Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Досудова доповідь в пробації

Дата: 29.04.2020 15:54
Кількість переглядів: 1243

Фото без опису

      В умовах дотримання плану євроінтеграції та розвитку правової системи, в нашій державі виникла потреба в запровадженні дієвого механізму перевиховання засуджених осіб і встановлення державного нагляду за їх поведінкою.

        Так, на виконання цього, 05.02.2015 року був прийнятий Закон України «Про пробацію», а 08.10.2016 року набрали чинності зміни до кримінально-процесуального кодексу України, передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань», якими, зокрема, представника персоналу органу пробації віднесено до учасників судового провадження та запроваджено інститут досудової доповіді.

       Відповідно до зазначеного вище закону, хочу привернути Вашу увагу саме до інституту досудової доповіді.   

        Статтею 314-1 Кримінально-процесуального кодексу України регламентовано, що з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також прийняття судового рішення про міру покарання, представник уповноваженого органу з питань пробації складає досудову доповідь за ухвалою суду.

      Цікаво, для чого взагалі потрібна досудова доповідь? Які її переваги та взагалі, чим це передбачено, запитаєте Ви?  

       Наказом Міністерства юстиції України від 27.01.2017 року № 200/5 затверджено Порядок складення досудової доповіді, яким, зокрема, визначено, що досудова доповідь про обвинуваченого повинна містити соціально-психологічну характеристику обвинуваченого, оцінку ризику вчинення повторного правопорушення, а також висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк.

      Насамперед, досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин. Важливо звернути увагу на те, що досудова доповідь не може використовуватися у кримінальному провадженні, як доказ винуватості (та невинуватості) обвинуваченого у вчиненні злочину.

     Працівник пробації є незалежною, неупередженою особою, яка надає суду необхідну інформацію про обвинуваченого. Для цього він за допомогою спеціальної методики проводить дослідження соціального оточення обвинуваченого, його психологічної характеристики, аби з’ясувати обставини, що могли створити умови для вчинення злочину (так звані фактори ризику). Представник органу пробації з’ясовує кримінальну історію особи, її сімейний стан та відносини у сім’ї, житлові умови, дані про роботу, фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я.

     Розглянемо, які права має обвинувачена особа,  щодо якої готується досудова доповідь.

     Звичайно, у обвинуваченої особи також є права, які полягають в участі у складанні досудової доповіді. Надаючи необхідну достовірну інформацію представникам органу пробації, особа надає зауваження та уточнення до неї, отримує інформацію про можливу допомогу і консультації, отримує роз’яснення щодо порядку підготовки та використання досудової доповіді. Якщо особі не зрозуміло, для чого складається досудова доповідь, вона має якомога раніше звернутись до працівників пробації за додатковими роз’ясненнями, перш ніж приймати рішення про відмову від участі у її складанні.

     Відмова від участі у складанні досудової доповіді є правом особи на будь-якому етапі її складання, але відмова не скасовує складання цього документу. Якщо обвинувачений не бажає надавати працівнику пробації інформацію про себе, то така інформація буде отримуватися з інших джерел. Відмовою у складанні досудової доповіді також може вважатися неприбуття за викликом до органу пробації без поважної на те причини.

      Протягом 2019 року та у першому кварталі 2020 року Новопсковським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Луганській області на виконання відповідних ухвал суду підготовлено 84 досудових доповідей. На підставі проведеної оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення, щодо 57 обвинувачених осіб уповноваженим органом з питань пробації складено висновок про можливість виправлення правопорушника без позбавлення або обмеження волі.

       Таким чином, досудова доповідь зосереджує увагу, насамперед, на особистості правопорушника, його проблемах і потребах, відображаючи відомості про фактори, що обумовили вчинення ним кримінального правопорушення та його поведінку в цілому, а також варіанти його виправлення.

 

Начальник Новопсковського

районного сектору з питань пробації

В. Скребцова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь