Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Краща практика Новопсковської ОТГ. Про що вона?

Дата: 04.12.2019 15:41
Кількість переглядів: 1864

Практика Новопсковської ОТГ «Створення умов для активізації та згуртування молоді Новопсковської ОТГ задля економічного розвитку громади» цього річ принесла перемогу в щорічному Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» від Міністерства розвитку громад та територій у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Багатьох хвилює питання: «Що ж такого особливого зробила Новопсковська громада?» Розповідаємо:

Короткий зміст практики. Впродовж 2017-2019 років в Новопсковській ОТГ вдалося створити оптимальні умови для активізації та згуртування молоді задля розбудови своєї громади, започаткування молодими людьми власного бізнесу (а це і сплата ними податків в бюджет громади). Одночасно з відбудовою приміщень, вдалося налагодити ефективний діалог між Новопсковською селищною радою й молоддю громади, залучити їх до формування сприятливого молодіжного середовища.

Передумови. Відсутня обізнаність і мотивація молоді громади до включення її в процеси розбудови громади. Не враховані потреби дітей і молоді органами влади, не комфортні умови для їх культурного розвитку й дозвілля. Місцева влада в повній мірі не володіла проблематикою молодіжного середовища, активна молодь не мала, де зібратися озвучити свої проблеми або просто корисно і змістовно провести вільний час. У власності Новопсковської селищної ради були вільні приміщення, які перебували в занедбаному стані, потребували ремонту.

Період впровадження практики – червень  2017 року - серпень 2019 року.

Опис практики. Новопсковська ОТГ Луганської області – перша створена в Україні об’єднана територіальна громада (дата створення - 13 липня 2015 року).  Перше, що зробили – провели зустрічі з громадськістю, опитування різних вікових та соціальних груп з визначення потреб і надання пропозицій до Стратегії, електронні консультації з громадськістю. Спільно з громадою, депутатами селищної ради при підтримці експертів Луганського регіонального відділення Асоціації Міст України та ООН-Жінки визначилися, в якому напрямку рухатися. В Стратегії розвитку Новопсковської ОТГ до 2025 року, прийнятій в 2016 році, одним із головних напрямків визначили – економічний розвиток громади, сприяння розвитку підприємницької діяльності.

Впродовж 2017-2018 років селищною радою створені особливі можливості для самореалізації молоді, а це і про комфортні умови для проведення різних навчальних тренінгів, в т.ч. з активізації молоді, започаткування ними власної справи, і про профорієнтаційні заходи для школярів.

Саме усвідомлення можливостей самореалізації у своїй громаді, на рідній землі стало поштовхом для часткового повернення фахівців-заробітчан з-за кордону (оскільки відстань до РФ 30 км, значна більшість молодих людей виїздить саме туди).

Проведені тренінги за підтримки грантодавців та партнерів Новопсковської ОТГ - ПРООН, USAID, Норвежської ради у справах біженців, регіонального відділення Асоціації міст України, місцевої Служби зайнятості дали свої результати.

Активні, цілеспрямовані представники молоді підготували проекти на грантові конкурси, виграли кошти на започаткування власної справи. Окрім того, вмотивовані молоді люди самотужки створюють власну справу. Про всіх талановитих земляків, які не побоялися викликів і створили власну справу, читайте за посиланням  - https://www.facebook.com/TalantKolyskaUA/?modal=admin_todo_tour.

При Новопсковській селищній раді створено консультативно-дорадчий орган – Молодіжну раду.  Цьому передувала робота селищної ради з ініціювання зборів молодіжних активістів, залучення їх до різноманітних культурно-дозвіллєвих заходів в громаді, обмін досвідом з передовими молодіжними радами України. 

Перше, що зробили члени Молодіжної ради - ініціювали опитування серед молоді, аби визначити пріоритети своєї роботи, прийняли участь в обговоренні щодо можливостей для молоді в процесі децентралізації та викликів з якими стикаються молоді люди, розвиваючи свої ініціативи на місцевому та регіональному рівні, організованому  National Youth Council of Ukraine - NYCUkraine.

 

Результати практики. Молодіжна рада при Новопсковській селищній раді працює активно над написанням проектів.

Школярі з Молодіжної ради ініціювали, підготували і єдині в Луганській області провели дитячі вибори Президента України #М18.

Осинівська молодь зі складу молодіжної ради підготували проект з промоції свого рідного села на  конкурс «Неймовірні села України». Проект з поміж 115 проектів увійшов 20-ку, однак до фіналу не потрапив.

Відеосюжет "Щасливий крейдяник" відзнятий молодіжною радою приніс перемогу у відео-конкурсі від USAID на тему «Чи знаєш ти свою громаду» серед молодого покоління об’єднаних територіальних громад та диплом І ступеня у категорії #РесурсиГромади.

Вуличний арт-фестиваль "ТомСойерFest" відбувається щороку за участі молоді і соціально відповідального бізнесу.

Молодіжна рада долучилася до створення антикорупційної стратегії в рамках пілотного в Україні проекту «Острівки доброчесності» від ПРООН та до впровадження проекту "Інтегроване просторове планування в ОТГ"   

Для ефективної комунікації між собою створено сторінку молодіжної ради у фейсбук - https://www.facebook.com/groups/258742058170870/, інстаграм - https://www.instagram.com/young_rada/?hl=uk, робочу групу у вайбері.

Молодіжна рада ініціювала проведення екологічної шкільної акції «Дульки_кулькам». За результатами роз’яснювальної роботи вдалося переконати випускників не засмічувати довкілля гелієвими кульками випускаючи в їх в небо задля хвилинної радості. 

Ініціювали створення петиції «Шкільні лінійки без чиновників», яка набрала необхідну кількість голосів, і депутати Новопсковської селищної ради на пленарному засіданні сесії одноголосно її підтримали.

Більш детальна інформація про проведену роботу ТУТ

 

P/S/ Коли подавали заявку, в якій розповідали про згуртування молоді, про їх активну життєву позицію, підприємницьку діяльність, креатив, "сяючі очі" та "гаряче серце" не знали, що вона принесе перемогу (все ж мріяли про те). Адже наші земляки - просто дуже люблять справу, якою займаються, надихають інших на постійний розвиток. І доводять усім скептикам - "Хочеш щось робити - так бери і роби!" 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь