Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Запрошуємо жителів громади на консультації щодо підготовки проєктів на Бюджет участі-2021

Дата: 10.08.2020 14:14
Кількість переглядів: 1238

Від сьогодні стартував офіційний прийом проєктів на Бюджет участі-2021. Ми розуміємо, що не всі жителі громади володіють детальною інформацією про критерії цьогорічних заявок, про важливість збору підписів на підтримку свого проєкту, про відсоток співфінансування тощо. Тому впродовж цього тижня відбудуться виїзні консультації від фахівців. 

Перша  така консультація відбудеться 12 серпня 2020 року о 16.00 год. на вході до парку Айдар в смт Новопсков. Цього ж дня Ви можете відвідати презентацію результатів оцінювання рівня ефективності та прозорості використання публічних коштів в закладах освіти. Почнеться вона о 13.00 год. в глядацькій залі КЗ «Центр культури, дозвілля, туризму і спорту Новопсковської селищної ради» (смт Новопсков, вул. Шкільна, 15б).

14 серпня  у кожному із старостинських округів фахівці бюджетного відділу селищної ради проведуть консультації громадян щодо підготовки проектів на Бюджет участі-2021:

о 09.00 год. - с. Заайдарівка (парк в центрі села, одразу за Меморіалом) 

о 10.00 год.  - с. Осинове (у місці масового відпочинку населення, що знаходиться поруч з ДНЗ «Ромашка») 

о 11.30 год.  - с. Макартетине (фойє сільського клубу).

Нагадаємо, що Бюджет участі - це один із найкращих інструментів прямої демократії, за допомогою якого мешканці громади дійсно залучаються до розподілу частини місцевого бюджету. Тобто це можливість для кожного жителя створити власний проект для покращення якості життя у населеному пункті та/або голосування за вже запропоновані іншими авторами проекти.

Отже, будь-який житель громади може подати проект, пов’язаний з покращенням життя, взяти участь у конкурсі, перемогти та спостерігати за тим, як саме його проект будуть реалізовувати в рамках бюджету, прийнятого на відповідний рік.

Щоб реалізувати проект у рамках бюджету участі, необхідно чітко обрати об’єкт, який можна змінити на краще. Об’єкт має бути цікавим для більшості жителів громади й не викликати супротиву. Тобто ідея проекту повинна бути реалістичною, адже місцевий бюджет завжди обмежений.

Важливим є те, щоб ініціювала ідею не одна людина (хоча за практикою може бути й таке), а група відповідальних громадян, які вболівають за свій об’єкт чи ініціативу. Як варіант, це може бути спільний проект, але подавати його може уповноважена особа від їх імені.

Після підготовки проекту автор має довести мешканцям громади його корисність. Тобто автор має переконати їх підтримати його ініціативу на голосуванні. Для цього важливо донести до жителів громади максимальну конкретику проекту, щоб останні чітко побачили результат від його реалізації. Найкращим варіантом цього є візуалізація задуманого проекту (макет, малюнок, ескіз, графік, презентація тощо).

Крім того, найголовнішим у бюджеті участі є довіра жителів громади та автора проекту до місцевої влади, яка реалізовуватиме проекти-переможці після голосування.

Цьогоріч депутатами селищної ради визначено такий перелік напрямків проектів:

  • Безпека та громадський порядок (заходи, спрямовані на посилення громадського порядку, безпеку громадян. Наприклад, запровадження системи відеоспостереження, встановлення сферичних дорожніх знаків на небезпечних ділянках дороги тощо);
  • Благоустрій та інфраструктура (облаштування велосипедних доріжок, паркувальних місць тощо)
  • Соціальний захист (забезпечення вільного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів, закладів, тощо або безбар'єрний доступ осіб з інвалідністю для відвідування спортивних майданчиків, архітектурних приміщень, будівель тощо)
  • Зелені зони (проєкти, які пов'язані з парками та рекреаційними зонами)

Наголосимо, що за світовим досвідом у голосуванні повинні брати участь не депутати чи представники місцевої влади, а виключно мешканці громади.

 

Кожен учасник перелічених заходів гарантовано отримує друковану брошуру «Бюджет для громадян»,  підготовлену в рамках співпраці громади з міжнародною програмою «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині (ДІЄМО)»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь