Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

"Жахливий стан автомобільних доріг, які знаходяться у державній власності!" - депутати Новопсковської громади звернулися до Служби автомобільних доріг у Луганській області

Дата: 03.02.2020 15:54
Кількість переглядів: 2494

Фото без описуСьогодні, 3 лютого 2020 року, на пленарному засіданні чергової 76 сесії депутати Новопсковської селищної ради сьомого скликання затвердили текст звернення до Служби автомобільних доріг у Луганській області щодо жахливого стану автомобільних доріг, які знаходяться у державній власності:

 

"В Україні відбувається децентралізація. У квітні 2014 року Уряд схвалив основний концептуальний документ - Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Основними положеннями цієї Концепції, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.04.2014 № 333-р, є створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень; територіальна доступність, що передбачає надання послуг на території громади, де проживає особа.

 

Фото без описуСеред основних повноважень органів місцевого самоврядування базового рівня згідно Концепції є забезпечення:

- місцевого економічного розвитку (залучення інвестицій, розвиток підприємництва);

- розвитку місцевої інфраструктури, зокрема доріг, мереж водо-, тепло-, газо-, електропостачання і водовідведення, інформаційних мереж, об’єктів соціального та культурного призначення;

- благоустрою території;

- організації пасажирських перевезень на території громади;

- утримання вулиць і доріг у населених пунктах;Фото без опису

громадської безпеки;

- гасіння пожеж.

Згідно з рішеннями Новопсковської селищної ради Новопсковського району Луганської області (смт Новопсков) від 13.07.2015 №70/1, від 24.07.2018 № 47/14, від 31.07.2019 № 65/1, Осинівської сільської ради Новопсковського району Луганської області (села Осинове, Макартетине, Ікове, Хворостяне, Тев'яшеве) від 13.07.2015 № 83/1, Заайдарівської сільської ради Новопсковського району Луганської області (село Заайдарівка) від 24.07.2018 № 38/1 було утворено Новопсковську селищну об’єднану територіальну громаду із адміністративним центром у смт Новопскові.Фото без опису

Фото без опису

У 2016 році було затверджено Стратегію розвитку Новопсковської селищної об’єднаної територіальної громади до 2025 року. Серед основних її напрямів є розвиток інфраструктури та туризму.

На виконання рішень Уряду, Стратегії розвитку, задовольняючи потреби громадян, Новопсковською селищною радою вжито реальних кроків з покращення стану комунальних вулиць та доріг. Це поточні, капітальні ремонти доріг і тротуарів в смт Новопсков, с.Осинове, с.Макартетине, с.Ікове, с.Заайдарівка, грейдування, підсипка доріг без асфальтового покриття, а також, будівництво комунальної дороги по вул. Б.Хмельницького смт Новопсков у 2018 році.

Фото без опису

Існуючий стан автомобільних доріг, які знаходяться у державній власності не задовольняє потреби їх користувачів, є шкідливим для транспорту, небезпечним для життя та здоров’я учасників дорожнього руху. Особливе занепокоєння населення та депутатів Новопсковської селищної ради сьомого скликання викликає стан дільниць автомобільних доріг:

- Т 13-02 «КПП Танюшівка-Старобільськ-Бахмут» (дільниця: км 22+000 – км 53+800),

- Т 13-07 «Сватове-Новопсков-Мілове» (дільниця: км 66+210 – км 104+199),

які проходять через територію Новопсковської селищної територіальної громади Луганської області, обліковуються на балансі Служби автомобільних доріг у Луганській області та обслуговуються філією «Новопсковський райавтодор».

Фото без описуПопри те, що згідно ДСТУ 3587–97 «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану» покриття проїзної частини та інших елементів дороги повинні перевірятися організаціями, які їх експлуатують, навіть пересічному громадянину зрозуміло, що перелічені дільниці автомобільних доріг у вкрай аварійному стані і створюють небезпеку руху транспортних засобів, пішоходів та майну жителів громади. Капітальні ремонти не здійснювалися десятки років. Поточний ремонт проводився в недостатніх обсягах, із запізненням. Є випадки дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками, які сталися у зв’язку з несправністю дорожнього покриття. Оперативне реагування поліції, рятувальників та швидкої допомоги є неможливим. Водії спецтранспорту не мають змоги вчасно доставити до місця пригоди допомогу, рухаючись швидко, наражають своє життя, життя екіпажу і оточуючих на небезпеку. В смт Білокуракине знаходиться міжрегіональний ІТТ ГУНП в Луганській області до якого по автодорозі «Сватове-Новопсков-Мілове», через села Осинове і Макартетине пролягає маршрут спецтранспорту, який перевозить заарештованих. Несправність або перевертання такого авто можуть призвести до втечі правопорушників, які становлять реальну небезпеку для населення. Здійснення вантажних перевезень, в тому числі небезпечних: паливно-мастильні матеріали, газ, засоби захисту рослин, добрива тощо, ставить у пряму залежність безпеку громадян від якості дорожнього покриття. Постійні ремонти транспортних засобів, напруженість під час руху, неможливість дотримання Правил дорожнього руху сприяють зростанню кількості дорожньо-транспортних пригод, нелегальних «станцій технічного обслуговування» і, як наслідок, зростанню соціальної напруги.

Фото без описуКрім того, відновлення ділянок доріг до КПП «Танюшівка» та КПП «Просяне», які проходять через територію Новопсковської селищної територіальної громади (ділянки трас Т 13-02, Т 13-07, Т 13-14) сприятимуть додатковому надходженню сотень мільйонів гривень на рік до державного та обласного бюджетів від розмитнення товарів.

Станом на 1 січня 2020 року на території громади проживає  13 302 громадянина. Згідно статистичних даних рівень автомобілізації в Україні складає 202 автомобіля на 1000 громадян. Але статистичні дані не відображають реальне збільшення кількості автотранспорту, його ваги, а також щільності трафіку по дорогам, які не розраховані на такі навантаження і мають вади застарілих технологій. Руйнуються залишки покриття, основа доріг, фундаменти будинків, які розташовані практично відразу за смугами відводу. Обочини, які тепер виконують функцію самих автомобільних доріг, значно збільшились після грейдувань. Земля та залишки будівельних матеріалів не вивозяться, перетворюються літом в пил, а після опадів в багно.

Фото без описуЗгідно Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі, створено державний дорожній фонд для видатків на фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг загального користування, який формується, здебільшого, за рахунок акцизів на паливо.

Водії, які є фактичними платниками цих податків, не мають можливості повноцінно, комфортно користуватися автодорогами. Вони змушені виїжджати на зустрічні смуги, пересуватися обочинами та стихійними ґрунтовими дорогами чим наражають на небезпеку себе та інших учасників дорожнього руху.

Згідно ст. 4 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» одним з принципів місцевого самоврядування є поєднання місцевих і державних інтересів. Важко уявити сферу, де б інтереси держави і громади перепліталися настільки тісно. Від стану дороги залежать як міжнародне сполучення, так і перевезення дітей до школи. Позиція Уряду України в питанні будівництва і ремонту доріг дозволяє нам сподіватись на позитивне вирішення питання щодо покращення стану доріг державної власності на території Новопсковської ОТГ. Капітальний ремонт ділянки автодороги С131020, яка пролягає по вул. Новорозсошанській, смт Новопсков довів спроможність Укравтодору виконувати якісні роботи з покращення дорожньої інфраструктури.

З метою забезпечення виконання вимог законодавства та рішень центральних органів виконавчої влади з питань дорожнього руху і його безпеки, на виконання законів України «Про дорожній рух» та «Про автомобільні дороги», ми, депутати Новопсковської селищної ради сьомого скликання, звертаємось до Вас з проханням вирішити питання щодо капітального ремонту вищевказаних ділянок автомобільних доріг у 2020 році" - йдеться в зверненні депутатів Новопсковської селищної ради сьомого скликання.

Рішення оприлюднено на офіційному сайті селищної ради ТУТ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь