Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Збережіть зарахування до бюджетів місцевого самоврядування 13,44 % акцизного податку на пальне

Дата: 14.12.2020 09:16
Кількість переглядів: 640

Відкрите колективне звернення

жителів першої створеної в Україні об’єднаної територіальної громади  Новопсковської ОТГ Луганської області до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голів депутатських фракцій та груп

 

Ми занепокоєні тим, що у нещодавно прийнятих Верховною Радою України законах про підтримку підприємців на 2021 рік така підтримка передбачена за рахунок коштів місцевих бюджетів. Зокрема, з наступного року припиняється зарахування до місцевих бюджетів частини (13,44%) акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального. Це спричинить загрозу втрати державою  ефективного інструменту боротьби з тінізацією у сфері обігу пального. Внаслідок такого рішення Новопсковська об’єднана територіальна громада Луганської області втратить близько 1,5 млн гривень!

І це реальні цифри! Станом на 11.12.2020 року фактичні надходження до  бюджету Новопсковської ОТГ склали 1 млн 375 тис. грн. З них: 305 313,66 грн - акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) пальне та 1 070 624,95 грн – акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) пальне.

Відрахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів було запроваджене у 2015 році як компенсація за зменшення надходжень від  ПДФО з 75% до 60%, скасування субвенції на комунальне дорожнє господарство, низки інших податкових платежів. Місцевий акциз з пального для громад – це суттєвий фінансовий ресурс на розвиток: соціальна інфраструктура, місцеві дороги, освітні та медичні заклади, спортивні та дитячі майданчики.

Окрім того, суттєвим навантаженням на бюджет Новопсковської ОТГ стало фінансування харчування  в школах та дитячих садках всіх дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Так, в бюджеті Новопсковської ОТГ у 2021 рік потрібно виділити на це понад 6 млн грн.

Скасування місцевого акцизу на пальне призведе до критичних соціальних наслідків для населення України. Громади втратять надійне джерело надходжень до місцевих бюджетів у часи економічної кризи, спричиненої пандемією і, як результат, можливість утримувати заклади освіти та охорони здоров’я; фінансувати зарплати вчителів, вихователів, лікарів; здійснювати закупівлі медикаментів та медичного устаткування, необхідних сьогодні для допомоги хворим на COVID-19.

Від імені кожного жителя першої створеної в Україні об’єднаної територіальної громади Новопсковської ОТГ Луганської області закликаю Президента України, Голову Верховної Ради України, Голів депутатських фракцій та груп підтримати збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44 % акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального. Переконаний, що це дозволить не допустити зростання дефіциту місцевих бюджетів та сприятиме забезпеченню фінансової спроможності місцевого самоврядування як здобутку децентралізації.

 

Вадим ГАЄВ, Новопсковський селищний голова, член правління Асоціації міст України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь