Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Обережно тонкий лід

Дата: 16.01.2018 16:24
Кількість переглядів: 734

Фото без опису

Рятувальники провели рейд тонкою кригою та закликають жителів громади бути обережними.

Щойно водойми скувало кригою, одразу активізувались відпочиваючі та любителі підлідного лову. Тож аби не трапилося біди працівники Новопсковського МРВ ГУ ДСНС України у Луганській області вирушають до водойм, щоб застерегти рибалок та жителів району від необдуманих вчинків та нагадати правила безпеки на льоду.

Так, 16 січня 2018 року рятувальники здійснили рейд по річці Айдар в смт Новопсков. В ході рейду рятувальники нагадали громадянам основні правила безпечної риболовлі, розповіли як перевірити міцність і товщину льоду за кольором чи з допомогою підручних засобів і як цього робити категорично не можна. Також працівники Новопсковського МРВ ГУ ДСНС України у Луганській області розповіли відпочиваючим на льоду правила порятунку людини яка провалилася під кригу та нагадали за яким номером потрібно телефонувати якщо все таки трапилася біда.
Фото без опису Впродовж рейду рятувальники закликали громадян дотримуватися правил безпеки та у разі недостатньої товщини льоду не випробовувати долю й не виходити на кригу взагалі. На останок кожному вручили застерігаючі листівки й пам`ятки. Також профілактичні листівки було розміщенно на інформаційних стендах селища.

 

Новопсковський МРВ ГУ ДСНС України  у Луганській області закликає громадян бути обачними та не виходити на тонку кригу водойм. Це надзвичайно небезпечно! Для того аби не трапилося нещастя, слід пам'ятати:

виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см. Міцний лід має зазвичай синюватий або зеленкуватий відтінок. Лід білого або жовтуватого кольору не такий міцний. Тонкий лід трапляється біля берега, заростей очерету та під снігом. Будьте обережні, у таких місцях можна провалитися! Міцність льоду слід перевіряти палицею, але ні в якому разі не ногою.

Під час перебування на льоду візьміть з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду, якщо лід почав тріщати та з'явилися характерні тріщини - негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду.

           У випадку, якщо Ви все ж провалились то необхідно:

- не піддаватись паніці, утримуватися на плаву, уникаючи занурення з головою;

- намагайтесь вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;

- намагайтесь якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

- вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік - звідки Ви прийшли, де міць льоду вже відома.

  

Якщо у Вас на очах людина провалилась під лід:

- крикніть, що Ви йдете на допомогу;

- наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;

- підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру;

- не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, вірьовку, санчата чи щось подібне і витягніть його на лід;

- витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь назад.

     Людині, яка надає допомогу потерпілому, не потрібно зразу бігти до нього, бо також можна провалитися. Допомогти можна, подавши з безпечного місця жердину, пасок, гілку, мотузку чи шарф. Іноді, щоб це зробити, треба ближче підібратися до потерпілого. У такому разі потрібно прив'язатися мотузкою до дерева чи іншої міцної опори, лягти на лід і обережно просуватися до ополонки.

       Пам'ятайте, дотримання елементарних правил безпечної поведінки допоможе вам зберегти своє життя і життя людей, які знаходяться поруч з вами. Не забувайте роз'яснювати ці правила дітям.

 

Інспектор ППП-77 ГУ ДСНС

 України у Луганській області                                        К.В. Дубовий


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь