Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

«…Чи сміятися, чи плакати, чи вже лікувати декого?»

Дата: 07.04.2020 16:37
Кількість переглядів: 1809

Фото без описуВ першому квітневому випуску газети на першій її шпальті Едуард Чугай висміяв офіційне звернення депутатів Новопсковської селищної ради до депутатів Новопсковської районної ради щодо питання передачі КНП «Новопсковський центр ПМСД» у власність об’єднаної громади, перекрутивши відомий приклад народної мудрості, вклавши в нього геть інші змісти та сенси.

 

Тож, поговорімо про бузину й дядька: «На городі бузина, а в Києві дядько…» - під таким заголовком вийшла порція чергової маніпуляції думкою жителів Новопсковщини, читачів районної газети «Перемога» за авторством депутата районної ради, голови постійної комісії з соціального захисту, населення, охорони здоров’я, освіти, культури, молоді та спорту,  в.о. головного лікаря КНП «Новопсковський центр ПМСД» Е. Чугая.

 

Однак, все по порядку:

 

Маніпуляція №1 від Едуарда Чугая: «…Головною причиною занепаду КНП «Новопсковський Центр ПМСД» вважаю безвідповідальні, непродумані реформаторські кроки уряду країни, які і призвели до нинішньої катастрофічної ситуації медичної галузі в загальнодержавних масштабах…»

А як же бути з успішним прикладом зважених дій  Біловодської районної влади? Вона не перешкоджала децентралізації, сприяла утворенню ОТГ в межах всього району. Вона об’єдналася  і спрямувала всі свої знання, управлінський досвід  та енергію на проведення ефективної медичної  реформи на своїй території.

Чому ж тоді новопсковці їдуть до Біловодської лікарні?

Чому ж біловодські лікарі не клянуть  «непродумані реформаторські кроки уряду країни»? Чому головні лікарі не залякують біловодчан «катастрофічною ситуацією медичної галузі»?

 

Маніпуляція №2 від Едуарда Чугая: «Зниження рівня заробітних плат медичних працівників саме і є наслідком цієї реформи»

Тут, доречно буде згадати нещодавні слова Єгора Потоцького, керівника ГО «Моя Новопсковщина»:

«- Чому в нашому медичному закладі первинної ланки медицини (де працюють наші сімейні лікарі та педіатри) люди отримують таку малу зарплатню? Якщо там такі лікарі як Віра Подгерська чи Юля Бокало заробляють завдяки своїм деклараціям мільйон гривень на рік, а отримують 5 тис. гривень. І тут мені «випадково» потрапив на очі свіженький штатний розпис нашого КНП «Новопсковський центр первинної медико-санітарної допомоги Новопсковської районної ради».

В той час, коли кожен заклад шукає шляхи підвищення зарплатні лікарям, аби втримати їх у своєму закладі. У нас повний аут! Головний завгосп – дуже важлива посада, керівна (отримує не маленьку зарплатню) і це за умови що в них немає своєї будівлі, вони орендують у РТМО. І ось він керує головним механіком, електромонтером, мабуть адміністратором систем, та 8 водіями!!! Такі КНП, як наша, вже давно перейшли на договірні відносини та отримують послуги з ремонту електричних мереж, налагодження комп’ютерних систем чи ремонту сантехніки, ремонт та діагностика автомобілів, за фактом виведення їх з ладу, а не тримають штат працівників, на який щомісяця витрачається чималі кошти. Окрім того, в штаті є - технік з питань будівель, споруд, інженерних мереж та систем, 2 статиста, 4 бухгалтера з головним бухгалтером, 2 економісти, секретар керівника.

Ось так наші лікарі, які уклали декларації з населенням району, заробляючи чималі кошти для підприємства, сидять на майже мінімальній зарплатні, при цьому працюють безпосередньо з хворими людьми, обслуговуючи роздуті штати та своїх керівників…»

 

Від себе додам, що Старобільська лікарня вже «переманила» сімейного лікаря Оксану Трофименко. Там перше, що зробили – це оптимізували штат працівників, аби один сімейний лікар не утримував десятки штатних одиниць.

Нещодавно звільнилася й педіатр Юлія Бакало…

Молодим професійним лікаркам запропонували кращі умови роботи. В сусідніх районах змогли правильно зреагувати на виклики «такої страшної» медичної реформи, в Новопсковській районній раді знаходять час лише на пошук винних та «поливання брудом» голови та депутатів об’єднаної громади.

 

Маніпуляція №3 від Едуарда Чугая: «…Прогнозовані надходження від ОТГ до бюджету «нашого» підприємства повинні становити 1,5 млн.грн…»

Оскільки, цільове використання доходів, отриманих від сплати ПДФО, законодавчо не закріплено, Е.Чугай не вправі прогнозувати надходження від ОТГ до бюджету КНП «Новопсковський центр ПМСД».  Доречі, КНП «Новопсковський центр ПМСД» в 2019 році сплатило податку на доходи з фізичних осіб  1 771 779,45 грн. До бюджету ОТГ надійшло 60% від цієї суми – 1 063 067,67 грн.

 

Маніпуляція №4 від Едуарда Чугая:  «Відповідально чи безвідповідально ставиться Новопсковський селищний голова Гаєв до своєї участі у співфінансуванні медичних закладів, розташованих на території ОТГ?»

По перше, рішення про виділення коштів приймають депутати селищної ради, а не селищний голова одноосібно. Завжди перед пленарним засіданням сесії фінансові питання ретельно розглядає постійна комісія з питань планування фінансів, бюджету, соціально економічного розвитку, житлово-комунального господарства та комунальної власності Новопсковської селищної ради.

Я, як голова цієї постійної комісії, інформую по ФАПам: на бюджетній комісії ми розглядали листа в.о. директора КНП «Новопсковський Центр ПМСД» Е.Чугая (№77 від 16 січня 2020 року) про співфінансування первинної медицини, а саме виділення коштів на заробітну плату медичного працівника в п’яти ФАП/ФП та  оплату комунальних послуг та енергоносіїв на 11 місяців 2020 року. Обговоривши заявку,  комісією було прийнято рішення рекомендувати депутатам виділити кошти на забезпечення ФАП та ФП КНП «Новопсковський центр ПМСД» заробітною платою працівників (281,91 тис. грн.) та на забезпечення енергоносіями (92,3 тис. грн.). Це розрахували видатки на найближчі 5 місяців в межах наявних коштів з перспективою можливого дофінансування.   

Окрім того, за останні три роки в громаді капітально відремонтували та утеплили три будівлі ФАПів на загальну суму 1 млн 317 тис.грн. В розрізі це виглядає так: на 641,1 тис.грн на Макартетинський ФП, на 363 тис.грн – Іковський ФП, на 313,3 тис.грн – 2-Осинівський ФАП)

 

Маніпуляція №5  від Едуарда Чугая:  «Гаєв маніпулює цифрами про 6,4 млн грн. виділених первинці…»

В статті «Цифри - річ уперта. Хто і з якою метою маніпулює думками жителів Новопсковщини?»  https://novopskovrada.gov.ua/news/1584381281/  автори Микола Старцев і Світлана Корж детально розписали (розвінчуючи МІФ 2. "Кошти отримані від ПДФО громада залишала в себе, не допомагала району") скільки в 2017-2019 рр. від районних установ до бюджету громади надійшло ПДФО (це - 14 млн 545 тис. 771 грн) та скільки впродовж цього ж періоду з бюджету громади було спрямовано до районного бюджету  (13 млн 725,829 тис.грн). 

6,4 млн – це сума коштів спрямованих в 2017 році до районного бюджету (точніше - 6 млн 442,043 тис.грн) -  в даній статті не було жодного слова про спрямування цих коштів первинці.

 

Маніпуляція №6 від Едуарда Чугая:  «Відповідально чи безвідповідально Гаєв два роки тому обіцяв передати нову будівлю амбулаторії до КНП «Новопсковський Центр ПМСД», на будівництво якої витрачено понад 10 млн грн наших із вами податків?»

Будівлю амбулаторії будувало Управління капітального будівництва Луганської ОДА за кошти субвенції на розвиток сільської медицини та 10-відсоткового співфінансування з бюджету Новопсковської селищної територіальної громади (у 2018р. Новопсковською селищною радою було виділено на співфінансування 921,370 тис. грн, у 2019р. - 396,504 тис грн.).

11.11.2019р. - підписано акт приймання-передачі витрат на будівництво амбулаторії від замовника будівництва - Управління капітального будівництва Луганської ОДА та підрядника  ТОВ "СБК СТРОЙСЕРВІС".

22.11.2019р. – депутати Новопсковської селищної ради прийняли рішення «Про приймання витрат по об’єкту «Будівництво Новопсковської амбулаторії  загальної практики - сімейної медицини за адресою: вул. Українська, смт Новопсков, Новопсковський район, Луганська область».

16.12.2019р. – підписали акт введення в експлуатацію будівлі амбулаторії..

24.12.2019р. – замовили й виготовили технічний паспорт на будівлю амбулаторії.

28.01.2020р. – внесено будівлю амбулаторії, як об’єкт комунальної власності до державного реєстру.

 

Маніпуляція №7 від Едуарда Чугая:   «На мій погляд, це дуже небезпечні ігри, коли політичні амбіції однієї людини здатні зруйнувати всю систему надання первинної медичної допомоги населенню району. Відповідальні чи безвідповідальні дії Новопсковського селищного голови – вирішувати вам, шановні читачі.»

Я, як депутат селищної ради, з упевненістю стверджую, що в Новопсковського селищного голови Вадима Гаєва не були помічені політичні амбіції: він не перерізав жодної стрічки, він не є членом жодної політичної сили, жодної копійки не було витрачено на замовні статті або відео для самопіару. Навпаки, здійснюється спільна робота депутатського корпусу і голови громади  над покращенням умов проживання в Новопсковській  громаді.

Система надання первинної медичної допомоги населенню району зруйнована через неефективне управління нею. А пошук відповідальних чи невідповідальних виглядає як перекладання створених проблем «із хворої голови на здорову».

 

При підготовці та затвердженні звернення депутатів Новопсковської селищної ради до депутатів районної ради ми керувалися інтересами мешканців всього району. Оскільки переконані, що кращий розвиток первинки буде в ОТГ, ніж в районній раді. При створення двох об’єднаних громад можна буде укласти міжмуніципальні договори. І жителі Білолуцької громади будуть обслуговуватися так, як і обслуговувалися - в тих же  сімейних лікарів. 

 

Євдокія Олійник, депутат Новопсковської селищної ради,

голова постійної комісії

з питань планування фінансів, бюджету,

соціально економічного розвитку,

житлово-комунального господарства

та комунальної власності

Новопсковської селищної ради

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь