Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Фінансова грамотність – прямий шлях до успіху і самодостатності

Дата: 16.02.2021 13:43
Кількість переглядів: 2002

Фото без описуФінансова грамотність – це сукупність знань, умінь та навичок, потрібних для прийняття відповідальних економічних та фінансових рішень та вжиття заходів із належним рівнем компетентності.                                                                                          

Володіння фінансовою грамотністю допомагає домогтися фінансового благополуччя і зберегти його протягом усього життя. При наявності таких знань людина не існує від зарплати до зарплати, а позики оформляє тільки тоді, коли впевнений, що у майбутньому така дія принесе йому дохід.                                                                           Фінансово грамотні люди не панікують навіть при настанні криз, так як у них завжди є фінансова подушка безпеки, яка дозволяє впоратися з форс-мажорними ситуаціями.                                                                                                                                                    

У сучасному суспільстві навчання фінансової грамотності має величезне значення. Важливо пам’ятати: гроші люблять рахунок. Це не означає, що необхідно перераховувати готівку. Кожна людина повинна грамотно розподіляти одержуваний дохід, а також планувати всі витрати.                                                           

Фінансова грамотність має таке значення в житті людей:

  1. Допомагає в пошуках джерел доходу, що відрізняються від роботи за наймом. Звичайно, наявність фінансової грамотності не гарантує отримання великого доходу. Однак завдяки цим знанням з’являється розуміння того, як заробляти гроші, які варіанти заробітку є найбільш перспективними. За умови високого рівня фінграмотності крім роботи за наймом з’являється можливість величезної кількості способів отримання доходу.
  2. У людини з'являються не тільки знання і вміння, але і психологічна стійкість.Фінансово грамотні люди впевнені у власних силах, так як знають багато чого з того, про що інші навіть не уявляють. Формується мислення, яке сприяє досягненню успіху.
  3. Зрештою, фінансова грамотність забезпечує певний рівень престижу. Людина вигідно виділяється з натовпу, створює враження впевненого в собі громадянина, який знає, як управляти капіталом. Наявність фінансової грамотності в більшості випадків супроводжується якісними знаннями і в інших областях. Такі люди весь час прагнуть дізнатися щось нове, відстежити ситуацію на ринку.  

Здійснення заходів щодо інформування громадськості про підвищення рівня фінансової грамотності населення та функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб – законодавчо закріплені функції Фонду гарантування вкладів. Адже фінансова грамотність є одним з основних компонентів системи захисту прав споживачів, що сприяє забезпеченню фінансової стабільності та зростанню добробуту громадян.

Фінансова грамотність потрібна кожній людині щоб ефективно користуватися грошима й швидко досягати нових рівнів матеріального добробуту та у вирішенні таких задач, як планування сімейного бюджету, грамотне управління власними ресурсами, створення джерел пасивного доходу, управління витратами, розумне користування банківськими послугами, забезпечення майбутнього для дітей та достойної пенсії.

Фінансово обізнані громадяни ухвалюють відповідальні фінансові рішення і почуваються захищеними, адже піклуються про особистий фінансовий добробут і фінансову незалежність на кожному етапі життя, завчасно формують фінансову подушку безпеки на випадок криз та форс-мажорних ситуацій.

Запам’ятайте просту істину: гроші – це теж інструмент. Деякі люди переконують себе, що від грошей тільки одні проблеми, відмовляючись від вивчення фінансової грамотності та нюансів управління капіталом. Але ж ви розумієте, що це неправда. Тому до грошей потрібно ставитися як просто до ще одного специфічного інструмента, уміння поводитися з яким може принести користь як вам самим, так і вашим близьким.

В разі виникнення потреби у правовій допомозі ви маєте змогу звернутися до відділу Новопсковське бюро правової допомоги Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 92300, Луганська обл., смт. Новопсков, вул. Українська, 114.

Контактні телефони: (МТС) 099-743-03-78.

Телефон гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Новопсковське бюро правової допомоги Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь