету. Тобто, пишемо проекти, подаємо їх, захищаємо перед комісіями і гроші виділяють на конкретні справи – інфраструктуру, медицину, освіту.

І, найголовніше, разом з фінансовою самостійністю Новопсковська громада отримала стимул розвиватися і наповнювати свій бюджет. В ОТГ залишається більше грошей від податків, які раніше відправляли в Київ. Зокрема, 60% податку на доходи фізичних осіб, єдиний податок, а також податок на нерухомість.

"Виявляється, найскладніше – зважитися на рішучий крок, усвідомити і взяти відповідальність за себе та за майбутнє своїх територій", – каже голова Новопсковської об’єднаної територіальної громади Луганської області Вадим Гаєв.

Фото без опису“Здобутки можна розділити на дві частини: інфраструктурні зміни та зміни у залученні жителів до участі в діяльності громади. Окрім ремонту доріг, ФАПів та садочків ми запровадили такі сучасні інструменти як «бюджет участі» - це кошти місцевого бюджету, які виділяються на вирішення локальних проблем. Будь-хто з жителів громади може написати свій проект, наприклад, облаштування зони відпочинку, спортивний чи дитячий майданчик, і реалізувати його за кошти місцевого бюджету. Таку ініціативу у громаді ми започаткували ще у 2016 році. Спочатку люди не проявили активності, проте побачивши, що це працює, вже на наступний рік почали масово подавати свої проекти. 

Там, де з’являється територіальна громада, люди автоматично отримують здобутки, більш якісні послуги, відремонтовані об’єкти, які можна побачити на вулицях свого міста чи села. Тільки ж працювати над тим треба. З неба не впаде!” - переконаний голова Новопсковської ОТГ.

 

Відчутні зміни

Фото без описуЗа чотири роки роботи Новопсковська об’єднана територіальна громада змогла зробити більше, ніж за всі попередні роки незалежності держави.

Якщо до об’єднання населені пункти сумарно мали в бюджетах лише 15 млн.грн, то після об’єднання в 2016 році бюджет Новопсковської ОТГ зріс майже утричі; за 2017 рік вже мали майже 70 млн.грн.; в 2018 році близько 100 млн.грн.; за 1 півріччя 2019 року фактично отримано доходів в бюджет Новопсковської громади  49,2 млн.грн.

 

ЦНАП

Фото без описуУ рамках програми ПРООН «Відновлення і розбудова миру» та за фінансової підтримки Європейського Союзу в 2018 році здійснено капітальний ремонт приміщення ЦНАПу та оснащено його всім необхідним для надання населенню якісних адміністративних і соціальних послуг.

Центром надання адміністративних послуг Новопсковської селищної ради з моменту створення надано 34 тисячі адміністративних послуг. Отримані кошти до бюджету за цей період – 1,5 млн.грн.  Майже половина з яких зароблена адміністраторами ЦНАПу за реєстрацію бізнесу та нерухомості.

 

Не поступаються столичним

Фото без описуПершочерговою стратегічною задачею Новопсковської об’єднаної громади є вирішення питання покращення комфорту для дітей. Усі чотири садочки громади за ці чотири роки вже капітально відремонтовані - будівлі утеплені, перекриті покрівлі, мають нові харчоблоки, меблі, техніку, улаштовані сучасні дитячі майданчики. Кошти на все це залучали з бюджету громади, обласного та державного бюджету, були також грантові та громадські кошти.

Зараз в дитсадках тепло і комфортно, відкрито інклюзивні групи, логопедичні пункти, групи з вивчення  іноземної мови.

 

Школи в громаді

Фото без описуЛише в липні минулого року школи були передані до громади. В них викладають  127 педагогів, обслуговують 68 робітників. Видатки на утримання педпрацівників здійснюються за рахунок субвенції з державного бюджету.  Утримання персоналу цих шкіл та матеріально-технічне забезпечення - за рахунок місцевого бюджету. Утримання малокомплектної Макартетенської ЗЗСО І-ІІ ступенів повністю  здійснюється за рахунок місцевого бюджету.

Восени минулого року на обох осинівських школах за кошти інфраструктурної субвенції для ОТГ капітально відремонтували покрівлі з утепленням горищ  (2 520 кв. метрів). Зараз доки учні на канікулах ремонтуються всі шкільні туалети. 

За рахунок залишку коштів освітньої субвенці було придбано на всі 5 шкіл громади: холодильники, м’ясорубки, хліборізки, посуд, ноутбуки, бойлери, ламінатори, спортінвентар, стенди, дидактичні матеріали, дошки для крейди, столи та стільці учнівські, кухонні меблі та господарський інвентар. На придбання предметів та оплату послуг витрачено 1484,876 тис.грн.


Фото без описуВ Новопсковському ЗЗСО І-ІІІ ступенів в 2018 році встановлено систему відео спостереження (за кошти Новопсковської  громади, кошти субвенції з обласного бюджету на реалізацію проектів, переможців обласного конкурсу проектів місцевого розвитку та кошти залучені ініціаторами проекту). Зараз на території школи встановлюється сучасний спортивний майданчик (проект-переможець відповідного конкурсу у 2019 році).

Цьогоріч було облаштовано пандус та туалет для людей з особливими потребами за кошти громади та ЮНІСЕФ.

Завершено будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям біля найбільшої школи громади. Кошти на це були виділені з державного бюджету в рамках реалізації бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» при 50% співфінансуванні з бюджету громади.

 

Соціальні послуги

Фото без описуВ громаді успішно діє комунальна установа «Центр надання соціальних послуг». Фахівці Центру обслуговують громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, а також сім’ям, дітям та молоді, які також перебувають в складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Новопсковська ОТГ відібрана  пілотною в Луганській області для впровадження моделі інтегрованої системи надання соціальних послуг. Цьогоріч планується Дитячим Фондом ООН в Україні (ЮНІСЕФ) виділити 100 тис.євро для створення багатофункціонального центру надання соціальних і освітніх послуг. Для цього потрібна зручна будівля. Депутати селищної ради звернулися до депутатів райради з питанням передачі «Будинку дитячо-юнацької творчості» в громаду.

 

Розвиток інфраструктури та благоустрій

Фото без описуЗа чотири роки капітально відремонтовано 38 542,2 кв.метрів комунальних доріг, тротуарів - 3200 кв.метрів.

Освітлено всі вулиці в смт Новопсков, в селі Макартетине. В селі Осинове  спільно з ГО «Осинівська» та ПРООН було встановлено сучасне вуличне освітлення на сонячних панелях. Цьогоріч громада планує завершити облаштування освітлення на всіх осинівських вулицях.

Облаштували сім місць відпочинку жителів, встановивши сучасні дитячо-спортивні майданчики з тенісними столами, освітленням та лавками (3 – в Новопскові, 2 - в Осинове, по 1 в Макартетине та Ікове).

Фото без описуЩе в  2017 році вдалося успішно реалізувати проект «Будівництво майданчиків під контейнери для запровадження системи роздільного збирання твердих побутових відходів»,  встановили 14 майданчиків в смт Новопсков. Відсортовані пет-пляшки продаються на переробку.

За кошти громади зроблені капітальні ремонти меморіалів в с.Осинове та Макартетине, погруддя Тараса Шевченка с.Осинове.

Щороку проводиться поточний ремонт пішохідного залізного мосту через річку Айдар до села Осинове.

Роботи в громаді вистачає всім. Узяти хоча б комунальне підприємство. Якщо раніше тут відповідали тільки за вивезення сміття, то нині виготовляють тротуарну плитку, ремонтують садочки, ФАПи і школи, а ще й виконують роботи з благоустрою. Кількість працівників зросла вшестеро, постійно з’являються вакансії.

 

Вирує культурне життя

Фото без описуРозвитком культури в ОТГ займається Комунальний заклад «Центр культури, дозвілля, туризму і спорту Новопсковської селищної ради».

За ці чотири роки проведено безліч чудових масових заходів, театралізованих свят, концертів художньої самодіяльності та професійних колективів.

 

Фото без описуДля дітей та молоді постійно проводяться спортивно-масові заходи та туристичні квести, започаткована традиція проведення фестивалів «Музика PROSTONEBA», «Слобожанський взяток», «Пісенний Айдар», «Кінопоказ PROSTONEBA» тощо.

Крім цього, громада має свій унікальний продукт «Щасливий крейдяник» та офіційну символіку Новопсковської ОТГ – герб і прапор. 

Активна молодь увійшла до складу Молодіжної ради при Новопсковській селищній раді. Зараз активно вчаться писати проекти, мають вже перші успіхи, долучаються реальними справами до розбудови своєї громади.

Фото без описуРозбудову громади продовжуємо відповідно до  Стратегії розвитку Новопсковської ОТГ при підтримці міжнародних донорів (ПРООН, USAID, ЮНІСЕФ),  Державного фонду регіонального розвитку, Офісу реформ,  Асоціації міст України, Асоціації ОТГ.

Всього цього вдалося досягти завдяки нашій команді -  усіх: і депутатів, і членів виконкому, і керівників та працівники різних рівнів, і кожного жителя громади, кожного платника податків - всі  активно працювали. Громада об’єдналася довкола ідеї вижити, зробити своє буття комфортнішим, зберегти національну українську ідентичність і мати краще майбутнє. Саме цьому і сприяє реформа децентралізації.

Дякуємо всім за порозуміння, підтримку і допомогу впродовж цих чотирьох років!

Темп не збавляємо! Попереду – ще багато справ!

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь