Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Вичерпно про харчування в школах Новопсковської громади

Дата: 04.02.2021 16:49
Кількість переглядів: 713

В Новопсковській громаді 1,7 млн грн витратили на обладнання шкільних харчоблоків для забезпечення вимог НАССР (2018 р. – 1 млн 178, 3 тис. грн, 2019 р. – понад 140 тис. грн, 2020 р. – понад 350 тис. грн).

Фото без описуЗа ці кошти було придбано витяжне обладнання, холодильники, м’ясорубки, спеціалізовані меблі (столи, шафи, ванни мийні тощо), плити електричні, мийки, електричні сковороди, шафи пекарські, посудомийне обладнання, тістоміс, овочерізка, хліборізка, стелажі виробничі, набори посуду (тарілки, чашки, ложки, пательні, каструлі тощо); встановлено систему очищення води в Осинівському ЗЗСО №2 І-ІІ ступенів.

 

На 613,8 тис. грн капітально відремонтували санітарні приміщення, в тому числі рукомийники перед входами до обідніх залів, встановили бойлери, щоб діти мили руки теплою водою.

 

Фото без опису1 257 учні отримують безкоштовне гаряче харчування.

З них: учні 1-4 класів – 852  та діти пільгових категорій – 405.

В школах громади працює 18 кухарів та 10 підсобних робітників.

16 гривень становить вартість харчування одного школяра у 2021 році.

На харчування учнів з бюджету громади в 2020 році було виділено 690,9 тис. грн, на 2021 рік заплановано 3 млн 672,6 тис. грн (цей розрахунок зроблений був відповідно кількості учнів в усіх 13 школах громади за орієнтовної відвідуваності 80%)

 

З початку 2021 року, як і минулого року, всі заклади освіти громади безперебійно забезпечувалися продуктами харчування, в тому числі й м'ясом та молочними продуктами. За виключенням двох днів в січні 2021р. (одразу після виходу дітей з карантину)  не було постачання м’яса. Це відбулося через технічні причини постачальника – переможця тендеру.

 

Фото без описуЗважаючи на карантинні обмеження, в деяких закладах, включаючи опорний, є можливість організувати харчування тільки для учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій. Адже відстань між столами збільшилась, щоб зберегти дистанцію; замість шести учнів за столом — не більше чотирьох. Одночасно в обідній залі опорного закладу можливо розмістити по 120 учнів за один раз (після 3,4,5 уроків).

 

Із 1 січня 2021 року в закладах загальної середньої освіти діють нові норми організації харчування відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я № 2205. Щоб діти харчувалися здоровою їжею вперше за останні 20 років на законодавчому рівні змінено підходи до організації харчування школярів, особливо дітей з особливими дієтичними потребами, такими як цукровий діабет, непереносимість глютену, лактози тощо. Заборонено закуповувати і продавати в закладах технологічно оброблені м’ясні та рибні страви (сосиски, ковбаси, заморожені напівфабрикати та інш,), енергетичні напої та каву. Передбачено також ряд обмежень щодо наявності в стравах солі, цукру і жиру з урахуванням сучасних вимог здорового харчування. Також визначаються  основні групи продуктів, які обов’язково мають бути в раціоні дитини, та вимоги до цих продуктів. Приміром, принаймні раз на тиждень для учнів має готуватися риба. А фрукти та ягоди подаються без додавання цукру та підсолоджувачів.

Зміни торкнулися і гігієнічних вимог до харчоблоків, персоналу та способів транспортування продуктів, яких раніше не було. Тепер нарешті посилено контроль за якістю продуктів. Це знизить ризик постачання до шкільних їдалень небезпечних і неякісних продуктів.

Зараз школи громади, як і по всій Україні, проходять процедуру затвердження   двотижневого меню.  Після того, як кожна школа отримає затверджене меню, з ним мають ознайомити батьків учнів.  Держпродспоживслужбою проводяться консультації зі школами щодо впровадження нового санрегламенту. Запрошують фахівців з організації харчування, директорів шкіл. Через карантинні обмеження впровадження санрегламенту дещо уповільнюється.

Разом з тим в Україні спеціальна робоча група розробляє типове двотижневе меню для всіх українських шкіл. До складу робочої групи, яка розробляє типове меню для шкіл, увійшли представники Міністерства охорони здоров’я, дієтологи та ендокринологи, відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко, який ще в 2017 році він започаткував соціальний проєкт CultFood, мета якого – поліпшити культуру харчування в Україні. В рамках цього проєкту, діє напрямок Нового шкільного харчування і виданий рецептурний збірник зі 110 новими стравами для шкільних їдалень. Орієнтовно типові меню для шкіл презентують наприкінці лютого.

Слід зауважити, що за дотриманням оновлених правил харчування в усіх українських школах слідкуватиме Держпродспоживслужба.

  Відділ освіти Новопсковської селищної ради

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь