Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Зведена інформація про новини від Прокуратури Новопсковського району

Дата: 26.03.2021 10:21
Кількість переглядів: 418

За процесуального керівництва Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури 34-річній місцевому мешканцю повідомлено про підозру у вчиненні умисного вбивства (ч. 1 ст. 115 КК України). Під час допиту підозрюваний визнав свою вину у вчинені інкримінованого правопорушення та розповів про обставини скоєного злочину.

За даними слідства, ввечері 9 березня 2021 року на ґрунті особистих неприязних відносин між двома знайомими, під час сумісного вживання алкогольних напоїв у будинку підозрюваного,  сталася сварка. У ході конфлікту підозрюваний умисно наніс сокирою  потерпілому удар по голові, внаслідок чого останній помер на місці.

Правоохоронці провели першочергові слідчі дії, вилучили знаряддя злочину та інші необхідні для встановлення обставин події речові докази. Чоловіка було затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Новопсковський районний суд Луганської області розглянув клопотання прокуратури та обрав підозрюваному безальтернативний запобіжний захід – тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні, яке здійснюється слідчими відділу поліції № 1 Старобільського районного управління поліції ГУ Нацполіції в Луганській області, на цей час триває.

За вчинене підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається  невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

Домашнє насильство це – злочин, а не "любов"

Побиття чоловіком дружини чи психологічні приниження будь-кого з членів родини досі часто вважають "сміттям, яке не варто виносити з дому". Від 11 січня 2019 року в Україні набули чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, що стосуються відповідальності за домашнє насильство (фізичне, психологічне та економічне) та четвертої його форми (сексуального).

Так, упродовж  2020 року та минулого періоду 2021 року, Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури спрямовано до суду обвинувальні акти стосовно трьох домашніх кривдників, мешканців Новопсковського району,  у кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 126-1 КК України (домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного та психологічного насильства щодо подружжя, що призвело до психологічних страждань та розладів здоров’я). На теперішній час всі обвинувальні акти розглянуто судом по яким винесено обвинувальні вироки.

Однак, до офіціної статистики потрапляє лише мізерна частка випадків домашніх знущань, для українців ця тема досі табу.

Довідково: санкція статті 126-1 КК України передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.

 

 

До місцевої мешканки  буде застосовано  примусові заходи медичного характеру

Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури направлено до суду клопотання про застосування до жінки примусових заходів медичного характеру  у кримінальному провадженні за фактом наруги над могилами та незаконному заволодінні предметів, що знаходились на могилах, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 297 КК України).

За матеріалами провадження, у грудні 2020 року 68-річна мешканка Новопсковського району, яка має психічні розлади здоров’я, порушуючи громадську моральність у сфері шанобливого ставлення до місць поховання померлих, зневажаючи моральні принципи та релігійні традиції щодо поховання померлих, на одному із кладовищ району, скоювала крадіжки  дерев’яних хрестів з надгробними іменними табличками померлих.

Довідково: до жінки можуть бути застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

 

Захист прав дітей – на першому місці

Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури, виконуючи функцію представництва інтересів держави у сфері захисту прав дітей, у 2021 році до Господарського суду Луганської області подано позов в інтересах держави про повернення земельної ділянки площею 35,7609 га, вартістю понад 2 600 тис. грн., із чужого незаконного користування.

Підставами звернення прокурора до суду стало порушення органами виконавчої влади та приватного закладу освіти законодавства про освіту, а також вимог земельного законодавства.

Звернення прокурора до суду спрямоване на дотримання встановленого Конституцією України принципу верховенства права, задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні питання щодо розпорядження земельними ділянками державної форми власності, як наслідок створення належних умов для розвитку дитини.

На теперішній час триває судовий розгляд.

 

 

Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури здійснювалось представництво інтересів держави у І кварталі 2021 року

Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури Луганської області протягом І кварталу 2021 року здійснювалась одна з конституційних функцій органів прокуратури – представництво інтересів держави в суді.

Слід зазначити, що упродовж минулого періоду поточного року Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури пред’явлено до суду 2 позовні заяви у сфері цивільного судочинства на загальну суму 938 тис. грн. про розірвання договорів оренди земельних ділянок загальною площею 33,5 га та їх повернення внаслідок їхнього нецільового використання.

На цей час триває судовий розгляд за вказаними позовними заявами.

Питання здійснення заходів прокурорського реагування представницького характеру перебуває на постійному контролі Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури.

 

 

Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох сімей нашого району.

Усім відомо, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Цей обов’язок закріплено в Конституції України та в Сімейному кодексі України. Конвенція ООН про права дитини, яка діє на території України, визначила право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Презюмується, що поки чоловік і жінка живуть у шлюбі, вони спільними коштами і зусиллями забезпечують усі вказані потреби дитини. Щойно ж дитина залишається на утриманні одного з батьків, одразу постає питання про виконання другим із батьків своїх обов’язків. Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох українських сімей.

Так, упродовж минулого періоду 2021 року, Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури спрямовано до суду обвинувальні акти стосовно двох місцевих мешканців району,  у кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 164 КК України (злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів). На теперішній час всі обвинувальні акти розглянуто судом по яким винесено обвинувальні вироки.

Таким чином, Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури здійснюється захист прав і свобод неповнолітньої особи.

 

Закінчено судовий розгляд кримінального правопорушення, пов’язаного з незаконним обігом зброї

          За публічного обвинувачення прокурорів Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури ухвалено вирок, яким місцевого мешканця засуджено до 3 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком за фактом незаконного зберігання, без передбаченого законом дозволу, за місцем свого мешкання, зброї (малокаліберної гвинтівки) та бойових припасів до неї – патрони у кількості понад 1000 шт.  (ч. 1 ст. 263 КК України).

Протиправні дії чоловіка було викрито правоохоронцями та задокументовано.

Свою вину у вчинені інкримінованого кримінального правопорушення громадянин визнав у повному обсязі.

Новопсковський районний суд Луганської області врахував надані докази та підтримав позицію сторони обвинувачення.

Довідково: на даний час вирок суду не набрав законної сили, оскільки триває строк апеляційного оскарження – 30 днів з дня проголошення вироку.

 

 

Закінчено судовий розгляд корупційного кримінального правопорушення

Новопсковським районним судом Луганської області винесено обвинувальний вирок стосовно місцевого мешканця району, обвинуваченого у скоєнні корупційного кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 354 КК України (підкуп працівника підприємства, установи чи організації) та призначено покарання у вигляді штрафу у розмірі 2550 грн. з конфіскацією у дохід держави суми незаконної винагороди у сумі 1000 грн.

В ході досудового розслідування встановлено, 26.01.2021 на автомобільній дорозі перед смт. Новопсков чоловік зупинив вантажний автомобіль «КРАЗ»  одного з комунальних підприємств району із вантажем піску. Маючи умисел, спрямований на підкуп працівника підприємства шляхом пропозиції та надання останньому неправомірної вигоди з метою завезення водієм вантажу піску за місцем мешкання правопорушника, останній запропонував та в подальшому надав водієві вантажівки грошові кошти в сумі 1000 гривень.

Однак, водій вантажного автомобілю відмовився від отримання запропонованих йому грошових коштів та повідомив про неправомірні дії місцевого мешканця до правоохоронних органів району, викривши таким чином скоєне корупційне правопорушення.

Публічне обвинувачення у суді підтримували прокурори Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури Луганської області.

Сторона обвинувачення надала суду достатні докази, що  підтверджують винуватість правопорушника.

Довідково: на даний час вирок суду не набрав законної сили, оскільки триває строк апеляційного оскарження (30 днів з дня проголошення вироку).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь