Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

У НОВОПСКОВСЬКІЙ ГРОМАДІ ПАУЕРЛІФТИНГУ - БУТИ!

Дата: 09.10.2019 15:10
Кількість переглядів: 501

        Пауерліфтинг (англ. Powerlifting; power - «сила, міць» + lifting - «підняття») - силовий вид спорту, суть якого полягає в подоланні опору максимально важкої для спортсмена ваги.


Пауерліфтинг також називають силовим триборством. Пов'язано це з тим, що в якості змагальних дисциплін у нього входять три вправи (присідання зі штангою на спині (точніше на верхній частині лопаток), жим штанги лежачи на горизонтальній лаві і тяга штанги), які в сумі визначають кваліфікацію спортсмена.
У пауерліфтингу, на відміну від бодібілдингу, важливі силові показники, а не краса тіла. Але багато відомих бодібілдерів починали саме з пауерліфтингу або займалися обома видами спорту одночасно - Арнольд Шварценеггер, Ронні Коулмен, Франко Коломбо.
Пауерліфтинг виник з вправ, які важкоатлети використовували для збільшення результатів в основних рухах. Спочатку набір і порядок вправ відрізнялися від сучасних - крім звичних зараз присідань, жиму лежачи, станової тяги, пауерліфтинг включав згинання рук зі штангою стоячи (підйом на біцепс), сидячи, жим через голову і т. п. Ці «дивні», з точки зору важкої атлетики, вправи, на рубежі 40-50-х рр. XX ст. набули популярності на заході, почали проводитися змагання. А в 50-х - 60-х роках почав формуватися пауерліфтинг в сучасному вигляді. До середини 60-х років були визначені правила змагань і стали регулярно проводитися чемпіонати національного рівня.
У листопаді 1972 року була заснована Міжнародна Федерація пауерліфтингу (IPF), а через рік, в листопаді 1973 пройшов перший чемпіонат світу. У 1980 році в Лоуелл, штат Массачусетс, США жінки вперше взяли участь в чемпіонаті світу, а в 1989 IPF об'єднала чоловічий і жіночий чемпіонати.
Основною дисципліною в сучасному пауерліфтингу є триборство - присідання, жим і тяга. Регламент перейшов у спадок від важкої атлетики - в кожній вправі по три підходи, якщо у вправі вага не підкорилася ні разу, спортсмен вибуває зі змагань з триборства, але судді можуть дозволити спортсмену продовжити боротьбу за малі медалі в окремих вправах, якщо той сумлінно виконував свої підходи.
Єдиним представником Міжнародної Федерації пауерліфтингу (IPF) в Україні – є Національна федерація пауерліфтингу України (IPF), http://ukrpowerlifting.com/.
На сьогоднішній день в Новопсковській громаді існує один більш-менш повноцінний тренажерний зал.Тренувальний процес проходить у двох кімнатах загальною площею ≈ 50 м.кв. Спортивне обладнання підтримується у робочому стані власними силами спортсменів. Та незважаючи на всі недоліки кількість відвідувачів сягає до 20-25 осіб в день…
В минулому 2018 році активістами спортзалу до Новопсковської селищної ради був представлений та затверджений проект «Популяризація та розвиток Пауерліфтингу (силове триборство) серед молоді та дорослих Новопсковської ОТГ» і завдяки бюджетній програмі «Бюджет участі» спортсмени вже отримали більшу частину обладнання для пауерліфтингу на загальну сумму: 98 761 грн. 20 копійок. Серед обладнання: гумове покриття для підлоги; олімпійські блини; професійний гантельний ряд; два трансформери (лава + стійки для пауерліфтингу); лава універсальна, грифи для силових видів спорту.
Дана фінансова підтримка Новопсковської селищної ради виявилася першим вагомим кроком у розвитку пауерліфтингу як виду спорту. Другий крок - перед початком учбового 2019-2020 року Літвінов Валерій Анатолійович – Директор Новопсковського ДЮСШ запропонував внести зміни до статуту спортивної школи і ввести додаткові спортивні дисципліни. Таким чином у Новопсковській ДЮСШ почали діяти секції з армрестлінгу, гирьового спорту та пауерліфтингу.
Тож в даній статті, як додаток, анонсуємо набір хлопців, юнаків та дівчат від 13 до 16 років до новоспеченої секції «Пауерліфтинг». Тренер – викладач: Монастирський Роман Олександрович, (кандидат у майстри спорту України з класичного пауерліфтингу). Телефон: (066)121-3639.
На сьогодні браку в обладнанні практично не існує! Єдиний суттєвий недолік – мала площа залу, але це наш наступний виклик – нове контрольне завдання – нова рекордна вага яку ми також пліч о пліч подолаємо!
Пряма мова Монастирського Р.О. - «Шановні батьки, запрошую Вас та Ваших дітей відвідати нашу секцію. Пауерліфтинг (силове триборство) дуже серйозний, по справжньому чоловічій вид спорту… Але це не привід боятися важкої штанги, по перше, все починається практично з дерев’яних паличок, а по друге – подолання додаткового обтяжування, як аналогія в житті коли на вас давить тягар відповідальності та обов’язків і цей тягар незважаючи ні нащо ви мусите нести. З часом -2/3 роки, учорашні хлопці міцніють і загартовуються металом, вони виглядають на порядок мужнішими та сумліннішими за своїх однолітків, адже силове триборство розвиває не тільки м’язи, а й характер.
Окремо хочеться звернутися до батьків дітей з інвалідністю. Ваші дітлахи не мають змогу займатися ігровими видами спорту, такими як: футбол, волейбол, баскетбол, гандбол, легка атлетика та ін. Але вони здатні займатися пауерліфтингом і долати спортивні рубежі, яким можуть позаздрити цілком здорові люди…
Пауерліфтинг на даний момент не входить до олімпійських видів спорту, але він входить в параолімпійський рух. Спортсмени-пауерліфтери змагаються тільки в одній вправі – «жим лежачи». Так, наприклад у липні цього року, на Чемпіонаті Світу з Пара пауерліфтингу спортсмени-переможці у вагових категоріях 83/93кг демонстрували результати далеко за 200кг!
Впевнений, що варто спробувати - обмежені у фізичних можливостях, але не в прагненні перемагати!»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь