Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

З 1 вересня Держпраці відновлює трудові перевірки щодо неоформлених працівників та зарплат «в конвертах»

Дата: 02.09.2020 11:27
Кількість переглядів: 1509

Фото без описуЯкщо ви працюєте й отримуєте заробітну плату в конверті або у вас є підозри, що вашу працю використовують не законно, з метою захисту свої прав звертайтеся із заявою про порушення законодавства про працю до спеціаліста-інспектора з праці відділу соціального захисту населення Новопсковської селищної ради Михайліченко Олесі Петрівни за адресою: смт Новопсков, вул. Шкільна, буд . 3, кабінет №7. Довідки за тел. 2-18-40, 0664407455.

В квітні 2020 року інспектор з праці розпочала на території Новопсковської ОТГ інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.  Інформаційні відвідування суб’єктів господарювання триватимуть відповідно до затвердженого графіку до кінця 2020 року. Вже охоплено 60% суб’єктів господарювання з цього графіка. Роботодавці, які здійснюють діяльність у сферах торгівлі, сільського господарства, тимчасового розміщення й організації харчування, будівництва, надання послуг, транспорту ознайомлюються із вимогами законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин та своєчасної виплати заробітної плати.  Крім того, фізичні осіби – підприємці інформуються про відповідальність за фактичний допуск працівника до роботи без укладення з ним трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

Фото без описуЗ 1 вересня 2020 року Держпраця запланувала проведення інспекційної кампанії, під час якої будуть здійснюватися заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Заходами контролю будуть охоплені суб’єкти господарювання, у яких за результатами інформаційної кампанії встановлена невідповідність фактичної кількості працівників даним Реєстру застрахованих осіб та у яких відсутня позитивна динаміка працевлаштування.

Податківці нагадують керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Повідомлення може подаватися такими способами:

  • засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  • на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Форму повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413.

Особливу увагу роботодавців звернули на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена фінансова, адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

Зокрема, за неподання повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників до податкових інспекцій, передбачена фінансова  відповідальність у вигляді штрафу в розмірі однієї мінімальної заробітної плати (ст. 265 КЗпП).

Варто наголосити, що чинне законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками.

Кримінальна відповідальність: штраф від 34 до 85 тис. грн, позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, виправні роботи на строк до двох років, арешт до 6 місяців.

Адміністративна відповідальність: штраф від 8,5 до 34 тис. грн.

Фінансова відповідальність: штраф від 47 230 грн. до 141 690 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь