Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Висновок лікаря є обов'язковим для зарахування дитини до ДНЗ

Дата: 27.11.2019 16:54
Кількість переглядів: 2004

        До  відділу  освіти  Новопсковської  селищної  ради звернулися завідувачі дошкільних навчальних  закладів та батьки вихованців з  питання щодо  того,  що Комунальним некомерційним підприємством «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Новопсковської районної ради»  видаються  довідки  для зарахування дитини до дошкільного закладу без врахування вимог діючого законодавства, а саме без висновку  лікаря,  що  дитина  може відвідувати  дошкільний  навчальний  заклад.

Відповідно до частини 3 ст. 34 Закону України «Про дошкільну освіту» органи охорони здоров'я, заклади охорони здоров'я разом з органами управління освітою здійснюють контроль за дотриманням санітарного законодавства у закладах дошкільної освіти, щорічно забезпечують безоплатний медичний огляд дітей, моніторинг і корекцію стану їх здоров'я, несуть відповідальність за додержання санітарно-гігієнічних норм, проведення лікувально-профілактичних заходів у закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності.

Пунктом 6 розділу «Організаційно-правові засади діяльності дошкільного навчаль-ного закладу» Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 року № 305, зазначено, що прийом   дітей   до   дошкільного   навчального    закладу здійснюється  керівником  протягом  календарного  року на підставі заяви батьків або   осіб,  які їх замінюють,  медичної довідки про стан   здоров'я   дитини   з  висновком  лікаря,  що  дитина  може відвідувати  дошкільний  навчальний  заклад,  довідки  дільничного лікаря  про  епідеміологічне  оточення,  свідоцтва про народження.

            Згідно п.2  розділу XI «Вимоги до медичного обслуговування, оцінки стану здоров'я дітей» Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України 24.03.2016  № 234, при прийманні дитини до дошкільного навчального закладу обов’язково подається медична довідка про стан здоров'я дитини, яка заповнюється лікарем центру первинної медико-санітарної допомоги на кожну дитину у присутності батьків за формою № 026/о з висновком лікаря про те, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад.

            Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26.01.2018 № 157 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України» форму первинної облікової документації № 026/о визнано такою, що втратила чинність. МОЗ України надало роз’яснення від 29.03.2018 за № 111-01/89 Міністерству освіти і науки України щодо використання медичних форм для зарахування дітей до закладу дошкільної освіти. 24.04.2018 за № 111-01/123 МОЗ України надало нове роз’яснення Міністерству освіти і науки України  про те, яку медичну довідку потрібно надавати для зарахування дитини до дитсадка. Відповідний лист надійшов до МОН 25 квітня 2018, замість попереднього роз’яснення та був оприлюднений на сайті міністерства. Згідно з новим листом МОЗ відтепер для вступу дитини до дитсадка не потрібно надавати медичну довідку особливої форми – достатньо довідки від педіатра чи сімейного лікаря, в якого спостерігається дитина. У довідці зазначається: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання дитини; факт того, що дитина здорова і може відвідувати заклад дошкільної освіти.  Наразі дошкільні навчальні заклади керуються зазначеним листом при зарахуванні дітей до дитсадка.

            Відділ освіти Новопсковської селищної ради 07.10.2019 за № 819 звернувся до КНП «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Новопсковської районної ради» щодо вирішення вищезазначеного питання. Так, 10.10.2019 за № 1002 на електронну пошту Відділу освіти надійшов лист від  Комунального некомерційного підприємства «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Новопсковської районної ради» в якому ЦПМСД посилається на форму первинної облікової документації № 086-1/0 «Медична довідка (лікарський консультаційний висновок)» затверджену Міністерством охорони здоров’я України 14.02.2012 за №110  та продовжує надавати довідки без зазначення того, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти.

            Тому, 28.10.2019 за № 890 відділом освіти було направлено листа до Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України щодо надання додаткових роз’яснень того, які довідки повинні видавати для зарахування дітей до дошкільних навчальних закладів медичні заклади. Після отримання офіційної відповіді Відділ освіти Новопсковської селищної ради надасть роз’яснення завідувачам та батькам вихованців  дошкільних навчальних закладів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь