Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Уряд визначив Порядок повернення майна чи відшкодування його вартості депортованим особам або у разі їх смерті спадкоємцям таких осіб

Дата: 06.08.2019 16:35
Кількість переглядів: 784

Фото без опису

       Відповідна Постанова була прийнята 24.04.2019 №357

Затверджений Порядок визначає процедуру повернення вилучених унаслідок депортації будівель, житлових будинків, іншого житла та іншого майна, які за наявності можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються особам, які мають статус депортованих осіб, або у разі їх смерті спадкоємцям таких осіб. Повертатимуть втрачене натурою або ж відшкодовуватиметься вартість вилучених унаслідок депортації будівель, житлових будинків, іншого житла та іншого майна у разі відсутності можливості їх повернення

Для цього депортовані особи або їх спадкоємці не пізніше 3 років із дня набуття статусу депортованої особи мають подати за місцезнаходженням майна до Ради міністрів АР Крим, обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації (уповноважений орган) заяву про повернення майна чи відшкодування його вартості.
Якщо майно, вилучене внаслідок депортації, перебуває на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях, в АР Крим і м. Севастополі, населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, депортована особа або її спадкоємець мають право подати заяву до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання (перебування).

До заяви додаються копії:

1) паспорта громадянина України;

2) посвідчення особи, депортованої за національною ознакою;

3) довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для осіб, які перемістилися з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, в Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення);

4) документів, що підтверджують право власності заявника на майно, а також інших документів (у тому числі архівних) про вилучення майна, його якісні характеристики (модель, марка тощо).

Для відшкодування вартості вилученого майна подаються такі документи:

для майна (крім земельних ділянок, вільних від забудов) - звіт про оцінку майна, складений відповідно до Закону України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні”;

для земельної ділянки, вільної від забудов - звіт з експертної грошової оцінки земельної ділянки, складений відповідно до Закону України “Про оцінку земель”.

Якщо будівлі та споруди не збереглися або неможливо здійснити їх оцінку відповідно до Закону України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні”, їх вартість визначається комісією з розгляду питань щодо повернення майна чи відшкодування його вартості депортованим особам або їх спадкоємцям, утвореною уповноваженим органом (далі - комісія), відповідно до фактичної площі за діючими на день розгляду показниками опосередкованої вартості спорудження житла в регіоні, зменшеної на відсоток їх зносу, або за рішенням суду.

У разі відсутності майна (крім будівель, житлових будинків, іншого житла та земельних ділянок, вільних від забудов) його вартість визначається комісією на підставі документів, що підтверджують його вартість, зазначену в договорі купівлі-продажу, рахунку-фактурі, касовому чеку тощо. При цьому зазначена вартість множиться на коефіцієнт, що дорівнює добутку індексів цін виробників промислової продукції за галузями промисловості, що визначаються Держстатом, або індексів зміни вартості будівельно-монтажних робіт, що визначаються Мінрегіоном.
Незалежна оцінка майна, експертна грошова оцінка земельних ділянок здійснюється на дату оцінки, що передує даті подання заяви. При цьому строк дії звіту про оцінку майна, звіту з експертної грошової оцінки земельної ділянки встановлюється рік від дати оцінки, що зазначається у звітах.
Якщо майно, яке підлягає поверненню депортованим особам або їх спадкоємцям, збереглося та не зайняте, а також за наявності згоди таких осіб на отримання зазначеного майна в його поточному технічному стані, незалежна оцінка майна, що повертається, не проводиться. Повернення зазначеного майна відбувається за рішенням комісії.
Заяву депортованої особи або її спадкоємця не зареєструють у разі недотримання строку подання заяви; неподання відповідних вищеназваних документів (зокрема рішення суду в разі встановлення факту належності майна депортованій особі або її спадкоємцю в судовому порядку); закінчення строку дії звіту про оцінку майна, звіту з експертної грошової оцінки земельної ділянки (у разі наявності).
Копія рішення комісії про повернення майна, відшкодування його вартості або про відмову в поверненні майна чи відшкодуванні його вартості не пізніше 3 робочих днів надсилається виконавчому органу сільської, селищної, міської, районної у місті (в разі утворення) ради, виконавчому органу місцевого самоврядування ОТГ за місцезнаходженням майна та заявнику.
Рішення про повернення, передачу майна депортованій особі або її спадкоємцю чи відшкодування його вартості може бути оскаржено в судовому порядку.
Загальний строк повернення майна не може перевищувати 2 місяці після прийняття відповідним органом рішення про передачу майна.
Відповідний орган після прийняття рішення комісією про відшкодування вартості майна відшкодує його вартість поетапно протягом 5 років. При цьому одноразово виплачується не менше ніж 1/5 частина нарахованої суми відшкодування.
У разі смерті депортованої особи після прийняття відповідного рішення вартість майна відшкодовується її спадкоємцям.
Відшкодування здійснюється за рахунок коштів, передбачених на ці цілі в держбюджеті, бюджеті АР Крим та бюджетах місцевого самоврядування, інших коштів, передбачених на такі цілі.
 Сума відшкодування перераховується на поточний рахунок депортованої особи або її спадкоємця, відкритий в установі банку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь