Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Щодо механізму надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Дата: 22.08.2019 13:21
Кількість переглядів: 1621

Фото без опису

           Постанова КМУ від 05.04.2017 р. № 268 (із змінами, внесеними Постановою КМУ № 301 від 11.04.2018 та Постановою КМУ №436 від 22.05.2019) Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Головною метою цієї Постанови є фіксування відповідними органами факту, що дитина постраждала саме від воєнних дій та збройного конфлікту.

Хто має право на отримання статусу дитини, яка постраждала від воєнних дій та збройних конфліктів?

Відповідно до п.3 Постанови, право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції і заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях не досягла 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.

Які документи потрібно надавати для отримання статусу?

Перелік документів встановлено п.6 зазначеної Постанови. Відповідно до нього, заявник подає до Служби у справах дітей за місцем проживання/перебування дитини заяву про надання статусу і засвідчені в установленому порядку копії таких документів:

• свідоцтво про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини;

• документ, що посвідчує особу заявника;

• документ, що підтверджує повноваження законного представника дитини (якщо дитина постійно проживає/перебуває у закладі охорони здоров’я, закладі освіти або іншому дитячому закладі – документи, що підтверджують факт перебування дитини в такому закладі) або родинні стосунки між дитиною та заявником; або повноваження представника органу опіки та піклування;

• довідку про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи або документ, що підтверджує проживання/перебування дитини в населеному пункті, на території якого здійснювалася антитерористична операція («Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція», затверджений Розпорядженням КМУ від 02.12.2015р. № 1275).

За обставин, передбачених пп.6 п.3 даної Постанови, також подається висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовлений центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Що ж робити, якщо відомості про реєстрацію місця проживання/перебування дитини відсутні?

Підтвердженням можуть бути дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, документи про право власності батьків або дитини на рухоме чи нерухоме майно, свідоцтво про базову загальну середню освіту або атестат про повну загальну середню освіту, документ про професійно-технічну освіту, або табель успішності чи учнівський квиток, або медичні документи.

Хто має право звертатися в інтересах дитини?

Право мають законні представники дитини (відповідно до ст. 39 ЦПК України, законними представниками дітей є батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом) або у разі, коли дитина переміщується без супроводження батьків або осіб, які їх замінюють, її родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування. Вони подають до служби у справах дітей заяву про надання статусу і копії документів засвідчені в установленому порядку.

З чого розпочати процес отримання статусу?

На території Новопсковської ОТГ для отримання статусу слід звернутися до Служби у справах дітей Новопсковської селищної ради. Для отримання висновку оцінки потреб сім’ї/особи слід звернутися до комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Новопсковської селищної ради». Перелік документів необхідних для проведення оцінки потреб:

• заява про проведення оцінки потреб для надання статусу

• заява на обробку персональних даних

• копія свідоцтва про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини;

• копія документу, що посвідчує особу заявника;


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь