Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Розкрити всі таланти, які маємо!

Дата: 22.08.2019 18:45
Кількість переглядів: 531

За масштабністю, кількістю учасників, сказала б, неабияким розмахом, не пам’ятаю такого заходу на Новопсковщині, як Всеукраїнський фестиваль традиційної народної культури «Талант_Кolyska.UA», що відбувався 17 серпня, а на окремих локаціях мав продовження й 18 серпня.

Якби запитати місцевих мешканців та гостей про враження, отримані на заході, вийшла б мозаїчна розповідь, бо не було жодної людини (крім, можливо, організаторів), яка б фізично могла б хоча б оком накинути на все те, що відбувалося на всіх без винятку локаціях. Зокрема й через те, що більшість з них запрацювали одночасно, о 15-й годині.

Вже потім, проглядаючи стрічку соціальних мереж, журилися, що не сфотографувалися біля всіх фотозон, а їх було кілька (і романтичні, і жартівливі), хтось не встиг покуштувати козацького кулішу, хтось не випив запашного, настояного на місцевих травах, чаю (60 літрів фіто-напою випили впродовж двох годин!), а дехто жалкував, що не вистачило терпіння дочекатися черги й, вмостившись поряд з майстрами, виготовити собі етно-оберіг. Так само й кореспондент газети не міг, на жаль, перетворится на Фігаро, який скрізь встигає… А тривав Фестиваль «Талант_Кolyska.UA» до пізнього вечора.

Для розваг дітей були атракціони, солодощі, іграшки, катання на дитячому поїзді, конях та спеціальна дитяча розважальна програма. Про музичну програму годі й написати – позитивні, неймовірні емоції, захват від рівня виконання наших талановитих земляків, гостей.

Щира подяка від новопсковчан організаторам Фестивалю «Талант_Кolyska.UA» - Новопсковській селищній об’єднаній громаді, КЗ «Центр культури, дозвілля, туризму та спорту Новопсковської селищної ради», а також працівникам комунальних та державних установ, підприємств, організацій, активним громадянам, приватним підприємцям, які доклали зусиль, щоб все вийшло так добре. Нагадаємо, що все це стало можливим за підтримки Уряду та Міністерства культури України.

На локації «Містечко майстрів» одночасно проводилися кілька майстер-класів. Віталій Біліцькій демонстрував, як можна і в домашніх умовах займатися ковкою побутових предметів, зокрема, ножів. Невеличке ковадло, під час роботи на якому іскри змушували зацікавлених триматися на відстані, зосередженість майстра, зразки вже готових виробів – це було неймовірно видовищно та незвично. Такого ще точно жодного разу не було.

Новопсковська центральна районна бібліотека працювала на локації «Арт студія PROSTONEBA». Бібліотекарі допомагали всім бажаючим зробити етно-намисто, етно-кольє з натуральних волокон та дерева. А також власноруч виготовити ляльку-мотанку «Подорожницю». «Тепер новопсковці та гості фестивалю матимуть можливість брати з собою в дорогу маленьку лялечку-оберіг, основним елементами якої є натуральні матеріали, зернятка та монетки, які збережуть мандрівників у дорозі від голоду, безгрошів’я та врочення поганих людей», - говорить бібліотекар Людмила Шумова.

Також бібліотекарі підготували майже тисячу заготовок для магнітів з мальовничими, впізнаваємими краєвидами Новопсковщини. Попит на них був неймовірний, адже вималогалося лише підрівняти край фотомалюнка і вставити у пластикову рамочку.

Також на згадку про Фестиваль і на удачу можна було взяти шматочок нашого неймовірного Пристіну – «Щасливий крейдяник». Загорнути його у коробочку з відповідними наклейками та кольоровими стрвчками допомагала волонтер – студентка Харківського університету цивільного захисту Альона Великохацька.

«На жаль, не всі змогли виготовити етно-кольє через велику чергу. Але не варто засмучуватись, - сказала директор КЗ «Новопсковська ЦБС» Ірина Грачова, - вже з жовтня Новопсковська центральна районна бібліотека спільно з ГО «Новопсковська районна рада жінок» розпочинає новий проект, який має назву «Знайди себе в Новопсковській громаді: від хобі до власної справи». Тож роботу арт-студії, але вже в стінах бібліотеки, буде продовжено. Радо запрошуємо всіх бажаючих творчих людей приєднатися. Слідкуйте за нашими анонсами!»

У «Містечку майстрів» можна було й придбати за помірну ціну жіночі прикраси, обереги, сувенірну продукцію. А Марина Матвєєва та Інна Калашнікова продавали медово-імбирні пряники, глазуровані під різні символи та мультяшних героїв – всього понад 15 різновидів! І пряники користувалися також неабияким попитом.

Активно працювали локації Новопсковського центру зайнятості. Вони зуміли зацікавити і дітей, які розмальовували та вирізували бджілок, і підлітків, які хотіли би «приміряти» під себе майбутню професію і дорослих, яким цікава професія бджоляра, впровадження апітотерапії. Інструментами були вікторина «Ознайомлення з професією бджоляра», анкети, у тому числі й для молоді, щоб дізнатися, звідки черпають інформацію про бажану професію, зразок бізнес-плану тощо.

Неабиякий ажіотаж викликала локація «Фіто-бар «Зілля», де звабливі «барменші» пропонували випити кілька напоїв, впізнати на смак, з чого заварений чай, розповідали про трави, їхні цілющі властивості. Мальовниче оформлення локації викликало непереборне бажання використати фіто-бар як зону для фотографування.

Участь у Фестивалі брали виробники сільськогосподарської продукції. Даша і Паша Куриленки представляли СФГ «Росток». Вони вбралися у національний одяг, прикрасили свою локацію, нарізали шматочками кавуни, дині, пропонували куштувати і голосувати за найсмачніший зразок. Також вони пропонували варену кукурудзу. А ще Даша жартома поскаржилася, що їй ще ніколи не доводилося стільки нарізати, бо покупці бажали ласувати у компаніях, прямо на території проведення Фестивалю.

У Фестивалі мала брати участь Анна Глодан з села Осинове. Але 5 серпня у неї народився первісток. Тож продукцію бджільництва ( мед, цукерки, горіхи з медом в асортименті) рекламувала її мама Людмила Болото.

Великий павільйон «Всім мед!» влаштував Олександр Жадан. Представлені були мед, пилок, перга, воскові свічки, а також вулик для апітерапії з бджолами у ньому!

Поблизу кафе «Причал» була встановлена сцена і там, коли почало сутеніти розпочалося найцікавіше. Після офіційних привітань від Новопсковського селищного голови Вадима Гаєва та партнерів у проведенні Фестивалю, розпочалася неймовірна концертна програма, у якій брали участь талановиті вокалісти Новопсковщини, популярна молода співачка Е.К.А., столичний гурт «Оркестр гарного настрою», гриміла дискотека від DmitriyBelyi Dj, Nois. А завершенням гарного дня стало феєричне вогняне шоу, якого ще ніколи не бачила Новопсковщина.

З огляду на те, що Фестиваль мав декілька локацій, ми повернемося до розповіді про них у наступному числі газети.

Н.Кривошей

випуск інформаційного тижневика Новопсковщина від 22.08.2019

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь