Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Відзначили 380-річчя з дня заснування

Дата: 04.10.2017 16:54
Кількість переглядів: 746

День «народження» села Осинове, та неабиякий, а 380 років з дня утворення, відзначили у суботу, 30 вересня. Так вийшло, що цього дня православні згадували святих Віру, Надію, Любов та їхню матінку Софію; берегині книжкових багатств відзначали своє професійне свято - Всеукраїнський день бібліотек; вчителі приймали вітання напередодні Дня працівників освіти (перша неділя жовтня, а саме 1-го жовтня); аматори самодіяльного мистецтва взяли участь у районному фестивалі «Новопсковська слобода»; молодь змагалася у спритності та майстерності на спортивних майданчиках. Тож день вийшов вельми насиченим.

Всіх присутніх привітала секретар Новопсковської селищної ради Тетяна Гречана, яка наголосила, що цього дня свято не просто Осинове, а одного з сіл Новопсковської територіальної громади. Побажала усіляких гараздів та гарного відпочинку.

Літня сцена СВОК «Слобожанський» вкотре стала в нагоді для проведення масових розважальних заходів. Спочатку її господарями стали самодіяльні артисти, а почесне журі уважно спостерігало за виступами, занотовуючи, щоб потім висловити свої побажання, зауваження і рекомендації.

Деякі з глядачів пильнували, що відбувається на сцені, і підтримували земляків оплесками. Деяким подобалося під спів роздивлятися експонати виставок. Краєзнавець Олександр Чорнуха, який опікується музеєм старожитностей села Осинове, підготував виставку з фото видатних людей – уродженців села Осинове, а також унікальних фотознімків з історії села, історичних подій, фотокарток з старовинних сімейних альбомів осинівців.

Працівники ДНЗ «Ромашка» оформили свій куточок дитячими фотографіями з різних заходів, що проводяться у садочку, склали «Святкове меню», напекли неймовірних смаколиків (рум’яні їжачки з грибочками), прикрасили все те свіжими полуницями та калиною.

Найбільшою була творча виставка осинівчан, підготовлена завідувачками сільських бібліотек Лілією Хорошевською та Тетяною Горбенко. На ній були представлені неймовірні вишиті картини Олени Гречко, Дарії Харченко, Олександра Гречка (талановитого юнака), жіночі прикраси з бісеру, намистинок, штучного та натурального каміння Альони Омельченко, сувеніри з бісеру Тетяни Юшиної, ляльки-мотанки Тетяни Баштової, вишиті ікони, вироби з тканини та стрічок Ольги Бушлі, вишиті рушники та картини Антоніни Дурнєвої, неймовірні рушники Ольги Сухоради, лагідні та ніжні вишивки Ірини Білянської, творчі роботи Дарини Лифар, Наталії Федоренко, Наталії Турпітко, плетені ляльки Інни Мамченко, живопис Надії Каюкової, вишивки Віталія Латиніна. Увагу присутніх привернула кована з заліза троянда, яку надав на виставку Микола Птушко.

Виставка робіт вчителів та учнів Осинівської ЗОШ №2 вражала різномаїттям. Прекрасні квіткові композиції «Квітуча країна – моя Україна»; гастрономічні витребеньки (квіти з свіжих овочів); цілі композиції з гарбузів і всередині цих «королів городів»; вироби з природного матеріалу, дерев’яні моделі літаків, різьблення, інші предмети дитячої та дорослої творчості.

Осинівська ЗОШ №1 зробила акцент на своїх навчальних та спортивних досягненнях. На виставці було чимало грамот, альбомів, фото учнів, якими школа пишається, розповіді про шанованих педагогів, які «сіяли розумне та вічне» у стінах навчального закладу, творчі роботи школяриків.

Виступами учасників фестивалю «Новопсковська слобода» концертна програма не закінчилася. Місцеві аматори не полишали сцену, аж поки не стемніло. Також подарунком для всіх став виступ гостей – вокального ансамблю «Щебетушки» Булавинівського сільського будинку культури, під керівництвом Світлани Толстухової.

 

Сільський староста Микола Хіміч привітав односельців з Днем села. Зокрема, він сказав: «Вітаю нашим смачним короваєм, який пахне медом, сонцем, рясними дощами і щедрими врожаями. З великою повагою до кожного з вас, звертаюся у цей святковий день. Низький уклін вам і велика шана за самовіддану працю, за любов до рідної землі, за посильний внесок у розвиток села. День села – це свято, яке єднає нас усіх, пов’язуючи минуле, сьогодення та майбутнє. Історія кожного села є часткою історії нашої країни. Осинівська земля явила світу успішних людей в науці, культурі, спорті. Бережімо славні традиції та звичаї, примножуємо здобутки нашого села на радість дітям та онукам нашим, бо село – невичерпна криниця нашого родоводу». Староста віддав коровай дівчатам, які його нарізали на шматочки і пригостили всіх, хто був на галявині перед сценою.

Також М.Хіміч повідомив присутнім, що громада вітає Подяками директора СВОК «Слобожанський» Миколу Олексійовича Романченка, сільгоспвиробника Івана Васильовича Зеленського, СТОВ АФ «Закотненська», родину Татарченків, директорів та завідувачів шкіл, бібліотек, дитсадка «Ромашка» за вагому матеріальну підтримку, активну участь у духовному розвитку села, активну громадянську позицію… Також на сцені були вручені медалі спортсменам, які цього дня перемогли у товариських, але відповідальних спортивних баталіях. На медалях було вигравірувано «Осинове – 380 років».

З огляду на те, що температура повітря була досить низькою, присутні з задоволенням скористалися запрошенням покуштувати гарячий куліш. Працівниця селищної ради, педагог за освітою, Валентина Іванівна Петрова разом з помічницею Галиною Бондаренко зварили чотири казани кулішу, а це майже 120 літрів. Валентина Іванівна готує куліші під час масових заходів вже протягом шістнадцяти років, і вони завжди виходять у неї дуже смачні. Це говорили всі без винятку і щиро від душі хвалили її золоті руки. Пригощали всіх безкоштовно, про інгрідієнти до страви і посуд подбала селищна рада, а від СВОК «Слобожанський» надали м’ясо.

Передбачаючи, що дітям лише концертної програми буде недостатньо, організатори продумали веселі конкурси. Поділивши дітей на дві команди, кілька таких провела волонтер з Осинове Ольга Хорошевська. Учасники ще й заохочувальні призи отримали (альбоми, фломастери). Інструктор по спорту на громадських засадах Олександр Олексійович Логвиненко приніс з дому гру свого онука «Дартс» і протягом кількох годин займав маленьких стрілків захоплюючим заняттям.

Змагання з армрестлінгу та підйому 16-кілограмової гирі теж знайшли охочих. Для них також були втішні призи. Розважило присутніх і перетягування канату. Спочатку більш старші напружили м’язи, а потім і малеча спробувала свої сили.

Окрасою свята став знак «Я люблю Осинове», який виготовив осинівський депутат Новопсковської селищної ради Віталій Каруна.

Свято вийшло гарне, на ньому кожен, в залежності від своїх уподобань, міг знайти щось цікаве і корисне. А ще – це сімейний відпочинок, який гуртує родину. Також такі заходи гуртують громаду.

 

 

«Новопсковщина», №40


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь