Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Відповідальність за знищення або пошкодження полезахисних лісосмуг

Дата: 09.03.2021 13:35
Кількість переглядів: 1453

Фото без опису

"Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об’єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 45 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 60 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян." - ст. 65-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення 

 

Правовий статус полезахисних лісосмуг на землях сільськогосподарського призначення

Донедавна полезахисні лісові смуги відносились до земель лісогосподарського призначення, проте у 2018 році було прийнято ряд змін щодо їх правового статусу.

Так, 10 липня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон №2498- VIII, яким внесено зміни до ст. 5 Лісового кодексу України, а саме - з 1 січня 2019 року до земель лісогосподарського призначення більше не належать землі, на яких розташовані полезахисні лісові смуги.

Постановою Кабінету Міністрів України № 650 від 22 липня 2020 року  затверджено правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення. Правила визначають основні вимоги щодо утримання та збереження полезахисних лісових смуг розташованих на землях сільськогосподарського призначення та передбачають проведення комплексу заходів з метою забезпечення виконання функцій з агролісотехнічної меліорації. Правила є обов’язковими для виконання усіма власниками, орендарями та користувачами земельних ділянок, на яких розташовані полезахисні лісові смуги.

Окрім того, вищезазначеною постановою Кабінету Міністрів України внесено зміни до типового договору оренди землі, де зазначено, що у разі оренди земельної ділянки (земельних ділянок) під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення, у договорі зазначаються вид, конструкція, віковий період, головна порода, у разі потреби інші характеристики полезахисної лісової смуги.

Землі під полезахисними смугами перебувають у комунальній власності та можуть передаватися у постійне користування та оренду. У постійне користування землі під полезахисними лісовими смугами передаються спеціалізованим підприємствам комунальної та державної форми власності. Отримати в оренду земельну ділянку, до складу якої включені полезахисні смуги, може фізична чи юридична особа при умові передбачення у договорі оренди земельної ділянки обов’язку утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації.

Отже, земельні ділянки, на яких розташовані полезахисні лісові смуги, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення, не є землями лісного фонду, а є землями державної або комунальної власності (це не стосується лісосмуг, що розташовані вздовж доріг, річок, земель несільськогосподарського призначення).

Таким чином, полезахисні лісові смуги відносяться до земель сільськогосподарського призначення, що мають статус несільськогосподарських угідь.

Важливо! Відповідно до ст.134 Земельного кодексу України, передача земельної ділянки під полезахисними лісовими смугами, що обслуговують масив земель сільськогосподарського призначення, здійснюється без проведення земельних торгів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь